Door de oorlog in Oekraïne worden veel mensen verplicht om hun land te verlaten. Deze mensen zijn op zoek naar een veilige plek. Er komen veel vluchtelingen aan in verschillende landen, de eerste vluchtelingen zijn inmiddels ook in Nederland aangekomen. Hoe zit het met het de huisvesting van vluchtelingen en kan je als particulier ook vluchtelingen opvangen? In dit blog geven wij antwoorden op die vragen.
Vluchtelingen opvang
In Nederland zijn de gemeenten verantwoordelijk voor het bieden van opvang aan vluchtelingen uit Oekraïne. Iedere gemeente moet ruimte creëren om vluchtelingen te kunnen huisvesten. Hierbij bepaalt het Ministerie van Binnenlandse Zaken hoeveel vluchtelingen er per gemeente moeten zijn. Het Ministerie houdt hierbij wel rekening met het aantal inwoners van de gemeente. De gemeenten krijgen drie maanden de tijd om huisvesting aan te bieden. Gebeurt dit niet, dan kan de Provinciale Staten sancties opleggen aan de gemeente. Momenteel zijn de gemeenten en de veiligheidsregio’s hard bezig met het realiseren van opvangplekken voor minstens zes maanden. Naast een dak boven hun hoofd moet de gemeenten ook zorgen voor voedsel, zorg en dagbesteding.
Er zijn op dit moment drie grote noodlocaties in Utrecht, Amsterdam en Maastricht. Hier worden basisvoorzieningen aan de vluchtelingen geboden. Vanuit deze plekken worden ze doorverwezen naar kleinschalige opvangcentra in gemeenten.
De vluchtelingen die in Nederland aankomen hoeven niet meteen een asielaanvraag in te dienen. Nederland heeft namelijk de regel dat ze eerst 90 dagen visumvrij hier kunnen blijven. Zij vallen onder de gemeentelijke opvang. Mochten zij wel asiel hebben aangevraagd dan geldt vooralsnog de regel dat zij moeten verblijven in een COA- opvang. COA staat voor Centraal Orgaan opvang Asielzoekers.
COA regelingen
Wanneer een asielzoeker een verblijfsvergunning krijgt draagt het COA er zorg voor dat de vergunninghouder binnen twee weken is gekoppeld aan een gemeente. Hierbij kijkt het COA bij welke gemeente de vergunninghouder het beste kan inburgeren. Om dit te bepalen moet het COA informatie verzamelen. Denk hierbij aan:
- Samenstelling van het gezin
- Taal
- Opleiding
- Werkervaring
- Netwerk
Vluchtelingen thuis opvangen
Inmiddels hebben duizenden Nederlanders zich gemeld als gastgezin voor Oekraïense vluchtelingen. Zij willen als huiseigenaar onderdak bieden aan een gast. Wanneer je als particulier er over nadenkt om een vluchteling in huis te nemen is het goed om met een aantal punten rekening te houden. Hieronder worden tien tips geven waar je rekening mee moet houden tijdens de opvang:
- Zorg voor een kring om je heen. Niemand weet hoelang de oorlog gaat duren en er is nog een hoop onzeker. Daarom is het van belang dat je het niet alleen doet. Vorm een kring met buren, vrienden en familie, samen kunnen jullie er voor zorgen dat de gast de juiste begeleiding krijgt.
- De gast is gevlucht uit het land. Hierdoor heeft de gast alles achter moeten laten, dit geeft een hoop onzekerheid. Dit kan zich uiten in vermoeidheid, teleurstelling en angst. Houd hier rekening mee en wees tolerant.
- De gast heeft veel meegemaakt, dit kan voor stress en overspannenheid zorgen. Wees hier alert op! Neem indien nodig het initiatief voor een gesprek en schakel professionele hulp in.
- Zorg ervoor dat de gast privacy kan ervaren. Biedt de gast een eigen kamer aan, geef de gast tijd om tot rust te komen.
- Zoals je kan verwachten is de gast benieuwd wat er gebeurt in zijn of haar thuisland. Daarnaast is het onzeker hoe het met familie en vrienden gaat. Om het laatste nieuws in de gaten te houden en contact te hebben met familie en vrienden zou de gast met grote regelmaat op zijn telefoon kijken.
- Communicatie is de key. Communicatie is altijd belangrijk en zeker als er een gast in jouw huis woont. Creëer daarom openheid en maak alles bespreekbaar. Op deze manier verklein je de kans op irritaties en misverstanden.
- Er woont iemand in jouw huis, daar heb jij je eigen regels betreft opruimen, schoonmaken en de sleutel ect. Bespreek dit met jouw gast en maak praktische afspraken hierover.
- Mocht de gast met kinderen bij jou wonen, denk dan goed na over hun positie. Biedt de kinderen een dagprogramma aan. Denk hierbij aan onderwijs, ontspanning of sport.
- De gast woont bij jou thuis. De gast weet zelf ook dat dit een grote beslissing is. Schroom daarom niet om een kleine wederdienst te vragen. Denk hierbij aan het maken van een maaltijd of aan oppassen.
- Mocht het logeren toch niet meer gaan, neem dan contact op met de gemeente waarin je woont. Zij zijn verplicht om een alternatief te bieden.
Wil jij je aanmelden als gastgezin? Dan kan dit bij Takecarebnb.
Samenvatting
Door de oorlog in Oekraïne zijn veel inwoners van dat land op zoek naar veilig onderdak. Inmiddels zijn de eerste vluchtelingen in Nederland aangekomen. Gemeenten zijn verplicht om vluchtelingen op te vangen, te zorgen voor voedsel, dagopvang te regelen en waar nodig zorg te bieden. Vluchtelingen kunnen in Nederland 90 dagen visum vrij verblijven. Dit betekend ook dat ze bij een particulier kunnen verblijven. Als je als huiseigenaar onderdak wil bieden aan een gast, dan zijn er een aantal punten waar rekening mee gehouden moeten worden. Hierbij moet je tolerant zijn en begrijpen in welke situatie de gast zich bevindt, privacy kunnen bieden en afspraken maken