Wat is een waarborgsom en mag de verhuurder dit vragen?

waarborgsom

Wanneer je een woning wil gaan huren zal de verhuurder vragen om borg, ook wel waarborgsom genoemd, voor de woonruimte. Maar wat is een waarborgsom en mag de verhuurder dit vragen? 

Wat is een waarborgsom?

Bij aanvang van het een huurovereenkomst vraagt de verhuurder jou om een waarborgsom te betalen. Dit bedrag dient als waarborg voor een goede nakoming van de huurovereenkomst. De borg dient al stok achter de deur zodat jij verantwoordelijkheid neemt over de woonruimte. De waarborgsom kan zowel door de verhuurder als door de makelaar of hypotheekverstrekker worden gevraagd. 

De waarborgsom mag wettelijk gezien niet hoger zijn dan drie keer de kale huur. Het bedrag van de waarborgsom staat vaak op de huurovereenkomst vermeld. Mocht dit niet het geval zijn, vraag dan om een bonnetje van de betaling. Een andere optie is om de borg via een overboeking te betalen. Later kan jij als huurder terug vinden hoe hoog de waarborgsom was. 

Mijn verhuurder vraagt een te hoge waarborgsom.

Wanneer je verhuurder een te hoge waarborgsom vraagt kan je twee acties ondernemen: 

  • de eerste actie is om de waarborgsom te weigeren. Hierbij moet je wel rekening houden dat je dan niet in aanmerking komt voor de woonruimte. 

  • de tweede actie is om de waarborgsom in eerste instantie te betalen. Daarna kan je aan de rechter vragen om de waarborgsom te verlagen. Wanneer de rechter jou in het gelijk stelt moet de verhuurder de te veel gevraagde borg aan jou terug betalen.

wat is een waarborgsom

Waarom vraagt de verhuurder een waarborgsom?

De verhuurder is verplicht om aan het einde van de huurovereenkomst de waarborgsom aan jou terug te betalen. Wel kan de verhuurder de waarborgsom verrekenen met eventuele schade die is ontstaan. Hierbij is het wel van belang om te weten dat de verhuurder verplicht is om bewijslast te leveren. De verhuurder moet dus kunnen laten zien dat de schade is ontstaan terwijl jij daar woonde. Daarnaast moet de verhuurder kunnen aantonen dat jij aansprakelijk bent voor de schade in de woonruimte.

Zoals al eerder geschreven dient een waarborgsom ervoor dat de verhuurder een stok achter de deur heeft voor het verrekenen van eventuele schade. Daarnaast geeft de borg de verhuurder ook een stuk zekerheid dat hij aan het einde van de huurovereenkomst niet onbetaalde maanden huur heeft openstaan. Het kan ook voorkomen dan de verhuurder borg inhoudt omdat je afspraken over hoe de woning achtergelaten moet worden niet nakomt. De verhuurder moet dan kosten maken om de woonruimte weer netjes op te leveren. Deze kosten kan hij dan verrekenen met de waarborgsom. 

De verhuurder kan de borg niet inhouden als er schade is ontstaan omdat de verhuurder nalatig is geweest in het onderhoud. 

Het kan ook voorkomen dat de verhuurder aan het einde van de huurovereenkomst de borg niet terugbetaald. Je kan hiervoor een brief schrijven waarin je vraagt aan de verhuurder om de borg terug te betalen. Mocht de verhuurder geen gehoor geven aan dit verzoek, dan kan je jouw borg via de rechter terugvragen.

samenvatting

Een waarborgsom is een bedrag dat de huurder aan de verhuurder betaald bij ingang van de huurovereenkomst. Dit bedrag dient als waarborg voor een goede nakoming van de huurovereenkomst. De waarborgsom mag wettelijk gezien niet hoger zijn dan drie keer de kale huur. De verhuurder is verplicht om aan het einde van de huurovereenkomst de waarborgsom aan jou terug te betalen. Wel kan de verhuurder de waarborgsom verrekenen met eventuele schade die is ontstaan of huur wat niet is betaald.

14 dagen gratis

Geen opzegtermijn

Geen betaalgegevens nodig

Maak nu kennis met Qaasaa en ervaar zelf het gemak.

De eerste 14 dagen gebruik je Qaasaa volledig op onze kosten en mag je gebruik maken van alle functies. Na 14 dagen betaal je een vast bedrag. Geen onverwachte kosten en maandelijks opzegbaar.

Vraag meer informatie aan of begin met het gebruiken van Qaasaa, voor 14 dagen gratis. Vul je gegevens in en we nemen zo snel mogelijk contact met je op. 100% vrijblijvend!

Plan een demo en ontdek de gemakken van Qaasaa.

De eerste 14 dagen gebruik je Qaasaa volledig op onze kosten en mag je gebruik maken van alle functies. Na 14 dagen betaal je een vast bedrag. Geen onverwachte kosten en maandelijks opzegbaar.

Vul je gegevens in en dan nemen wij contact op voor een afspraak op de door jouw gekozen datum. We laten jouw dan ziet hoe Qaasaa werkt!

Maak nu kennis met Qaasaa en ervaar zelf het gemak.

De eerste 14 dagen gebruik je Qaasaa volledig op onze kosten en mag je gebruik maken van alle functies. Na 14 dagen betaal je een vast bedrag. Geen onverwachte kosten en maandelijks opzegbaar.

Vraag meer informatie aan of plan direct een demo in. Vul je gegevens in en we nemen zo snel mogelijk contact met je op. 100% vrijblijvend!