Alles wat je moet weten over de TONK regeling

tonk

De TONK (Tijdelijke Ondersteuning Noodzakelijke Kosten) regeling is een overheidsvergoeding bedoeld voor huishoudens die door de corona crisis moeite hadden met het betalen van noodzakelijke lasten. In deze blog lees je meer over hoe de regeling in elkaar zit, wie er recht op heeft en hoe deze wordt berekend.

Wat is de TONK regeling?

De originele TONK regeling liep tot 1 november 2021, maar door de aangescherpte maatregelen hebben veel gemeenten besloten dit te verlengen. De nieuwe TONK regeling, is aan te vragen tot 31 December 2021. 

TONK is een vergoeding voor huishoudens die financieel lijden onder de corona crisis. De regeling is bedoeld om te helpen bij het betalen van noodzakelijke lasten. Noodzakelijke lasten zijn bijvoorbeeld:

 • Huur;
 • Gas, water en licht;
 • Servicekosten;
 • Hypotheek;
 • Kosten van (noodzakelijke) boodschappen.

De regeling komt in 4 eenmalige maximum bijdragen van: €750, €1500, €2250 en €3000 euro, dit zijn de bedragen als je TONK aanvraagt voor het maximum van 6 maanden.

Het maximumbedrag hangt af van de persoonlijke situatie van de aanvrager. De regeling kan ook in de vorm van een lening worden aangevraagd. Voor terugbetaling van de lening maak je persoonlijke afspraken met de woongemeente waarbij de aanvraag is gedaan.

tonk regeling aanvragen

Wie heeft recht op de TONK regeling?

Zoals eerder vermeld is de regeling bedoeld voor huishoudens die door de corona crisis een verlaging in inkomsten ervaren. Op die manier kunnen deze huishoudens hun noodzakelijke lasten betalen zonder in problemen te komen, maar hoe wordt er bepaald wie recht heeft op de TONK regeling? 

De aanvraag van de TONK regeling gaat via de woongemeente van de aanvrager, maar de voorwaarden zijn per gemeente vrijwel identiek. 

Je hebt recht op TONK als je:

 • Inkomen door corona met minimaal 15% is gedaald ten opzichte van je inkomen voor corona (januari 2020). 
 • Woont in een zelfstandige ruimte.
 • Woonlasten minimaal 35% van je inkomen zijn bij een meerpersoonshuishouden, of minimaal 40% bij een eenpersoonshuishouden.
 • Minimaal 18 jaar bent.
 • Jonger dan de AOW leeftijd bent. 
 • Een Nederlandse burger bent of een geldige verblijfsvergunning hebt. 

Inkomsten die meetellen zijn:

 • Loon
 • Uitkeringen en/of studiefinanciering
 • Pensioen
 • Partneralimentatie
 • Onderneming inkomsten
 • Inkomsten van verhuur

Ook is het belangrijk dat je geen lopende woonkostentoeslag of huurtoeslag hebt. Wanneer je deze wel hebt, heb je er dus geen recht op. 

De berekening

De TONK vergoeding, bij een aanvraag van het maximum van 6 maanden, komt in 4 bedragen van €750 tot €3000. Wanneer je bijvoorbeeld recht hebt op een TONK van 750, maar je vraagt deze voor 2 maanden aan, is het bedrag dat je krijgt 2/6 x €750 = €250.

De hoogte van het bedrag berekent de gemeente door te kijken naar een aantal factoren. Zo wordt er bijvoorbeeld gekeken naar de opmaak van het huishouden, woon je alleen of heb je een partner met kinderen? Bij de aanvraag wordt er niet gekeken naar je vermogen. 

De belangrijkste factor waar de gemeente naar kijkt, zijn de woonlasten in verhouding tot je netto-inkomen. Zo moeten de woonlasten (meerpersoonshuishouden) minimaal 40% van je inkomen zijn. 

In de tabel hieronder zie je de verschillende TONK vergoedingen bij de verhouding woonlasten tot netto-inkomen voor een eenpersoonshuishouden.

tonk regeling berekenen

De regeling is een goede aanvulling en hulp geweest voor iedereen die last heeft gehad van financiële tekortkomingen. Wij hopen dat deze blog jou iets meer inzicht heeft gegeven over de regeling. 

Je hebt nog tot 31 december 2021 de tijd om het aan te vragen, dus wees op tijd! 

14 dagen gratis

Geen opzegtermijn

Geen betaalgegevens nodig

Maak nu kennis met Qaasaa en ervaar zelf het gemak.

De eerste 14 dagen gebruik je Qaasaa volledig op onze kosten en mag je gebruik maken van alle functies. Na 14 dagen betaal je een vast bedrag. Geen onverwachte kosten en maandelijks opzegbaar.

Vraag meer informatie aan of begin met het gebruiken van Qaasaa, voor 14 dagen gratis. Vul je gegevens in en we nemen zo snel mogelijk contact met je op. 100% vrijblijvend!

Plan een demo en ontdek de gemakken van Qaasaa.

De eerste 14 dagen gebruik je Qaasaa volledig op onze kosten en mag je gebruik maken van alle functies. Na 14 dagen betaal je een vast bedrag. Geen onverwachte kosten en maandelijks opzegbaar.

Vul je gegevens in en dan nemen wij contact op voor een afspraak op de door jouw gekozen datum. We laten jouw dan ziet hoe Qaasaa werkt!

Maak nu kennis met Qaasaa en ervaar zelf het gemak.

De eerste 14 dagen gebruik je Qaasaa volledig op onze kosten en mag je gebruik maken van alle functies. Na 14 dagen betaal je een vast bedrag. Geen onverwachte kosten en maandelijks opzegbaar.

Vraag meer informatie aan of plan direct een demo in. Vul je gegevens in en we nemen zo snel mogelijk contact met je op. 100% vrijblijvend!