Alles wat je moet weten over de zelfbewoningsplicht

Zelfbewoningsplicht

Steeds meer gemeenten kondigen een zelfbewoningsplicht aan. Amsterdam is de eerste gemeente die de nieuwe wet per 2022 in werking wil laten gaan, maar uit onderzoek blijkt dat ruim 130 gemeenten de zelfbewoningsplicht serieus overwegen. Wat gaat dit betekenen in de praktijk voor vastgoedbeleggers? Je leest het in deze blog.

Wat houdt de zelfbewoningsplicht in?

Zoals de naam al verklapt, met de zelfbewoningsplicht ben je verplicht je nieuw gekochte vastgoed zelf te bewonen. De regel is bedacht om nieuwe kopers een kans te geven tegen vastgoedbeleggers. Je kan hiermee dus een nieuw gekocht huis niet verhuren. Doordat de koopprijzen van huizen enorm hoog zijn, verliezen de starters vaak van de beleggers die meer geld tot hun beschikking hebben. 

Bij de zelfbewoningsplicht ben je dus verplicht een gekocht huis zelf te bewonen tot een bepaalde WOZ-waarde. In bijvoorbeeld gemeente Amsterdam is deze waarde tot 512.000 euro.

Ook gemeente Rotterdam heeft een zelfbewoningsplicht met vergelijkbare regels aangekondigd. Rotterdam gaat dit vanaf 2022 invoeren voor huizen tot 355.000 euro. Het lijkt erop dat de meeste gemeenten die hiervoor kiezen, deze laten gelden bij een WOZ-waarde van 200.000 tot 600.000 euro. Den Haag heeft deze regel ook al aangekondigd, maar de regeling eromheen is nog niet bekend.

De zelfbewoningsplicht gaat in sommige gemeenten gelden voor alleen nieuwbouw, maar het ziet er naar uit dat alle grote steden dit ook gaan invoeren voor de bestaande bouw.

zelfbewoningsplicht Rotterdam

Wat betekent de zelfbewoningsplicht voor vastgoedbeleggers?

De nieuwe regeling is vervelend voor vastgoedbeleggers die woningen kopen om vervolgens te verhuren. Ook beleggers die woningen opknappen en doorverkopen krijgen een flinke klap.

Veel van de gemeenten kiezen naast een zelfbewoningsplicht ook voor een anti speculatiebeding. De anti speculatiebeding houdt in dat huizen niet mogen worden doorverkocht voor een bepaalde tijd. Meestal ligt deze tijd rond de twee jaar. Vastgoedbeleggers kunnen huizen die onder deze twee regelingen vallen dus niet onderverhuren en ook tijdelijk niet doorverkopen.

Toch hoeven vastgoedbeleggers niet alle hoop te verliezen. De verwachting is namelijk dat niet alle gemeenten deze regelingen gaan toepassen. Waarschijnlijk wordt de regeling toegepast in de grote steden en de gemeenten die hier dichtbij liggen. Beleggers zullen dus moeten gaan zoeken naar huizen zonder zelfbewoningsplicht.

Het gaat nog steeds mogelijk zijn voor beleggers om vastgoed te onderverhuren in gemeenten. Beleggers zijn dan genoodzaakt om een woning te kopen die niet binnen de WOZ-waarde van de zelfbewoningsplicht valt. Vaak zal dit gaan om huizen boven de €350.000. Beleggers zijn dus genoodzaakt om in relatief dure woningen te investeren. In steden met veel hoge huizenprijzen zoals Amsterdam en Vught kan dit oplopen tot een WOZ-waarde van wel €500.000 tot €600.000.

Moeten beleggers kijken naar andere soort investeringen?

Gelukkig zijn huizen niet het enige soort vastgoed wat voor beleggers winstgevend kan zijn. Voor veel investeerders is het dan misschien ook een slimme keuze om te kijken naar andere soorten vastgoed waar de zelfbewoningsplicht niet voor geldt zoals:

Er zijn dus genoeg andere opties voor vastgoedbeleggers om hun portfolio mee uit te breiden.

Wanneer de zelfbewoningsplicht wordt ingevoerd.

Het is nog niet geheel duidelijk wanneer gemeenten de zelfbewoningsplicht laten gelden. Vanaf 1 januari 2022 zou het wettelijk mogelijk zijn om dit in te voeren.

Dit wil niet zeggen dat per januari in veel gemeenten de zelfbewoningsplicht ingaat. In veel gemeenten zijn er nog geen duidelijke afspraken rondom deze regeling. De verwachting is dan ook dat de grote steden eerst komen met de zelfbewoningsplicht waardoor kleinere gemeenten volgen.

Heb je vragen of wil je hier graag meer over weten? Neem contact met ons op! Wij helpen je graag verder. 

Volg Qaasaa op FacebookLinkedin en Instagram

14 dagen gratis

Geen opzegtermijn

Geen betaalgegevens nodig

Maak nu kennis met Qaasaa en ervaar zelf het gemak.

De eerste 14 dagen gebruik je Qaasaa volledig op onze kosten en mag je gebruik maken van alle functies. Na 14 dagen betaal je een vast bedrag. Geen onverwachte kosten en maandelijks opzegbaar.

Vraag meer informatie aan of begin met het gebruiken van Qaasaa, voor 14 dagen gratis. Vul je gegevens in en we nemen zo snel mogelijk contact met je op. 100% vrijblijvend!

Plan een demo en ontdek de gemakken van Qaasaa.

De eerste 14 dagen gebruik je Qaasaa volledig op onze kosten en mag je gebruik maken van alle functies. Na 14 dagen betaal je een vast bedrag. Geen onverwachte kosten en maandelijks opzegbaar.

Vul je gegevens in en dan nemen wij contact op voor een afspraak op de door jouw gekozen datum. We laten jouw dan ziet hoe Qaasaa werkt!

Maak nu kennis met Qaasaa en ervaar zelf het gemak.

De eerste 14 dagen gebruik je Qaasaa volledig op onze kosten en mag je gebruik maken van alle functies. Na 14 dagen betaal je een vast bedrag. Geen onverwachte kosten en maandelijks opzegbaar.

Vraag meer informatie aan of plan direct een demo in. Vul je gegevens in en we nemen zo snel mogelijk contact met je op. 100% vrijblijvend!