Beheren van een kantoorruimte

investeren in een kantoorruimte

De hypotheekrente is in 2021 behoorlijk laag, wat ook de verwachting is voor 2022. Sommige zeggen zelfs historisch laag. Deze lage rentetarieven gelden niet alleen voor woningen, maar ook voor zakelijk vastgoed zoals een kantoorruimte. Deze twee type vastgoed verschillen in beheer echter wel van elkaar. In dit blog vertellen we je alles wat je moet weten om een kantoorruimte te beheren.

Investeren in een kantoorpand

Voordat je een kantoorruimte kan beheren, moet je natuurlijk wel in een kantoorpand hebben geïnvesteerd, maar waarom zou je dat eigenlijk doen? Investeren in een kantoorpand is voor veel beleggers een populaire keuze geworden. De rendementen zijn nog steeds hoog, maar de risico’s zijn meestal lager dan bij andere soorten investeringsmogelijkheden, zoals een woonhuis. Kantoorgebouwen bieden verschillende mogelijkheden om geld te laten groeien.

Wat zijn de voordelen van investeren in kantoorruimte? 

  • De vraag naar kantoorruimte is constant hoog, wat binnen enkele jaren kan resulteren in een groot rendement op de investering. 
  • Kantoren bieden kortlopende of langlopende huurovereenkomsten die regelmatige maandelijkse inkomsten van huurders bieden. 
  • Kantoorpanden verhuren biedt een hoog rendement, die doorgaans te vergelijken is met commercieel vastgoed.
  • Je kan een kantoorpand goed gebruiken als onderpand, waardoor je de investering behoorlijk risicovrij maakt.

Dingen waar je op moet letten wanneer je investeert in een kantoorpand

Door de voordelen is het investeren in een kantoorpand enorm populair onder beleggers, maar er zijn wel een paar dingen waar je rekening mee moet houden wanneer je investeert in een kantoorruimte.

  • Wanneer je van plan bent een volledig gebouw te kopen, moet je de potentiële inkomsten schatten en rekening houden met de kosten die gepaard gaan met het beheer ervan (ga je dit zelf doen, of huur je iemand in?).
  • De staat en kwaliteit van het gebouw is belangrijk. Sommige kantoren zijn verwaarloosd en moeten gerenoveerd worden, een renovatie kan behoorlijk kostbaar zijn. 
  • Juridische kwesties zijn belangrijk bij de aankoop van een kantoorruimte. Zorg ervoor dat je alle mogelijke risico’s onderzoekt die zich kunnen voordoen voordat je de kantoorruimte koopt.
  • De locatie van een kantoorpand is enorm belangrijk, een kantoorpand in het hartje van Amsterdam trekt anderen soorten huurders aan dan een kantoorpand in een kleiner dorp. 
  • Verken meerdere opties. Dit soort investeringen kan tijd kosten om te onderzoeken, maar het is het waard als je een geweldige kans vindt en jouw investering loont.
Toekomst van kantoorruimte

Toekomst van de kantorenmarkt

Zoals eerder vermeldt liggen de rentetarieven voor de kantorenmarkt (en ander vastgoed) enorm laag. Dit betekent dat het voor nu een fantastische investering is, maar hoe zal dit zijn in de toekomst? 

Hoewel de vraag naar kantoren hoog ligt en er door de jaren heen een stijging in de vraag naar kantoorruimtes is te zien, heeft de COVID pandemie een negatief effect gehad op de kantorenmarkt.

De kantooropname ligt dan ook zo’n 19% lager dan de periode voor COVID. Veel bedrijven geven aan minder kantoorruimte nodig te hebben door het vele thuiswerken van medewerkers. De verwachting is dan ook dat de prijzen van commercieel vastgoed, waaronder de prijzen van kantoren, licht zullen dalen.

Een andere reden hiervoor is de digitalisering van veel bedrijven. We kunnen steeds meer online doen, waardoor thuiswerken meer mogelijk is en de nood voor een bedrijfsruimte afneemt.

Toch is de toekomst van de kantorenmarkt rooskleurig. Na de pandemie is de verwachting dat de vraag naar kantoorruimtes weer zal stijgen. Voor veel medewerkers en bedrijven blijkt het thuiswerken niet te werken.

Het aantal thuiswerkers zal afnemen en bedrijven zullen meer kantoorruimte nodig hebben. Sommige medewerkers en bedrijven hebben het (deels) thuiswerken wel goed ervaren, hierdoor is het zogenaamde ‘flexwerken’ toegenomen. Flexwerken is het deels thuiswerken en deels werken op kantoor.

Hierdoor denken veel investeerders en analisten dat de behoefte om niet ver te reizen naar kantoor zal toenemen. De verwachting is dan ook dat goed bereikbare kantoren zullen stijgen in populariteit.

Beheren van je kantoorruimte

Het vastgoedbeheer van een kantoorruimte verschilt in veel manieren van het beheren van een woonhuis. Wanneer je een kantoorruimte koopt, is het belangrijk om een agentschap voor vastgoedbeheer te zoeken en in te huren voordat het kantoor open gaat voor zaken. Zonder goed beheer, zou je kunnen eindigen met te weinig of geen huurders in je gebouw en maandelijkse uitgaven die je huurinkomsten overschrijden.

Het is ook belangrijk om op de hoogte te zijn van de leasing wetten. Bij het beheer van een kantoorgebouw is het belangrijk om ervoor te zorgen dat de technici betrouwbaar zijn; als er ’s avonds of in het weekend iets mis gaat, zorg er dan voor dat er mensen zijn die je kan bereiken. Het is belangrijk om al in een vroeg stadium regels en plannen op te stellen met huurders en beheerders om problemen te voorkomen.

Een van de belangrijkste dingen die je als verhuurder kunt doen bij het beheren van kantoorruimte is het bieden van voorzieningen voor de werknemers in het gebouw. Fatsoenlijke badkamers, eetruimten en comfortabele werkruimten zullen huurders gelukkig maken.

Je moet ook diensten aanbieden zoals snelle internettoegang om aan de groeiende eisen van online bedrijven te kunnen voldoen. Zorg ervoor dat je kantoorpand goed onderhouden is, zodat je nieuwe huurders kunt aantrekken of op zijn minst de huidige huurder kan behouden.

Als vastgoedbeheerder is het belangrijk ervoor te zorgen dat je de juiste verzekeringen hebt, zoals een verzekering voor bedrijfsgebouwen en een aansprakelijkheidsverzekering voor het geval er iets misgaat.

Een andere belangrijke taak van een property manager, is het op tijd innen van de huur van je huurders en het beheren van de boekhouding van alle inkomsten en uitgaven met betrekking tot de kantoorruimte. Het is dus belangrijk dat de alle administratie op orde is.

Beheren van je kantoorruimte met de software van Qaasaa

Wanneer je besluit om zelf het beheer te doen van je kantoorpand, kan Qassaa je hierbij helpen. De functionaliteiten van Qaasaa kunnen je ondersteunen met het beheren van objecten en huurders. Daarnaast kunnen de huurders een ticket aanmaken zij krijgen dus een eigen login, hierdoor kan de volledige communicatie via hetzelfde kanaal gaan. Tot slot kunnen inspectie rapportages en documenten veilig worden opgeslagen

Ben jij geïnteresseerd om je kantoor pand te beheren via Qaasaa? Plan dan een demo in of vraag meteen een gratis proefpakket van 14 dagen aan.

14 dagen gratis

Geen opzegtermijn

Geen betaalgegevens nodig

Maak nu kennis met Qaasaa en ervaar zelf het gemak.

De eerste 14 dagen gebruik je Qaasaa volledig op onze kosten en mag je gebruik maken van alle functies. Na 14 dagen betaal je een vast bedrag. Geen onverwachte kosten en maandelijks opzegbaar.

Vraag meer informatie aan of begin met het gebruiken van Qaasaa, voor 14 dagen gratis. Vul je gegevens in en we nemen zo snel mogelijk contact met je op. 100% vrijblijvend!

Plan een demo en ontdek de gemakken van Qaasaa.

De eerste 14 dagen gebruik je Qaasaa volledig op onze kosten en mag je gebruik maken van alle functies. Na 14 dagen betaal je een vast bedrag. Geen onverwachte kosten en maandelijks opzegbaar.

Vul je gegevens in en dan nemen wij contact op voor een afspraak op de door jouw gekozen datum. We laten jouw dan ziet hoe Qaasaa werkt!

Maak nu kennis met Qaasaa en ervaar zelf het gemak.

De eerste 14 dagen gebruik je Qaasaa volledig op onze kosten en mag je gebruik maken van alle functies. Na 14 dagen betaal je een vast bedrag. Geen onverwachte kosten en maandelijks opzegbaar.

Vraag meer informatie aan of plan direct een demo in. Vul je gegevens in en we nemen zo snel mogelijk contact met je op. 100% vrijblijvend!