Duurzaamheid is een onderwerp dat al vaker voorbij is gekomen en dat steeds belangrijker aan het worden is. Ook is minister Hugo de Jonge bezig om een versnelling aan te brengen in het verduurzamen van gebouwen. Dit heeft hij vorige maand gepresenteerd in zijn beleidsprogramma. Hierin heeft energiebesparing de prioriteit boven verduurzaming. Maar wat houdt dat precies in? Lees het in dit blog!
Hoe kan je energie besparen?
Voordat er dieper in wordt gegaan op hoe energie bespaard kan worden, even in het kort wat het inhoudt. Eigenaren van woningen zijn verplicht om bij het verkopen of verhuren van de woonruimte een energielabel beschikbaar te stellen. Dit label geeft aan hoe energiezuinig de woning is. Lees meer over wat een energielabel is en welk energielabel jouw woonruimte heeft in onze blog: Wat is een energielabel en welk energielabel heeft mijn woning?
Energielabel
Jouw woonruimte wordt dus gewaardeerd met een bepaald label. Wanneer je wil verduurzamen zijn er een aantal aspecten die je kan verbeteren in de woonruimte:
- Isoleren. Het is van belang dat je kijkt naar hoe goed de woonruimte is geïsoleerd. Wanneer de buitenmuren, de vloer, de ramen en het dak geïsoleerd zijn, kan er gesproken worden over een goed geïsoleerd huis. Wanneer je de woonruimte beter isoleert, zorgt dat ervoor dat er geen warme lucht de woning kan verlaten. De Cv-ketel hoeft hierdoor minder zijn best te doen en er wordt dus meer geld bespaard. Er zijn verschillende diktes in het isolatie materiaal. Een isolatielaag van ongeveer 4 cm wordt beschouwd als minimaal en een isolatielaag van 13 cm wordt als zeer goed beschouwd. Vergeet niet dat als de woning geïsoleerd is, de woonruimte ook goed geventileerd moet worden.
- Zonnepanelen. Deze zorgen voor een duurzame manier van energie opwekken.
- Kozijnen & beglazing. Wanneer de kozijnen en beglazing verouderd zijn kan de warmgestookte lucht de woning gemakkelijk verlaten. Oude kozijnen of enkel glas zijn daarom energie trekkers. Door het plaatsen van nieuwe kozijnen of dubbelglas kan er veel geld worden bespaard. HR++ glas isoleert zo gemakkelijk vijf keer beter dan enkel glas.
- Waterpomp of HR-combiketel. Dit zijn alternatieven op de bekende Cv-ketel. Wanneer de woning dus goed geïsoleerd is kan een waterpomp of HR-combiketel op een lage temperatuur de woning voorzien van warmte.
Wat levert energie besparen op?
Hoe hoger het energielabel van de woning is, hoe hoger de verkoopwaarde van de woning is. Brainbay heeft hier een onderzoek naar gedaan. Zo levert, volgens dit onderzoek, een woonruimte met energielabel G gemiddeld 7,9% minder op dan een vergelijkbare woning met energielabel C. Met de huidige woningmarkt wordt er nu al snel over ruim €30.000 gepraat. De genoemde analyse is gebaseerd op de gehele markt in Nederland. In deze analyse zijn wel verschillen te zien per regio en woningkenmerk. Daarnaast vertelt het onderzoek dat de waarde die het energielabel heeft wordt benadrukt in een ruimere huizenmarkt. Een voorbeeld hiervan is dat in Enschede de meerwaarde van het energielabel beter zichtbaar is dan het gemiddelde in Nederland. En nog hoger dan het gemiddelde in Amsterdam. Een gelijksoortige stijging geldt natuurlijk niet alleen van energielabel G naar C, maar is geldig voor alle energiesprongen.
Wanneer je de beslissing maakt om je woonruimte te verduurzamen dan bespaart dit niet alleen geld op de energierekening. Maar het levert dus ook extra geld op bij de verkoop van de woonruimte. Vooral met de huidige energieprijzen kan een hoger energielabel bij het verkopen van een woning voor extra geld zorgen.
Tot slot geven hypotheekverstrekkers steeds meer rentekorting op betere energie labels. Het gevolg hiervan zijn lagere maandlasten.
Samenvatting
Het besparen van energie kan door middel van isolatie, zonnepanelen, kozijnen & beglazing en door een waterpomp of HR-combiketel. Wanneer je beslist om te gaan investeren in een energiezuinige woning, dan zal het energielabel beter worden. Hoe beter het energielabel is, hoe meer kosten je bespaart en hoe meer geld jouw woning oplevert bij de verkoop.