Fraude in de vastgoedsector

Fraude in de vastgoedsector

Fraude komt voor in vele sectoren. Ook komt er fraude in de vastgoedsector voor. Deze fraude kan komen door een gebrek aan transparantie, doorgaans hoog rendement en lage pakkansen. Maar wat is vastgoedfraude en wat kan je er tegen doen? Wij leggen het uit in dit blog.

Wat is vastgoedfraude?

Vastgoedfraude kan op diverse manieren plaatsvinden. Bekende voorbeelden zijn het illegaal verhuren en onderverhuren van woonruimtes. Onder vastgoedfraude vallen ook de volgende situaties: 

  • Huurders die worden afgezet;
  • Mensen die onder druk worden gezet om hun woonruimte te verhuren aan derden;
  • Vastgoedcriminaliteit. Hierbij worden woonruimtes gebruikt voor criminele activiteiten. Voorbeelden hiervan zijn illegaal vuurwerk opslag, illegale prostitutie of de woonruimte wordt gebruikt voor de hennepteelt; 
  • Witwassen. Dure woonruimtes worden doorverkocht tegen te lage prijzen. Dit wordt gedaan zodat de woonruimtes later met veel winst kunnen worden doorverkocht. Dit is mogelijk wanneer een woonruimte binnen zes maanden wordt doorverkocht met veel winst;
  • Inkomensgegevens frauderen. Dit is een veel voorkomende vorm van fraude. Door het frauderen van de inkomensgegeven kan er een hogere hypotheek worden bemachtigd. Ook kunnen, door fraude van identiteitsbewijzen, fraudeurs een hypotheek krijgen en een huis kopen;
  • Nep makelaars die het huis gaan verkopen;
  • Faillissementsfraude. Bij Faillissementsfraude dreigt organisatie X failliet te gaan. X heeft meerdere schuldeisers en verkoop daarom het pand met een lage verkoopprijs aan Y. Maar Y werkt samen met X en verkoopt later het pand voor een hoge verkoopprijs aan W. Hierbij worden de schuldeisers benadeeld. Zij hadden meer geld kunnen krijgen als X meteen het pand had verkocht aan W.
fraude in vastgoed

Vastgoedfraude vermijden 

Er zijn een aantal punten waar je zowel als koper/ huurder en verkoper/ verhuurder rekening mee kan houden om vastgoedfraude te vermijden. 

Als koper/ huurder

Wanneer je van plan bent om een huis te gaan kopen en je bekijkt woonruimtes via advertentiesites. Dan zijn valse advertenties te herkennen aan foto’s die ook op andere buitenlandse sites worden gebruikt met een andere omschrijving erbij. 

Het komt regelmatig voor dat de fraudeur zegt dat hij in het buitenland zit en daarom niet in de gelegenheid is om een persoonlijke bezichtiging te doen.

Je wordt voornamelijk benaderd via een e-mail en hebt geen telefoonnummer. Daarnaast is de fraudeur moeilijk te bereiken.

Wanneer je het vermoeden hebt dat er vastgoedfraude plaatsvindt kan je een melding maken bij het Centraal Meldpunt Nederland .

Als verkoper/ verhuurder

Let op potentiële kandidaten die erg haastig zijn. Denk hierbij aan het starten met het onderhandelen over de aankoop of de woonruimte willen huren zonder iets gezien te hebben. Dit is vaak te mooi om waar te zijn. Je kan deze fraudeurs herkennen aan dat ze voorstellen doen zonder dat ze een persoonlijke afspraak willen maken. Ook hierbij kan het excuus zijn dat ze momenteel in het buitenland verblijven. Wanneer de verkoop wel op afstand plaatsvindt maak dan gebruik van een vastgoedportaal. Een vastgoedportaal is verplicht om ervoor te zorgen dat fraude niet mogelijk is.

Fraudeurs geven de volgende telefoonnummers op: 

  • Een telefoonnummer wat niet traceerbaar is
  • Een telefoonnummer wat begint met 166,199,144,899 of 192. Bij het bellen van telefoonnummers die beginnen met de genoemde cijfers brengen grote telefoonkosten met zich mee. 

Daarnaast kan ook hierbij valsheid in documenten plaatsvinden. De fraudeur gebruikt jouw documenten voor andere doeleinden. 

To slot, overhandig pas de sleutel als de betaling met succes op je rekening staat en het niet herroepbaar is. 

Samenvatting

Vastgoedfraude kan op diverse manieren plaatsvinden. Van het frauderen van inkomensgegevens tot het afzetten van huurders. Er zijn een aantal punten waar je zowel als koper/ huurder en verkoper/ verhuurder rekening mee kan houden om vastgoedfraude te vermijden. Als koper/ huurder moet je opletten wanneer de eigenaar zegt in het buitenland te verblijven en niet aanwezig kan zijn bij een bezichtiging. Als verkoper/ verhuurder moet je opletten wanneer een kandidaat de woonruimte wil hebben zonder het in het echt gezien te hebben en slecht bereikbaar is. 

14 dagen gratis

Geen opzegtermijn

Geen betaalgegevens nodig

Maak nu kennis met Qaasaa en ervaar zelf het gemak.

De eerste 14 dagen gebruik je Qaasaa volledig op onze kosten en mag je gebruik maken van alle functies. Na 14 dagen betaal je een vast bedrag. Geen onverwachte kosten en maandelijks opzegbaar.

Vraag meer informatie aan of begin met het gebruiken van Qaasaa, voor 14 dagen gratis. Vul je gegevens in en we nemen zo snel mogelijk contact met je op. 100% vrijblijvend!

Plan een demo en ontdek de gemakken van Qaasaa.

De eerste 14 dagen gebruik je Qaasaa volledig op onze kosten en mag je gebruik maken van alle functies. Na 14 dagen betaal je een vast bedrag. Geen onverwachte kosten en maandelijks opzegbaar.

Vul je gegevens in en dan nemen wij contact op voor een afspraak op de door jouw gekozen datum. We laten jouw dan ziet hoe Qaasaa werkt!

Maak nu kennis met Qaasaa en ervaar zelf het gemak.

De eerste 14 dagen gebruik je Qaasaa volledig op onze kosten en mag je gebruik maken van alle functies. Na 14 dagen betaal je een vast bedrag. Geen onverwachte kosten en maandelijks opzegbaar.

Vraag meer informatie aan of plan direct een demo in. Vul je gegevens in en we nemen zo snel mogelijk contact met je op. 100% vrijblijvend!