Het schrijven van een goede nieuwsbrief!

Nieuwsbrief

Het schrijven van een digitale nieuwsbrief is een efficiënte en effectieve manier om contact met (nieuwe) klanten te onderhouden. Via een plugin op je website kan er e-mailmarketing plaatsvinden. Maar wat is het doel van een nieuwsbrief en hoe schrijf je een goede nieuwsbrief?. Deze vragen worden in dit blog beantwoord.

Wat is een nieuwsbrief?

Om te beginnen met wat een nieuwsbrief precies inhoudt. Een nieuwsbrief kan met enige regelmaat een bepaald onderwerp, thema of actualiteit onder de aandacht worden gebracht bij je klanten/gebruikers. Het doel van een nieuwsbrief is om de lezer te informeren over een onderwerp of van belangrijke wijzigingen/ aanpassingen in functionaliteiten. 

Een nieuwsbrief kan een rol spelen in het onderhouden en opbouwen van een relatie met de (nieuwe) gebruiker van de website/diensten. 

Het aanbieden van een nieuwsbrief wordt te vaak onderschat. Een nieuwsbrief kan als vervelend of als spam worden geïnterpreteerd. Hierdoor denkt men dat het niet interessant is om te starten met het versturen van nieuwsbrieven. Niets is minder waar! Het is een laagdrempelige marketingtool om in te zetten. De voordelen van het versturen van een nieuwsbrief zijn:

 • Je kan je bedrijf onder de aandacht brengen 
 • Mogelijkheid om informatie met de klant te delen
 • Relatief goedkope manier van marketing
 • Je bouwt een relatie op met (nieuwe) klanten
 • Je klantenbestand wordt optimaal benut

Het versturen van een nieuwsbrief klinkt heel gemakkelijk, het schrijven hiervan vereist wat meer tijd. Maar waar moet je rekening mee houden bij het schrijven van een nieuwsbrief, die vraag wordt in het onderstaande stuk beantwoord.

schrijven nieuwsbrief

Hoe schrijf je een goede nieuwsbrief?

Nu de voordelen van het schrijven van een nieuwsbrief bekend zijn, is het van belang om te weten hoe je een nieuwsbrief moet schrijven. Hieronder staan een aantal tips:

 1. Deel je kennis, een nieuwsbrief moet vooral dienen om de lezer te informeren en niet over het verkopen van een product of dienst. Het doel van een nieuwsbrief is om in het begin zoveel mogelijk abonnees aan te trekken. Als de inhoud interessant is voor de lezer zullen ze de volgende nieuwsbrief ook openen.
 2. Maak het actueel, voordat je begint met het schrijven van een nieuwsbrief is het goed je af te vragen wat de actualiteiten zijn. Schrijf hier over in je nieuwsbrief, de lezer kan zich dan identificeren met de huidige situatie.
 3. Schrijven met een knipoog, zorgt ervoor dat je nieuwsbrief niet te serieus is. Maak gebruik van humor en een klein beetje zelfspot. Gebruik je eigen ervaringen die in het verleden minder goed zijn gegaan als uitgangspunt voor je nieuwsbrief. Het delen van fouten kan inspirerend zijn voor je lezers.
 4. Schrijf korte aantrekkelijke teksten, zorg ervoor dat je nieuwsbrief geen lap tekst is. Maak gebruik van korte aantrekkelijke alinea’s
 5. Denk aan de behoefte van je lezer, denk bij het schrijven van een nieuwsbrief aan je lezer en niet aan je eigen belang. 
 6. Schrijf in de mail een paar aantrekkelijke regels, vermeld hierbij een link naar je website, waarbij de lezer de volledige brief kan inzien. Dit is ook nog eens goed voor je SEO op de website.
 7. Call to action, je wilt natuurlijk uitlokken dat lezers contact met jou opnemen. Verlaag deze drempel door een ‘call to action’ knop in te voegen bij je mail. 

Wanneer je een nieuwsbrief verzendt, vergeet niet een link toe te voegen waarmee de ontvanger zich kan uitschrijven, dit is wettelijk verplicht. 

Effectiviteit van een nieuwsbrief

Nu er vele sociale media kanalen zijn die ingezet kunnen worden als marketing tool, vraag je je misschien af of e-mailmarketing nog wel relevant is. Er is een onderzoek gedaan naar de effectiviteit van een nieuwsbrief. Uit dit onderzoek is gebleken dat van alle Nederlanders 96% een mailadres gebruiken voor persoonlijke communicatie. Een groot gedeelte van dit percentage is ook actief op sociale media, toch schrijft ongeveer 83% zich nog in voor een nieuwsbrief. Hiervan koopt ongeveer 70%  via een nieuwsbrief hun online aankoop.

In hetzelfde onderzoek is er ook gekeken naar de effectiviteit van een nieuwsbrief in de vastgoedmarkt. Deze resultaten waren verrassend positief. Volgens dit onderzoek worden nieuwsbrieven in de vastgoedbranche geopend voor ongeveer 54%. Van de 54% die een nieuwsbrief opent klikt ongeveer 15% op de ‘call to action’ knop, dit percentage is twee keer hoger dan het gemiddelde percentage. 

Uit de bovenstaande gegevens kan geconcludeerd worden dat het heel interessant kan zijn om een nieuwsbrief te schrijven als je in de vastgoedbranche zit.

Samenvatting

Met een nieuwsbrief kan met enige regelmaat een bepaald onderwerp, thema of actualiteit onder de aandacht worden gebracht bij je klanten/gebruikers. Een nieuwsbrief kan als een makkelijke marketingtool worden gezien om informatie te delen met de lezer. Hierbij is het van belang dat je bijvoorbeeld actuele kennis deelt en een ‘call to action’ knop toevoegt

Kijkend naar de vastgoedmarkt is een nieuwsbrief ook erg effectief, maar liefst 54% van de ontvangers opent de brief. Hiervan klikt ongeveer 15% door naar de ‘ call to action’ knop. 

14 dagen gratis

Geen opzegtermijn

Geen betaalgegevens nodig

Maak nu kennis met Qaasaa en ervaar zelf het gemak.

De eerste 14 dagen gebruik je Qaasaa volledig op onze kosten en mag je gebruik maken van alle functies. Na 14 dagen betaal je een vast bedrag. Geen onverwachte kosten en maandelijks opzegbaar.

Vraag meer informatie aan of begin met het gebruiken van Qaasaa, voor 14 dagen gratis. Vul je gegevens in en we nemen zo snel mogelijk contact met je op. 100% vrijblijvend!

Plan een demo en ontdek de gemakken van Qaasaa.

De eerste 14 dagen gebruik je Qaasaa volledig op onze kosten en mag je gebruik maken van alle functies. Na 14 dagen betaal je een vast bedrag. Geen onverwachte kosten en maandelijks opzegbaar.

Vul je gegevens in en dan nemen wij contact op voor een afspraak op de door jouw gekozen datum. We laten jouw dan ziet hoe Qaasaa werkt!

Maak nu kennis met Qaasaa en ervaar zelf het gemak.

De eerste 14 dagen gebruik je Qaasaa volledig op onze kosten en mag je gebruik maken van alle functies. Na 14 dagen betaal je een vast bedrag. Geen onverwachte kosten en maandelijks opzegbaar.

Vraag meer informatie aan of plan direct een demo in. Vul je gegevens in en we nemen zo snel mogelijk contact met je op. 100% vrijblijvend!