Je huurt een woonruimte, maar je hebt een ander woonruimte gevonden, of wegens omstandigheden kan je niet in de woonruimte blijven wonen. Je wil dus de huur opzeggen. Maar de huur van je woning opzeggen, hoe doe je dat?
Huurovereenkomst
Wanneer je de woning betreedt heb je een huurovereenkomst getekend. In deze huurovereenkomst staat ook informatie over hoe de huur opgezegd moet worden. Er zit een verschil in contracten:
- In een huurovereenkomst voor onbepaalde tijd, zonder een minimale huurperiode, kan je de huur op elk moment opzeggen.
- In een tijdelijk huurcontract, kan de huur op elk moment eerder dan de datum dat het contract afloopt worden opgezegd. Het komt voor dat in een tijdelijk huurcontract staat vermeld dat de huurder tussentijds niet kan opzeggen. Dit geldt niet voor de huurder maar voor de verhuurder. De verhuurder mag namelijk niet tussentijds opzeggen bij een tijdelijk huurcontract.
Wanneer je een huurovereenkomst voor onbepaalde tijd hebt, waarin staat vermeld dat de woonruimte voor een minimale huurperiode van een jaar gehuurd moet worden, dan kan je de huur niet eerder opzeggen. Het is alleen mogelijk om de woonruimte eerder te verlaten als de verhuurder of vastgoedbeheerder hiermee akkoord is. Het is raadzaam om hierbij schriftelijk vast te leggen op welke datum je de woning verlaat en dat er geen huur betaald meer hoeft te worden. Wanneer je dit niet op voorhand bespreekt is het mogelijk dat je de overige maanden huur aan de verhuurder moet betalen of je krijgt een boete.
Wanneer moet ik mijn huur opzeggen?
In de huurovereenkomst staat ook vermeld wat de opzegtermijn is om de huur op te zeggen. De opzegtermijn staat vaak gelijk aan wanneer de huur betaald moet worden. Wanneer je maandelijks huur betaalt is de opzegtermijn vaak ook één maand, tenzij anders afgesproken. Het kan zijn dat in de huurovereenkomst een opzegtermijn van twee maanden is afgesproken. Dan moet je daarmee rekening houden. Het kan nooit zo zijn dat je een opzegtermijn hebt van langer dan drie maanden.
Een opzeggen doe je meestal per de eerste van de maand, tenzij anders vermeld in de huurovereenkomst.
Hoe kan ik mijn huur opzeggen
De wet vertelt dat de huurder de huur via een aangetekende brief moet opzeggen bij de verhuurder of vastgoedbeheerder.
Wanneer je een brief aangetekend verstuurt, krijg je een verzendbewijs mee. Tussentijds kan je controleren waar de brief zich bevindt, aangezien je bij een aangetekende brief ook een track en trace code meekrijgt. Je weet dat de verhuurder of de vastgoedbeheerder de brief heeft ontvangen aangezien hij een handtekening moet plaatsen voordat hij de brief in ontvangst kan nemen. Het versturen van een aangetekende brief brengt wel kosten met zich mee. Zo betaal je al snel meer dan 9 euro om een aangetekende brief te verzenden. Deze kosten worden niet vergoed door de verhuurder.
Het is raadzaam om op voorhand de verhuurder of de vastgoedbeheerder te bellen met de vraag of het nodig is om een aangetekende brief te versturen. Het komt namelijk voor dat dit niet altijd meer nodig is. De verhuurder of de vastgoedbeheerder moet namelijk kunnen aantonen dat de ander het ontvangen heeft. Dit kan gedaan worden door online een opzegformulier in te vullen, waarna de huurder dit document met een handgeschreven handtekening moet terugsturen. De werkwijze verschilt per verhuurder of vastgoedbeheerder. Het is van belang om dit op voorhand goed na te vragen.
Samenvatting
Wanneer je een woning betreedt teken je een huurcontract. Dit kan een contract zijn van onbepaalde tijd met een minimale huurperiode. In deze periode is het niet mogelijk om de huur op te zeggen, tenzij anders is afgesproken met de verhuurder. Bij een tijdelijk contract kan de huurder elk moment opzeggen. Bij het opzeggen van een huurcontract moet er rekening gehouden worden met een opzegtermijn. Meestal is de termijn één maand.
Het opzeggen van een huurovereenkomst moet volgens de wet via een aangetekende brief. Het is raadzaam om op voorhand bij de verhuurder of vastgoedbeheerder te vragen of het nodig is om de huur aangetekend op te zeggen. Het kan zijn dat de verhuurder of vastgoedbeheerder ook akkoord gaat met een online opzegformulier.