Vorig jaar mocht het niet worden doorgevoerd, de huurverhoging. Vanaf 1 juli 2022 mag er wel weer een huurverhoging plaatsvinden. Maar wat als je de huurverhoging vergeten bent, kan de indexatie nog achteraf? Het komt ook voor dat verhuurders al meerdere jaren of zelfs nog nooit een huurverhoging hebben doorgevoerd. Kunnen deze indexeringen ook nog worden doorgevoerd? Deze vragen worden in dit blog beantwoord.
Wat is een huurindexatie
Wanneer je huurder wordt van een woonruimte teken je een huurovereenkomst. In deze huurovereenkomst staat het bedrag van de huur in principe vast voor de contractduur. Wel stijgen de kosten voor het levensonderhoud elk jaar. Door deze stijging is het wettelijk toegelaten om ook de huurprijs, beschreven in het huurcontract elk jaar te laten stijgen. Deze stijging is een percentage die is gekoppeld aan de consumentenprijsindex de CPI. Dit wordt ook huurindexatie genoemd.
Meestal is in de huurovereenkomst opgenomen dat de verhuurder het recht heeft om elk jaar een indexatie door te voeren. Als jij als huurder de huurovereenkomst ondertekend, ben je akkoord gegaan met deze voorwaarden. Het komt voor dat de verhuurder de huurindexatie niet heeft meegenomen in het contract. Om dit te mogen doorvoeren moet de verhuurder de huurder een nieuwe huurovereenkomst aanbieden waarin de huurindexatie wel is opgenomen. Gaat de huurder niet akkoord met de nieuwe huurovereenkomst. Dan mag dat voor de verhuurder een reden zijn om het contract op te zeggen.
De huurindexatie mag één keer per jaar worden doorgevoerd. In de sociale huur wordt dit meestal per 1 juli gedaan. Deze datum wordt aangehouden omdat de minister per die datum de nieuwe huurprijsgrenzen vaststelt.
Recht huurindexatie bevroren
In 2021 was het niet mogelijk om deze huurindexatie door te voeren. De tweede kamer had een motie aangenomen dat dit recht kwam te bevriezen. Vanaf 1 juli 2021 tot 30 juni 2022 mogen er geen verhogingen plaatsvinden van de kale huur van sociale huurwoningen. Daarentegen mogen wel de servicekosten omhoog. De verhuurder moet dan wel kunnen bewijzen waarom de servicekosten zullen stijgen. De onthouding van de huurverhoging geldt ook voor een kamer, woonwagen of woonwagenstandplaats tot 30 juni 2022. Lees hier meer over in onze blog: ‘de huurverhoging in 2021 wat is er veranderd?.’ Vanaf 1 juli is het wel weer toegestaan om de huur te indexeren.
Huurindexatie sociale huursector vergeten
Een huurindexatie is in de sociale huur niet iets wat ‘automatisch’ gebeurt. De verhuurder moet hiervoor een een schriftelijk verzoek sturen naar zijn huurder. Dit verzoek moet minstens twee kalendermaanden van tevoren worden verstuurd naar de huurder. In het verzoek dient de verhuurder te vermelden wat de huidige huurprijs is, de procentuele huurverhoging en wat de nieuwe huurprijs gaat worden. Ook moet de ingangsdatum waarop de huurverhoging gaat plaatsvinden vermeld worden. Tot slot moet er vermeld worden hoe een huurder bezwaar kan indienen op deze verhoging.
Het kan zo zijn dat dit verzoek niet bij de huurder terecht is gekomen. De verhuurder kan dan gemakkelijk een nieuw voorstel sturen. Voor dit nieuwe voorstel moet de verhuurder wel de twee kalendermaanden in acht nemen.
Mocht de verhuurder wel schriftelijk een verzoek hebben ingediend maar is de twee maanden niet in acht genomen? Dan is het voorstel wel geldig. De ingangsdatum die op het voorstel staat genoteerd wordt dan verschoven. Op deze manier zitter er toch twee maanden tussen het ontvangen voorstel en de huurverhoging.
Wanneer de verhuurder vergeten is om de huur te indexeren, kan de verhuurder gebruik maken van de terugkeerregeling. Deze regeling betekent dat er een mogelijkheid is om de eerst volgende huurverhoging eerder in te laten gaan als de tussenliggende periode van de vorige huurverhoging, langer dan twaalf maanden geleden was.
Op deze manier wordt de verhuurder in de mogelijkheid gesteld om de vergeten huur in het jaar of het volgende jaar in te halen. Dit kan wel maar tot maximaal twee jaar.
Huurindexatie vrije sector vergeten
Zoals net genoemd moet bij sociale huur de huurverhoging minstens twee maanden schriftelijk worden aangekondigd. Bij huren in de vrije sector zijn hier andere regels voor. Meestal is contractueel vastgelegd dat de huur per een genoemde datum omhoog zal gaan. Bij de vrije sector wordt dit dus wel ‘automatisch’ gedaan. Het is niet nodig om de huurder hiervan tijdig te informeren. In tegenstelling tot de sociale huur gebeurt dit wanneer de overeenkomst één jaar oud is. Als de huurovereenkomst ingaat op 1 mei 2022, dan mag op 1 mei 2023 een huurverhoging plaatsvinden.
Het komt voor dat de verhuurder de indexatie is vergeten. De verhuurder kan de huurder aanschrijven om alsnog de achterstallige huur te betalen. Hier zit wel een termijn aan vast. Wanneer de verhuurder de indexatie vergeet kan het tot maximaal vijf jaar terug worden gevorderd. De vijf jaar is geldig vanaf het moment dat de vergeten huur wordt geïndexeerd. Mocht het zo zijn dat er meer dan vijf jaar geen indicatie heeft plaatsgevonden, dan kan hier geen aanspraak meer op worden gedaan in verband met het verjaringstermijn.
Samenvatting
Elk jaar stijgen de kosten voor het levensonderhoud. Door deze stijging is het wettelijk toegelaten om ook de huurprijs beschreven in het huurcontract elk jaar te laten stijgen. Deze stijging kan met een percentage die is gekoppeld aan de consumentenprijsindex de CPI. Dit wordt ook huurindexatie genoemd.
Een huurindexatie is in de sociale huur niet iets wat ‘automatisch’ gebeurt. De verhuurder moet hiervoor een een schriftelijk verzoek sturen naar zijn huurder. Dit verzoek moet minstens twee kalendermaanden van tevoren worden verstuurd naar de huurder. Wanneer de verhuurder vergeten is om de huur te indexeren kan de verhuurder gebruik maken van de terugkeerregeling. Dit kan wel maar tot maximaal twee jaar.
Bij huren in de vrije sector zijn hier andere regels voor. Meestal is contractueel vastgelegd dat de huur per een genoemde datum omhoog zal gaan. Bij de vrije sector wordt dit dus wel ‘automatisch’ gedaan. Het is niet nodig om de huurder hiervan tijdig te informeren. Mocht de verhuurder vergeten de huur te indexeren kan dit tot maximaal vijf jaar terug gedaan worden.