Mag ik als huurder de woonruimte verbouwen of renoveren?

Verbouwen huurhuis

Je hebt een mooie woonruimte gevonden, maar hij is nog niet helemaal naar je zin. Je wilt graag een muur een andere kleur geven en de de badkamer renoveren. Maar mag je als huurder de woonruimte verbouwen of renoveren zonder toestemming van de verhuurder? Wij beantwoorden deze vraag in dit blog.

Geen toestemming nodig van de verhuurder voor verbouwen of renoveren

Wanneer je een woonruimte huurt zijn er een aantal acties die je zonder toestemming van de verhuurder mag uitvoeren. Deze acties zijn vaak punten die je gemakkelijk kan terugdraaien. Een aantal voorbeelden hiervan zijn:

  • Het verven van de muren. Wanneer de kleur van een muur niet naar wens is, mogen deze muren geverfd worden.
  • Het vervangen van het behang. Het behang op de muren mag vervangen worden, maar het is raadzaam om dan even contact op te nemen met de verhuurder. Want het oude behang moet dan van de muur afgehaald worden en je kan dit behang dan niet meer terug plaatsen.
  • Het leggen van een nieuwe vloer. Er mag een nieuwe vloer in de woning worden gelegd.
  • Het boren van gaten in plafonds en muren. Het is mogelijk om een televisie of schilderij op te hangen in een huurhuis. Deze regel is ook geldig voor het ophangen van planken aan de muur of een gordijnrails aan het plafond.
  • Handgrepen vervangen. De handgrepen van de keuken of badkamer meubel mag je vervangen.

Deze kleine veranderingen, waarvoor je geen toestemming hoeft te vragen bij de verhuurder, kunnen al snel de woonruimte persoonlijk maken. Op deze manier kan je je snel thuis voelen in jouw gehuurde woning.

Huurhuis renoveren

Wel toestemming nodig van de verhuurder voor verbouwen of renoveren

Wanneer je grotere plannen hebt dan het verven van een muur, denk hierbij aan het plaatsen van een nieuwe keuken, dan is er wel toestemming nodig van de verhuurder. Je moet de verhuurder schriftelijk om toestemming vragen om grotere verbouwingen of renovaties door te voeren. Een aantal voorbeelden waar ook schriftelijk toestemming gevraagd moet worden:

  • Een schotelantenne plaatsen op het dak voor meer zenders;
  • Dubbel glas in de ramen plaatsen voor isolatie en geluidsoverlast;
  • Het realiseren van een aanbouw;
  • De badkamer veranderen;
  • Het vervangen van de verwarmingsketel.

Wanneer je een grotere verandering hebt doorgevoerd, zonder dat je daar toestemming voor hebt gevraagd of zonder dat je toestemming krijgt van de verhuurder. Dan ben je verplicht om de verandering terug te draaien. Hierbij mag je geen schade toebrengen aan datgeen wat je huurt.

Wanneer je verhuurder of de rechter wel toestemming heeft gegeven voor een grotere verbouwingen of renovaties, dan hoef je deze veranderingen niet terug te draaien wanneer je de woonruimte verlaat. Er is een uitzonderingen hierop. Wanneer je verhuurder of de rechter bepaald dat de veranderingen wel teruggedraaid moet worden, ben je hier tot verplicht.

Als je veel verbeteringen hebt aangebracht in de woning en daardoor de woning in waarde is gestegen, is het mogelijk om aan het einde van het huurcontract een vergoeding aan de verhuurder te vragen. 

De huurwoning achterlaten bij vertrek

Wanneer je de huurwoning verlaat moet je het achterlaten zoals aan het begin van het huurcontract. Het komt voor dat het onduidelijk is hoe de woonruimte was aan het begin. Om dit te voorkomen maakt de verhuurder of vastgoedbeheerder bij de begin inspectie foto’s van het gehuurde. De verhuurder of vastgoedbeheerder moet kunnen bewijzen dat de muur voorheen een andere kleur was. Ook is de verhuurder of vastgoedbeheerder verplicht om schade die in de woonruimte aanwezig is te kunnen bewijzen dat dit voor het gehuurde nog niet het geval was. Wanneer de verhuurder of vastgoedbeheerder voldoende bewijs heeft dat jij voor de schade verantwoordelijke bent, dan ben je verplicht dit te herstellen. Bij het verlaten van de woonruimte is het goed om te weten dat je niet verplicht bent om normale slijtage te herstellen. Daarnaast moet je de woonruimte wel schoon achter laten.

Als je de woonruimte niet netjes achterlaat of geen verantwoordelijkheid neemt om de schade te herstellen. Dan mag de verhuurder of vastgoedbeheerder herstelkosten vragen. Dit kan ook van de borg worden ingehouden. Als de verhuurder of vastgoedbeheerder onterecht je borg inhoudt dan kan je schriftelijk je borg terugvragen

Nieuwe huurder in de woning
Wanneer er een nieuwe huurder in de woonruimte komt is hij of zij niet verplicht om jouw gemaakte veranderingen over te nemen. Als de nieuwe huurder wel geïnteresseerd is in het overnemen van de veranderingen dan moeten jullie hier samen afspraken over maken.

 

Samenvatting

Wanneer je een woonruimte huurt zijn er een aantal acties die je zonder toestemming van de verhuurder mag uitvoeren. Denk hierbij aan het verven van muren. Wanneer je grotere plannen hebt dan het verven van de muren, denk hierbij aan het plaatsen van een nieuwe keuken, dan is er wel toestemming nodig van de verhuurder. Je moet de verhuurder schriftelijk om toestemming vragen om grotere verbouwingen of renovaties door te voeren. Wanneer je de huurwoning verlaat moet je het achterlaten zoals aan het begin van het huurcontract.

14 dagen gratis

Geen opzegtermijn

Geen betaalgegevens nodig

Maak nu kennis met Qaasaa en ervaar zelf het gemak.

De eerste 14 dagen gebruik je Qaasaa volledig op onze kosten en mag je gebruik maken van alle functies. Na 14 dagen betaal je een vast bedrag. Geen onverwachte kosten en maandelijks opzegbaar.

Vraag meer informatie aan of begin met het gebruiken van Qaasaa, voor 14 dagen gratis. Vul je gegevens in en we nemen zo snel mogelijk contact met je op. 100% vrijblijvend!

Plan een demo en ontdek de gemakken van Qaasaa.

De eerste 14 dagen gebruik je Qaasaa volledig op onze kosten en mag je gebruik maken van alle functies. Na 14 dagen betaal je een vast bedrag. Geen onverwachte kosten en maandelijks opzegbaar.

Vul je gegevens in en dan nemen wij contact op voor een afspraak op de door jouw gekozen datum. We laten jouw dan ziet hoe Qaasaa werkt!

Maak nu kennis met Qaasaa en ervaar zelf het gemak.

De eerste 14 dagen gebruik je Qaasaa volledig op onze kosten en mag je gebruik maken van alle functies. Na 14 dagen betaal je een vast bedrag. Geen onverwachte kosten en maandelijks opzegbaar.

Vraag meer informatie aan of plan direct een demo in. Vul je gegevens in en we nemen zo snel mogelijk contact met je op. 100% vrijblijvend!