Ongedierte in je huurhuis, wie is er verantwoordelijk? Veel woonruimtes hebben helaas wel eens last van ongedierte. Soms is het probleem snel te verhelpen, maar het komt ook voor dat het ongedierteprobleem lang aanhoudt. Ongedierte komt in vele soorten en maten voor. Maar wat moet je zelf doen om ongedierte tegen te gaan en waar is je verhuurder verantwoordelijk voor? We beantwoorden deze vragen in dit blog.
Verschillende soorten ongedierte
Er zijn verschillende soorten ongedierte die een bezoek kunnen brengen aan een woonruimte. Het ongedierte wat het meest wordt opgemerkt is de muis. Muizen knagen aan alles om hun tanden op lengte te houden, maar ze zijn vooral op zoek naar eten. Daarom komen muizen vaak af op vogelvoer in de tuin, afval wat rond de woning zwerft en vuile oppervlakken in de woonruimte. In de grote steden hebben woningen ook vaker last van ratten. Een rat heeft maar een opening van 2 cm nodig om de woonruimte te kunnen betreden. Ook een rat is op zoek naar eten. Zowel muizen als ratten kunnen worden ‘overgedragen’ via woonruimtes. Wanneer je buren last hebben van dit soort ongedierte is de kans groot dat de diertjes ook een bezoek komen brengen aan jouw woonruimte. Wanneer je last hebt van een muizen- of rattenplaag kun je het beste een verdelger laten komen om het probleem op te lossen.
Nu het steeds beter weer wordt komen ook de vliegen en de mieren weer te voorschijn. Vliegen en mieren in de woonruimte zijn naast vervelend ook nog erg onhygiënisch. De diertjes brengen bacteriën met zich mee die ze naar jou kunnen overdragen door te eten van hetzelfde voedsel. Mieren en vliegen zijn gemakkelijk te bestrijden met de daarvoor bestemde lokdozen. Deze lokdozen zijn te koop bij de supermarkt en bouwmarkt.
Eigen verantwoordelijkheid betreffende ongedierte
Zoals de wet verteld, in art. 7:206 lid 2 en 7:217 BW, is de huurder van de woonruimte zelf verantwoordelijk voor kleine herstelwerkzaamheden. Meestal is deze bepaling ook opgenomen in het huurcontract. Onder kleine herstelwerkzaamheden valt ook het bestrijden van ongedierte.
Wanneer je last hebt van ongedierte in de woonruimte is het wel van belang dat jij als huurder goed kijkt naar de oorzaak hiervan. Je bent zelf verantwoordelijk om openingen te vullen in vloeren, muren of deuren waardoor het ongedierte naar binnen kan komen. Wanneer je de woning niet goed hebt onderhouden door bijvoorbeeld afval te laten rondzwerven of de woonruimte niet goed schoon te houden, ook dan ben je zelf verantwoordelijk om de kosten van de bestrijding te betalen. Zoals eerder genoemd kunnen plagen ‘overgedragen’ worden via woonruimtes. Wanneer je buren last hebben van een plaag en daardoor jij ook, dan is het goed om met hen het gesprek aan te gaan.
Daarnaast ben je als huurder ook verantwoordelijk om ongedierte zoals mieren, vliegen, wespen en luizen te verwijderen.
Verantwoordelijkheid van de verhuurder
Wanneer jij als huurder de woonruimte goed schoonhoudt en geen afval laat zwerven, maar wel last hebt van muizen of ratten, dan zal de oorzaak waardoor de plaag de woonruimte kan betreden ergens anders liggen. Het zou kunnen dat de woonruimte in slechte staat verkeerd waardoor het ongedierte de woonruimte makkelijk kan betreden. Wanneer de woonruimte bouwkundig niet in orde is, dan moet de verhuurder het probleem oplossen en is hij/zij hierbij ook verantwoordelijk voor de rekening. Voordat de verhuurder zegt dat hij het probleem gaat oplossen wil de verhuurder vaak eerst een inspectie doen met een professionele partij. Wanneer die partij aangeeft dat het inderdaad aan de bouwkundige staat ligt zal de verhuurder pas in actie komen.
Wat als je in een huurflat woont en je hebt last van ongedierte?
Wanneer je woont in een huurflat en het hele gebouw heeft last van ongedierte, dan is er vaak meer aan de hand. Het is dan van belang dat er een bestrijder komt om het probleem te achterhalen. Gezamenlijk zal er een oplossing moeten komen om het probleem op te lossen.
Wanneer de verhuurder het probleem niet oplost en jullie er samen niet meer uitkomen, dan kan jij als huurder aan de Huurcommissie vragen om jouw huur te verlagen.
Samenvatting
Veel woonruimtes hebben helaas wel eens last van ongedierte. Meestal is in het huurcontract een bepaling opgenomen waarin staat dat de huurder zelf verantwoordelijk is voor kleine herstelwerkzaamheden. Als huurder ben je verantwoordelijk om openingen te vullen in vloeren, muren of deuren waardoor het ongedierte naar binnen kan komen. Heb je als huurder de woning niet goed onderhouden door bijvoorbeeld afval te laten rondzwerven of de woonruimte niet goed schoon gehouden? Dan ben je zelf verantwoordelijk om de kosten van de bestrijding te betalen. Als de bouwkundige staat van de woning onvoldoende is waardoor het ongedierte de woonruimte kan betreden, dan is de verhuurder verantwoordelijk om het probleem op te lossen.