Rookmelders verplicht in bestaande bouw per juli 2022

Rookmelders verplicht in bestaande bouw

Sinds 2003 was het al verplicht om rookmelders te monteren in nieuwbouw woningen. Deze verplichting gaat per 1 juli 2022 ook gelden voor bestaande bouw. Maar wat moet je als huurbaas weten over deze nieuwe wetgeving? Lees alles wat je moet weten in dit blog. 

Rookmelders verplicht per juli 2022

Per 1 juli 2022 wordt er een nieuwe wetgeving in Nederland ingevoerd. Vanaf die datum is het verplicht om ook bestaande bouw te voorzien van rookmelders. Deze verplichting was er al sinds 2003 voor nieuwbouwwoningen. Het doel van deze nieuwe wetgeving is om het aantal slachtoffers te reduceren bij woningbranden. De slachtoffers worden s’ nachts getroffen door het inademen van rook. Wanneer je slaapt werkt je reuk namelijk niet. Dit maakt het hebben hangen van rookmelders nog belangrijker.

In het bouwbesluit staat beschreven dat er in een woning voldoende rookmelders aanwezig moeten zijn. Hiermee wordt er bedoeld dat op iedere verdieping van een zelfstandige woning minstens één rookmelder moet hangen. Meer is altijd mogelijk.

Voor kamerverhuur geldt de verplichting dat iedere kamer voorzien moet zijn van een brandmelder. Een voorbeeld van kamerverhuur zijn studentenhuizen. Mocht je een woning hebben met een besloten ruimte waar een vluchtroute doorheen loopt, dan moet ook deze ruimte zijn voorzien van een rookmelder.

Wanneer je als huisbaas de beslissing maakt om niet aan deze verplichting te voldoen, dan wordt de woning beschouwd als niet conform de wetgeving. Als verhuurder draag je de verantwoordelijkheid om de woning in goede staat te verhuren. Hier hoort per 1 juli 2022 een rookmelder bij. Als er geen brandmelder per verdieping of per kamer hangt dat kan de gemeente een boete uitdelen. Daarnaast kan de verzekeraar de beslissing maken om niet uit te keren als er brand is geweest in een woning die niet voldeed aan deze nieuwe wetgeving.

CE keurmerk voor rookmelders

Soorten rookmelders

Tegenwoordig zijn er veel verschillende rookmelders op de markt beschikbaar. De Nederlandse wet heeft een aantal eisen gesteld aan waar een brandmelder aan moet voldoen. Zo moet een brandmelder een EN 14604 certificaat hebben. Rookmelders die zijn geschikt voor op het netstroom hebben een NEN 2555 certificaat nodig. Deze certificaten staan voor de garantie dat de melder op tijd rook detecteert, eenvoudig te plaatsen zijn en een goed geluidssignaal afgeven. De wet stelt hierbij geen eisen aan het type rookmelder dat gemonteerd moet worden. Hierbij is wel het advies om rookmelders aan te schaffen waarbij de batterij gemiddeld 10 jaar meegaat. Tot slot moet een rookmelder ook zijn voorzien van een CE-markering.

Prijzen voor een rookmelder

De prijzen van rookmelders zijn erg verschillend. Je kan een rookmelder aanschaffen voor ongeveer 17 euro per stuk, maar er zijn ook luxere varianten van ongeveer 30 euro per stuk. Het is mogelijk om rookmelders aan te schaffen die met elkaar verbonden zijn. Op deze manier weet iedereen dat er ergens rook is en kunnen ze op tijd actie ondernemen. Via de site van Coolblue is het mogelijk om verschillende rookmelders met elkaar te vergelijken, zo kan je achter komen welke melder voldoet aan jouw eisen.

Samenvatting

Per 1 juli 2022 is het verplicht dat alle bestaande bouw worden voorzien van rookmelders. Hierdoor moet er tenminste op elke verdieping één brandmelder hangen en bij kamerverhuur is een rookmelder verplicht in iedere kamer. Doe je dit als verhuurder of huisbaas niet dan kan je een boetes riskeren. Tevens kan de verzekeraar ervoor kiezen om niet uit te keren bij brandschade als er niet voldoende rookmelders aanwezig waren. Een brandmelder moet een EN 14604 certificaat hebben. Rookmelders die zijn geschikt voor op het netstroom hebben een NEN 2555 certificaat nodig. De prijs van een rookmelder verschilt tussen de 17 en 30 euro. 

14 dagen gratis

Geen opzegtermijn

Geen betaalgegevens nodig

Maak nu kennis met Qaasaa en ervaar zelf het gemak.

De eerste 14 dagen gebruik je Qaasaa volledig op onze kosten en mag je gebruik maken van alle functies. Na 14 dagen betaal je een vast bedrag. Geen onverwachte kosten en maandelijks opzegbaar.

Vraag meer informatie aan of begin met het gebruiken van Qaasaa, voor 14 dagen gratis. Vul je gegevens in en we nemen zo snel mogelijk contact met je op. 100% vrijblijvend!

Plan een demo en ontdek de gemakken van Qaasaa.

De eerste 14 dagen gebruik je Qaasaa volledig op onze kosten en mag je gebruik maken van alle functies. Na 14 dagen betaal je een vast bedrag. Geen onverwachte kosten en maandelijks opzegbaar.

Vul je gegevens in en dan nemen wij contact op voor een afspraak op de door jouw gekozen datum. We laten jouw dan ziet hoe Qaasaa werkt!

Maak nu kennis met Qaasaa en ervaar zelf het gemak.

De eerste 14 dagen gebruik je Qaasaa volledig op onze kosten en mag je gebruik maken van alle functies. Na 14 dagen betaal je een vast bedrag. Geen onverwachte kosten en maandelijks opzegbaar.

Vraag meer informatie aan of plan direct een demo in. Vul je gegevens in en we nemen zo snel mogelijk contact met je op. 100% vrijblijvend!