Verzekeringen voor huurders, wat is verplicht?

Verzekeringen voor huurders

Bij het huren van een woonruimte ben je als huurder verantwoordelijk om de woonruimte in goede staat te verlaten. Als huurder ben je dus aansprakelijk voor de schade die je hebt gemaakt tijdens jouw huurperiode. Er zijn verzekeringen die deze schade dekken. In dit blog worden de verschillende verzekeringen besproken.

Aansprakelijkheidsverzekering

Een andere benaming voor de aansprakelijkheidsverzekering is de AVP-verzekering. Onder een aansprakelijkheidsverzekering wordt alle schade verstaan die je onopzettelijk maakt.  Bij het bewust aanrichten van schade wordt er uiteraard niks vergoed. Deze verzekering zit niet bij de huurprijs inbegrepen en kan je dus zelf afsluiten. Je eigen inboedel is niet meeverzekerd, hiervoor kan er een aparte verzekering worden afgesloten. Dit heet een inboedelverzekering, in het volgende hoofdstuk wordt hier dieper op ingegaan. 

In de aansprakelijkheidsverzekering wordt er onderscheid gemaakt tussen materiële schade en letsel schade. Dit wil zeggen dat als je bijvoorbeeld water over de laptop van je huisgenoot laat vallen of door jou toedoen je huisgenoot een gebroken arm krijgt, verzekerd bent voor de schade die hierbij komt kijken. 

Mocht je huisdier schade maken dan valt deze schade ook onder de aansprakelijkheidsverzekering.

Wat gebeurd er als je schade maakt maar je hebt geen verzekering? 

Een aansprakelijkheidsverzekering is niet wettelijk verplicht, maar wel zeker aan te raden om je eigen financiële situatie te beschermen. Stel er valt water over de laptop van je huisgenoot en de laptop functioneert hierna niet meer. Dan ben je zelf verantwoordelijk om de gehele kosten te dekken. De schade kosten kunnen snel hoog oplopen. 

Mocht er schade zijn aan de huurwoning en je bent niet verzekerd, dan kan de verhuurder dit bedrag niet verhalen op de huurprijs als dit niet contractueel is overeengekomen.

Kosten aansprakelijkheidsverzekering

De kosten voor het afsluiten van een aansprakelijkheidsverzekering is relatief laag. Om deze verzekering af te sluiten betaal je tussen de €4 en de € 10 per maand. Dit bedrag is afhankelijk van je leeftijd, woonplaats en gezinssamenstelling. Meestal zit er geen eigen risico aan een aansprakelijkheidsverzekering verbonden. Dit betekend dat (meestal) het gehele bedrag wordt vergoed vanuit de verzekeraar. Het totaal verzekerde bedrag verschilt per verzekeraar.

Verzekeringen voor het huren van een woning

Inboedelverzekering afsluiten

Met een inboedelverzekering ben je verzekerd tegen schade aan je inboedel. Deze schade zou bijvoorbeeld door lekkage, brand of diefstal kunnen ontstaan. Onder inboedel worden alle spullen verstaan die niet in het huis vastzitten. Zo valt een keuken bijvoorbeeld niet onder de inboedelverzekering maar de blender op het aanrecht wel. 

Net zoals een aansprakelijkheidsverzekering is een inboedelverzekering niet wettelijk verplicht. Maar ook deze verzekering is aan te raden. De schadekosten die ontstaan na een lekkage of diefstal kunnen fors zijn. 

Basis en All risk

Sommigen verzekeraars maken een verschil tussen een basisverzekering en een all risk verzekering. Een all risk verzekering dekt de dezelfde schade als een basisverzekering, maar dekt ook de schade die jij of je gezinsleden aan je eigen spullen toebrengen. Gooi je zelf een glas water over je laptop dan kan je met de all risk inboedelverzekering deze schade dekken.  Sommigen verzekeraars vergoeden bij het afsluiten van een all risk verzekering ook de schade die je aan geleende spullen toebrengt. 

Kosten inboedelverzekering

De kosten van een inboedelverzekering is afhankelijk van verschillende factoren: 

  • De regio waar je woont
  • Of je eigen risico hebt of niet
  • De dekking van de polis
  • Het bedrag waarvoor je verzekerd bent
  • Gezinssamenstelling 
  • Type en grote van de woning

Zo is de goedkoopste verzekering in de goedkoopste regio gemiddeld €7,50 per maand en de duurste in een dure regio €16,50 per maand. 

Verschil inboedel- en opstalverzekering

Zoals al eerder benoemd valt onder de inboedelverzekering alle spullen die je mee kan nemen. Maar hoe zit het dan met de keuken die je niet kan verplaatsen? Daarvoor is de opstalverzekering of de woonhuisverzekering. Je bent verzekerd woord schade aan je huis waar je zelf niets aan kan dan, bijvoorbeeld brand of waterschade. Een opstalverzekering is alleen verplicht als je een koophuis hebt. Huur je een woonruimte dan is de opstalverzekering niet voor jou van toepassing.

Een aansprakelijkheidsverzekering zit niet in de huurprijs. Deze kan je apart afsluiten, dit werkt hetzelfde met een inboedelverzekering. Beide verzekeringen zijn niet verplicht en kan een verhuurder ook niet van je vragen. Wel is het raadzaam om de verzekeringen af te sluiten, dit om jezelf financieel te beschermen tegen schade.

Volg Qaasaa op FacebookLinkedin en Instagram!

14 dagen gratis

Geen opzegtermijn

Geen betaalgegevens nodig

Maak nu kennis met Qaasaa en ervaar zelf het gemak.

De eerste 14 dagen gebruik je Qaasaa volledig op onze kosten en mag je gebruik maken van alle functies. Na 14 dagen betaal je een vast bedrag. Geen onverwachte kosten en maandelijks opzegbaar.

Vraag meer informatie aan of begin met het gebruiken van Qaasaa, voor 14 dagen gratis. Vul je gegevens in en we nemen zo snel mogelijk contact met je op. 100% vrijblijvend!

Plan een demo en ontdek de gemakken van Qaasaa.

De eerste 14 dagen gebruik je Qaasaa volledig op onze kosten en mag je gebruik maken van alle functies. Na 14 dagen betaal je een vast bedrag. Geen onverwachte kosten en maandelijks opzegbaar.

Vul je gegevens in en dan nemen wij contact op voor een afspraak op de door jouw gekozen datum. We laten jouw dan ziet hoe Qaasaa werkt!

Maak nu kennis met Qaasaa en ervaar zelf het gemak.

De eerste 14 dagen gebruik je Qaasaa volledig op onze kosten en mag je gebruik maken van alle functies. Na 14 dagen betaal je een vast bedrag. Geen onverwachte kosten en maandelijks opzegbaar.

Vraag meer informatie aan of plan direct een demo in. Vul je gegevens in en we nemen zo snel mogelijk contact met je op. 100% vrijblijvend!