Waarom beleggers kiezen voor vastgoed crowdfunding

crowdfunding voor vastgoed

Crowdfunding is een mogelijkheid om je vastgoed te financieren. Maar wat is crowdfunding precies en hoe ziet dat eruit in de toekomst? Deze vragen worden beantwoord in dit blog.

Hoe werkt vastgoed crowdfunding?

Om te beginnen met de definitie van crowdfunding. Crowdfunding is simpel gezegd het binnenhalen van geld bij het grotere publiek. Het is dus een lening die andere mensen (het publiek) financieren. 

In 2010 is crowdfunding in Nederland gestart en sindsdien steeds populairder geworden. In Nederland is de populariteit van crowdfunding te zien in de vorm van vastgoed, werkkapitaal en voor bedrijfsleningen. Dit wordt voornamelijk gedaan aan de hand van gespecialiseerde platforms. Want jouw project op de kaart zetten en hiermee geld ophalen, is een zeer tijdrovende klus. Een platform neemt deze werkzaamheden voor jou uit handen.

Deze platforms zijn best prijzig om gebruik van te maken. Vooral voor een startup is het instapbedrag best hoog. De kosten liggen namelijk rond de 8.000 euro. Omgerekend is dit ongeveer vijf procent van het opgehaalde bedrag.

Wanneer je gebruik wilt maken van een platform, is het raadzaam om eerst goed onderzoek te doen. Elk platform hanteert een andere werkwijze. Het is van belang om een platform te zoeken die het beste bij jou en jouw project past. 

Waarom gebruik maken van crowdfunding

Crowdfunding biedt de ondernemer een alternatief om zakelijk geld te kunnen lenen. Er is minder onderpand nodig in vergelijking met de bank. Een bank heeft strenge regels betreft zekerheden. Dit maakt dat veel ondernemers niet in aanmerking komen voor een lening bij de bank.

Crowdfunding kan hierin een uitweg bieden. Houdt er wel rekening mee dat dit meestal kostbaarder is dan een lening bij de bank, maar wel meer flexibiliteit biedt. Als ondernemer heb je namelijk meer flexibiliteit over de financiering. 

Daarnaast krijg je door het gebruik van crowdfunding feedback op je project. 

Geschikt vastgoed

Als we kijken naar het type vastgoed wat geschikt is voor crowdfunding, spreken we voornamelijk over commercieel vastgoed. Denk hierbij aan bedrijfsruimte, maar ook aan winkel-  of kantoorruimte. Een hotel of vakantiewoning met een eerste hypotheek, is ook een optie. 

Wat niet vaak voorkomt, is crowdfunding voor particuliere hypotheken. Wel is het een optie. 

Wat zijn de voordelen?

Zoals al eerder genoemd biedt crowdfunding meer flexibiliteit in vergelijking met de bank. Andere voordelen zijn: 

  • Aandacht: om investeerders te trekken, is er al veel aandacht voor jouw project gecreëerd. Dit heeft een positieve bijdrage aan een efficiënte exploitatiefase.
  • Relaties: potentiële investeerders kun je op een gemakkelijke wijze bij jouw project betrekken. Heb je familieleden, vrienden of mede ondernemers die bereid zijn om in jouw project te investeren? Dan is dit mogelijk. 
  • Transparantie: de bedrijfscijfers worden publiekelijk weergegeven. Hierdoor weten potentiële investeerders precies waar ze aan toe zijn.

Voor investeerders is het aantrekkelijk om in vastgoed crowdfunding te investeren, omdat het hen meer zekerheid biedt. Er is een hypothecaire zekerheid aan de orde. Daarnaast is het mogelijk om pandrecht op de huurpenningen te heffen. Naast een aantrekkelijk rendement wat ligt tussen de 4% en 6%, is het risico om te crowdfunden in vastgoed relatief laag.

toekomst crowdfunding

De nadelen van crowdfunding zijn ook aanwezig. Al eerder is benoemd dat de kosten hoger liggen in vergelijking met de bank. Houdt ook rekening met de volgende punten: 

  • Afhankelijk: als ondernemer ben je afhankelijk van het platform wat je hebt gekozen. De werking en infrastructuur van het platform kan je project maken of breken. 
  • Financiering: de financiering van je project is pas voltooid als het totaal bedrag is behaald. Dit kan enige tijd duren. Wanneer je project niet het volledige bedrag binnen de gestelde tijd behaald, mag het platform jouw project verwijderen. Je moet dan helemaal opnieuw beginnen. 
  • Stakeholders: in eerste instantie lijkt het heel fijn om veel aandeelhouders te hebben. Maar hoe meer aandeelhouders, met hoe meer mensen je de winst moet delen en hoe meer mensen een stem hebben. Dit kan het project complex maken.

De toekomst van crowdfunding

In 2010 heeft vastgoed crowdfunding zijn entree gemaakt in de Nederlandse markt. In 2010 werd een bedrag van 0,5 miljoen euro opgehaald. Als er wordt gekeken naar de cijfers groeit het steeds meer. In 2021 is er 358 miljoen euro opgehaald door hetzelfde principe. 

Het bedrag in 2021 is hoger dan in 2020, dit heeft allemaal te maken met de coronacrisis. Wat wel opmerkelijk is, is dat er in de eerste helft van 2021 veel meer ondernemers gebruik hebben gemaakt van crowdfunding. Misschien wel het hoogte aantal tot nu toe.

Doordat dit concept de afgelopen jaren veel groei heeft gemaakt, wordt er verwacht dat in de komende jaren de groei gaat aanhouden. Dat zal betekenen dat er jaarlijks een stijging van tenminste 30% zal plaatsvinden. Mond-tot-mondreclame is hierin een van de belangrijkste groeifactoren. 

Externe groeifactoren zijn: 

  • Rentebeleid: door de lage rente van de afgelopen jaren, is het aantrekkelijker geweest voor beleggers om te investeren in crowdfunding. 
  • Banken: de regels van de bank zijn streng, dit maakt het moeilijk om een lening te krijgen voor je project. De banken scherpen de regels steeds verder aan. 

Wanneer we kijken naar de cijfers van vastgoed crowdfunding in 2020, is te zien dat deze markt voor steeds meer platforms interessant zijn om te bedienen. Meer dan de helft van het totaal opgehaalde bedrag (52%)  in 2020 was bestemd voor de vastgoedmarkt. 

Samenvatting

Crowdfunding is groeiende in Nederland. Vastgoed is hierin zeer aantrekkelijk voor ondernemers, omdat het hen meer zekerheid biedt in vergelijking met andere projecten en het rendement is hoog. In 2020 is meer dan de helft van het totaal opgehaalde bedrag naar de vastgoedmarkt gegaan. Het toekomstperspectief ziet er daarom ook goed uit. 

14 dagen gratis

Geen opzegtermijn

Geen betaalgegevens nodig

Maak nu kennis met Qaasaa en ervaar zelf het gemak.

De eerste 14 dagen gebruik je Qaasaa volledig op onze kosten en mag je gebruik maken van alle functies. Na 14 dagen betaal je een vast bedrag. Geen onverwachte kosten en maandelijks opzegbaar.

Vraag meer informatie aan of begin met het gebruiken van Qaasaa, voor 14 dagen gratis. Vul je gegevens in en we nemen zo snel mogelijk contact met je op. 100% vrijblijvend!

Plan een demo en ontdek de gemakken van Qaasaa.

De eerste 14 dagen gebruik je Qaasaa volledig op onze kosten en mag je gebruik maken van alle functies. Na 14 dagen betaal je een vast bedrag. Geen onverwachte kosten en maandelijks opzegbaar.

Vul je gegevens in en dan nemen wij contact op voor een afspraak op de door jouw gekozen datum. We laten jouw dan ziet hoe Qaasaa werkt!

Maak nu kennis met Qaasaa en ervaar zelf het gemak.

De eerste 14 dagen gebruik je Qaasaa volledig op onze kosten en mag je gebruik maken van alle functies. Na 14 dagen betaal je een vast bedrag. Geen onverwachte kosten en maandelijks opzegbaar.

Vraag meer informatie aan of plan direct een demo in. Vul je gegevens in en we nemen zo snel mogelijk contact met je op. 100% vrijblijvend!