Wat zijn de mogelijkheden voor starters op de woningmarkt?

Starters woningmarkt

Dat de woningmarkt momenteel erg krap is, is voor niemand iets nieuws. Vooral voor starters is dit een groot probleem. Starters op de woningmarkt zijn verplicht om elke keer hun verwachtingen bij te stellen. Maar wat zijn mogelijkheden voor hen om wel een woning te kunnen kopen? We beantwoorden deze vraag in dit blog.

Starterslening

Flink overbieden op een koopwoning is momenteel het nieuwe normaal, dat maakt het voor starters nog moeilijker om een koopwoning te bemachtigen. Om deze starters een handje te helpen, roepen steeds meer gemeente de startersleningen weer in het leven. Maar wat is precies een starterslening? Het woord zegt het eigenlijk al. Dit is een lening bedoeld voor mensen die hun eerste huis willen kopen. Deze mensen kunnen geld lenen van hun gemeente om net dat huis wel te kunnen kopen. Het bedrag wat maximaal geleend kan worden verschilt per gemeente. Deze bedragen schommelen tussen de 20.000 euro en 50.000 euro. Het idee achter deze lening is dat starters op het moment van kopen misschien net niet genoeg verdienen, maar dit in de toekomst wel gaan doen. Daarom hoeft bij deze lening de eerste drie jaar niets af te betalen te worden en zit er geen rente op deze aan verbonden. Tot slot is de lening fiscaal aftrekbaar en kijkt de gemeente niet naar een eventuele opgebouwde studieschuld.

Niet iedere gemeente heeft de mogelijkheid tot een starterslening. Zoek van te voren dus goed uit of dit wel mogelijk is in de gemeente waarin je graag een huis zou willen kopen.

tips voor starters

Vijf tips voor starters op de woningmarkt

Wat kan je als starter op de woningmarkt doen om wel een woning te kunnen kopen. Wij zetten vijf tips op een rij. 

  • Belasting vrije schenking

Ouders kunnen hun kind één keer in het leven een grote belastingvrije schenking doen. Als het kind van dat geld een woning gaat kopen mag het maximale bedrag daarvoor €106.771 in 2022 zijn. Er zijn wel een aantal voorwaarde verbonden aan deze schenking. Zo mag het kind tussen de 18 en 40 jaar zijn en er moet aangetoont kunnen worden dat het geld voor de woning wordt gebruikt.

  • Verbreed je zoekgebied

Woning in grote steden zijn gewoon duurder de omliggende plekken. Kijk als starter daarom verder naar omliggende gemeente, meestal zijn daar de woningen goedkoper dan in de grote stad.

  • Zoek een flexibele hypotheekverstrekker

Mocht je als starter niet in vaste dienst zijn, maar een zzp’er of flexwerker zijn dan kan het nog lastiger zijn om een hypotheek te krijgen. Er zijn steeds meer geldverstrekkers die hun regels betreffende de hypotheek versoepelen. Ga dus op zoek naar een hypotheek die hierin gunstig is voor jou.

  • Een ‘groene’ hypotheek

Er zijn meerdere geldverstrekkers die een hogere hypotheek bieden als je het huis wil verduurzamen. Hierdoor kan je 106% hypotheek krijgen in plaats van 100%. Lees meer over de groene hypotheek in onze blog: De mogelijkheden op je vastgoed te verduurzamen.

  • Houd je aan je budget

Zeker in deze tijd kan het verleidelijk zijn om meer dan je budget te bieden om toch dat ene huis te bemachtigen. Door meer eigen geld in te leggen word je spaargeld minder en kunnen je maandlasten hoger worden. Dit kan je later in de problemen brengen. Houd je daarom aan het budget wat je met jezelf had afgesproken.

Toekomst huizenmarkt

Volgens de makelaarsvereniging NVM zijn de verkoopprijzen van woningen in het eerste kwartaal van dit jaar met 2,1% gezakt ten opzichte van het kwartaal ervoor. Of er gezegd kan worden dat er een daling in de prijzen te zien is, daar is het nog te vroeg voor. 

Daarnaast heeft oorlog die in Oekraïne afspeelt effect op de prijzen in Nederland. Materialen, benzine en gas worden steeds duurder. Wat het effect van de oorlog is op de huizenprijzen is nog niet bekend. Wat er verder het effect zal zijn is nog even afwachten. 

Samenvatting

Starters hebben het steeds moeilijker op de huidige huizenmarkt. Om de starters een beetje te helpen is het in veel gemeente mogelijk om een starterslening aan te vragen. Dit is een lening waardoor de starter toch dat ene huis kan kopen. Wanneer je als starter op zoek bent naar een eerste koopwoning is het aan te raden om verder te kijken dan de grote stad. Daarnaast is het van belang om je als starter aan je budget te houden wat je van tevoren hebt afgesproken. Het is namelijk soms aantrekkelijk om toch die paar duizend euro meer te bieden. Dit kan financiële problemen met zich meebrengen. Als er wordt gekeken naar het afgelopen kwartaal is er een daling te zien of deze daling zal gaan doorzetten is nog niet bekend.

14 dagen gratis

Geen opzegtermijn

Geen betaalgegevens nodig

Maak nu kennis met Qaasaa en ervaar zelf het gemak.

De eerste 14 dagen gebruik je Qaasaa volledig op onze kosten en mag je gebruik maken van alle functies. Na 14 dagen betaal je een vast bedrag. Geen onverwachte kosten en maandelijks opzegbaar.

Vraag meer informatie aan of begin met het gebruiken van Qaasaa, voor 14 dagen gratis. Vul je gegevens in en we nemen zo snel mogelijk contact met je op. 100% vrijblijvend!

Plan een demo en ontdek de gemakken van Qaasaa.

De eerste 14 dagen gebruik je Qaasaa volledig op onze kosten en mag je gebruik maken van alle functies. Na 14 dagen betaal je een vast bedrag. Geen onverwachte kosten en maandelijks opzegbaar.

Vul je gegevens in en dan nemen wij contact op voor een afspraak op de door jouw gekozen datum. We laten jouw dan ziet hoe Qaasaa werkt!

Maak nu kennis met Qaasaa en ervaar zelf het gemak.

De eerste 14 dagen gebruik je Qaasaa volledig op onze kosten en mag je gebruik maken van alle functies. Na 14 dagen betaal je een vast bedrag. Geen onverwachte kosten en maandelijks opzegbaar.

Vraag meer informatie aan of plan direct een demo in. Vul je gegevens in en we nemen zo snel mogelijk contact met je op. 100% vrijblijvend!