Welke hypotheekvormen zijn er allemaal?

Hypotheek afsluiten

Een hypotheek is eigenlijk een ander woord voor een lening om een huis of onroerend goed te kopen. Tegenwoordig zijn er veel verschillende soorten hypotheken, maar welke soorten hypotheken zijn er dan en welke past het beste bij jouw situatie? Lees het in dit blog.

Uit welke onderdelen bestaat een hypotheek?

Een hypotheek bestaat meestal uit drie delen: 

 1. De lening;
 2. De aflossing;
 3. De verzekering.

De lening zelf bestaat uit het gedeelte dat je leent voor het onroerende goed wat je gekocht hebt. De aflossing is het gedeelte dat je elke maand aflost om uiteindelijk van jouw afgesloten lening af te komen. De aflossing is natuurlijk inclusief de rente die je betaald over het geleende bedrag. En tot slot de verzekering, deze sluit je automatisch af, voor het geval je bijvoorbeeld komt te overlijden en je er een enorme schuld aan overhoudt. 

 

Hypotheek

Hypotheekvormen

Hieronder worden de hypotheken kort uitgelegd:

 • Een annuïteitenhypotheek, bij deze soort hypotheek los je elke maand hetzelfde bedrag af. Het bestaat deels uit het aflossen van de hypotheek en deels uit de rente die op de hypotheek zit. Aan het begin van de looptijd betaal je veel rente en los je weinig af. Op een gegeven moment wijzigt deze verhouding en betaal je weinig rente en los je meer af. 
 • Een lineaire hypotheek, deze hypotheek is de simpelste hypotheekvorm. Je betaalt een vast bedrag aan aflossing en daarbij rente over de hypotheek. Omdat de schuld steeds lager wordt, wordt het rentebedrag ook lager. Hierdoor nemen je maandlasten elke maand iets af.
 • Een aflossingsvrije hypotheek, dit is een hypotheek waarbij de maandlasten erg laag zijn. Dit komt omdat je de hypotheekschuld niet aflost, maar slechts de rente betaald. Als je het onroerende goed verkoopt los je de hypotheek daarmee af.  De maandlasten zijn in tegenstelling tot andere hypotheken vaak laag, omdat je alleen de rente betaald.
 • Een spaarhypotheek, deze hypotheek los je aan het einde van de looptijd af. Maar je spaart wel iedere maand om deze hypotheek af te lossen. 
 • Een bankspaarhypotheek, deze hypotheek lijkt erg veel op de spaarhypotheek. Alleen hierbij kun je het geld opzij zetten, op een aparte rekening, zodat je het kunt beleggen. Doordat je het spaargeld wat je opbouwt belegt, kun je eventueel eerder de hypotheek aflossen.
 • Een levenhypotheek, dit is een hypotheek waarbij je alleen de rente betaald en ondertussen geld inlegt voor een levensverzekering. Deze levensverzekering bestaat uit een spaardeel om de hypotheek na de looptijd mee af te lossen. Het andere deel bestaat uit het risicodeel als je vroegtijdig overlijdt. 
 • Een beleggingshypotheek,  deze hypotheek is vrijwel hetzelfde als een aflossingsvrije hypotheek. Alleen dit keer worden de ingelegde premies belegd. Het is dus niet zeker of je aan het einde van de looptijd genoeg verdiend hebt met het beleggen om de hypotheek af te betalen. Gelukkig wordt een deel van de premie ook ingelegd voor een verzekering.
 • Een hybride hypotheek, dit wordt ook wel de spaarbeleggingshypotheek genoemd. Hij biedt je namelijk de mogelijkheid om je premie deels te beleggen en daarnaast deels om te sparen. Je kunt zelf aangeven hoeveel je wilt beleggen en hoeveel je wil sparen.

Om een hypotheek te kiezen die bij je past is het handig om je eerst te laten adviseren door een hypotheekadviseur. Zij kunnen dan advies geven aan de hand van jouw financiële situatie. 

14 dagen gratis

Geen opzegtermijn

Geen betaalgegevens nodig

Maak nu kennis met Qaasaa en ervaar zelf het gemak.

De eerste 14 dagen gebruik je Qaasaa volledig op onze kosten en mag je gebruik maken van alle functies. Na 14 dagen betaal je een vast bedrag. Geen onverwachte kosten en maandelijks opzegbaar.

Vraag meer informatie aan of begin met het gebruiken van Qaasaa, voor 14 dagen gratis. Vul je gegevens in en we nemen zo snel mogelijk contact met je op. 100% vrijblijvend!

Plan een demo en ontdek de gemakken van Qaasaa.

De eerste 14 dagen gebruik je Qaasaa volledig op onze kosten en mag je gebruik maken van alle functies. Na 14 dagen betaal je een vast bedrag. Geen onverwachte kosten en maandelijks opzegbaar.

Vul je gegevens in en dan nemen wij contact op voor een afspraak op de door jouw gekozen datum. We laten jouw dan ziet hoe Qaasaa werkt!

Maak nu kennis met Qaasaa en ervaar zelf het gemak.

De eerste 14 dagen gebruik je Qaasaa volledig op onze kosten en mag je gebruik maken van alle functies. Na 14 dagen betaal je een vast bedrag. Geen onverwachte kosten en maandelijks opzegbaar.

Vraag meer informatie aan of plan direct een demo in. Vul je gegevens in en we nemen zo snel mogelijk contact met je op. 100% vrijblijvend!