Servicekosten binnen vastgoed

Servicekosten

Als je interesse hebt om te gaan investeren in vastgoed of juist een ruimte wilt huren, is het fijn om te weten met welke kosten je allemaal rekening moet houden. In dit blog wordt er een van die kosten uitgelicht, namelijk de servicekosten.

Wat zijn servicekosten

Voor iedereen die actief is in de vastgoedbranche, zal de term servicekosten niet onbekend zijn. Voor degene die nog niet weet wat het is, leggen we het in het kort uit:

Servicekosten zijn de maandelijkse kosten die betaald moeten worden door de huurder. Het zijn bijkomende kosten en vallen niet onder het bedrag van de kale huur. 

Het onderscheid tussen de servicekosten en de kale huur moet duidelijk in kaart worden gebracht. Daarnaast is het alleen van toepassing als dit van tevoren overeen is gekomen tussen huurder en verhuurder en beschreven in het huurcontract. Wanneer deze kosten in de huur zijn inbegrepen, spreken we van een all-in huur.

Het verschilt per huurder wat er met servicekosten worden bedoeld. Een aantal voorbeelden: 

  • schoonmaak van de algemene ruimtes;
  • werkzaamheden van de huismeester;
  • stoffering, meubilering.

Hoogte van de servicekosten

Op de servicekosten mag de verhuurder geen winst maken. Het bedrag van de servicekosten mag daarom ook niet hoger zijn dan de kosten die worden gemaakt. 

Het is als huurder natuurlijk moeilijk om te weten welke kosten de verhuurder precies maakt. Dat is de reden dat de verhuurder verplicht is om dit openbaar te maken voor hen.

Binnen zes maanden na afloop van het desbetreffende kalenderjaar, moet de huurder een eindafrekening ontvangen. Hierin staan dus alle kosten die zijn gemaakt. Het kan voorkomen dat de uiteindelijk gemaakte kosten lager zijn dan de (door de huurder) betaalde servicekosten. In dat geval heeft hij of zij ook recht op een terugbetaling.

Zijn de kosten van de verhuurder hoger dan verwacht, mag dit niet in rekening worden gebracht!

Verandering servicekosten

De verhuurder is alleen gerechtigd om een verandering aan te brengen in de servicekosten als de huurder het daar mee eens is. Het kan ook voorkomen dat de verandering aan meerdere huurders tegelijk gegeven moet worden, denk hierbij aan introduceren van een huismeester, dan kan dat alleen als meer dan 70% van de huurders hiermee instemt. 

Nutsvoorzieningen

Voor gebruik van gas, water en licht kunnen aparte kosten voor berekend. Deze kosten worden dan apart betaald en worden nutsvoorzieningen genoemd.

Huurtoeslag voor de servicekosten

Het is mogelijk om voor bepaalde servicekosten huurtoeslag te ontvangen. De kale huur plus deze kosten worden dan de rekenhuur genoemd. Over het bedrag van de rekenhuur kan er dan huurtoeslag worden ontvangen. Voorbeelden van de deze servicekosten zijn:

  • Installatie van de lift
  • Installatie van de ventilatie
  • Diensten van een huismeester
  • Installatie van het alarm
  • Schoonmaakkosten van algemene ruimtes

Bezwaar indienen 

Mocht je als huurder het niet eens zijn met de servicekosten kan je hiertegen in bezwaar gaan.

De eerste stap is om een schriftelijk bezwaar aan te tekenen bij de verhuurder. Mocht je na drie weken geen reactie vanuit de verhuurder hebben ontvangen of ben je het niet eens met de reactie, dan kan je bezwaar maken bij de huurcommissie. Voor hen is het van belang dat je kan aantonen dat je contact hebt gezocht met de verhuurder.

Het inschakelen van de huurcommissie kost 25 euro. Dit bedrag moet je zelf betalen, mocht de huurcommissie jou gelijk geven dan krijg je dit bedrag terug. 

Mocht je huren in de vrije sector, is het meestal niet mogelijk om naar de huurcommissie te stappen. In dat geval moet je naar de rechter.

Servicekosten spelen voor zowel de huurder als de verhuurder een grote rol in het huren en verhuren van een pand. Deze kosten moeten contractueel worden afgesproken en kan niet van worden afgeweken ten nadele van de huurder. Het verschilt per huurcontract of de nutsvoorzieningen, gas/water/licht wordt meegenomen of dat er aparte kosten over berekend worden. Voor bepaalde servicekosten kan huurtoeslag ontvangen worden. Mocht je het niet eens zijn en de verhuurder reageert niet of niet naar wens dan staat de huurcommissie voor je klaar.

Volg Qaasaa op FacebookLinkedin en Instagram.

14 dagen gratis

Geen opzegtermijn

Geen betaalgegevens nodig

Maak nu kennis met Qaasaa en ervaar zelf het gemak.

De eerste 14 dagen gebruik je Qaasaa volledig op onze kosten en mag je gebruik maken van alle functies. Na 14 dagen betaal je een vast bedrag. Geen onverwachte kosten en maandelijks opzegbaar.

Vraag meer informatie aan of begin met het gebruiken van Qaasaa, voor 14 dagen gratis. Vul je gegevens in en we nemen zo snel mogelijk contact met je op. 100% vrijblijvend!

Plan een demo en ontdek de gemakken van Qaasaa.

De eerste 14 dagen gebruik je Qaasaa volledig op onze kosten en mag je gebruik maken van alle functies. Na 14 dagen betaal je een vast bedrag. Geen onverwachte kosten en maandelijks opzegbaar.

Vul je gegevens in en dan nemen wij contact op voor een afspraak op de door jouw gekozen datum. We laten jouw dan ziet hoe Qaasaa werkt!

Maak nu kennis met Qaasaa en ervaar zelf het gemak.

De eerste 14 dagen gebruik je Qaasaa volledig op onze kosten en mag je gebruik maken van alle functies. Na 14 dagen betaal je een vast bedrag. Geen onverwachte kosten en maandelijks opzegbaar.

Vraag meer informatie aan of plan direct een demo in. Vul je gegevens in en we nemen zo snel mogelijk contact met je op. 100% vrijblijvend!