De voor- en nadelen van antikraak wonen

Antikraak

Antikraak wonen, je hebt er vast wel iets over gehoord en bij voorgesteld. Maar wat is antikraak wonen precies en welke voor- en nadelen zitten eraan verbonden? Deze vragen worden in dit blog beantwoord.

Wat is antikraak wonen?

Onder antikraak wordt een vorm van tijdelijke verhuur verstaan. De reden van deze vorm van verhuur, is om te vermijden dat het pand of de woning voor een langere tijd leeg komt te staan. (Hiermee wordt voorkomen dat een pand in verval raakt).

Elk soort vastgoed kan omgetoverd worden naar een tijdelijke woonruimte. Je kan hierbij denken aan oude schoolgebouwen, bedrijfsruimtes, oude ziekenhuizen maar ook aan een boerderij of oud hotel. 

Maar hoe kan het dat een pand leeg komt te staan?

De afgelopen jaren zijn er meerdere onderzoeken gedaan hoe leegstand kan ontstaan. Uit een van deze onderzoeken is gebleken dat de oorzaak van leegstand komt doordat er een kwantitatieve en kwalitatieve mismatch is ontstaan tussen de vraag en het aanbod.

Verschillende vormen

Er bestaan verschillende vormen van antikraak wonen. Antikraak kan je opsplitsen in twee vormen van ‘verhuur’:

  • Tijdelijke verhuur
  • Bruikleen 

Het verschil tussen de soorten van antikraak, zijn dat tijdelijke verhuur meer zekerheid geeft voor de bewoner. Bij tijdelijke verhuur gelden er striktere regels dan bij bruikleen. Voordat een woonruimte kan worden gebruikt voor de tijdelijke verhuur, moet er een vergunning bij de gemeente worden aangevraagd.

De bewoner van de woonruimte krijgt een contract van minimaal een half jaar, die eventueel kan oplopen tot maximaal vijf jaar. De bewoner mag ook niet te veel verdienen om gebruik te maken van een woonruimte wat geschikt is voor de tijdelijke verhuur. Bij tijdelijke verhuur geldt er een opzegtermijn van drie maanden. 

Bij bruikleen steekt het wat anders in elkaar. De regels voor bruikleen zijn minder strikt dan die voor de tijdelijke verhuur. Er is een minimaal termijn van 28 dagen, wat tevens ook geldt voor het opzegtermijn. 

Bij bruikleen wordt er een bruikleenovereenkomst gesloten tussen een leegstandbeheerder en de bewoner zonder huurovereenkomst. Dit kan op basis van de leegstandwet. Belangrijk is om te weten dat de bewoner daarom geen huurrechten heeft, denk hierbij aan huurbescherming.

voordelen antikraak wonen

Voordelen van antikraak wonen

Antikraak wonen heeft veel voordelen voor zowel bewoner als pandeigenaar. De voordelen voor de bewoners zijn:

  • Bewoners betalen een zeer beperkte vergoeding voor hun onderkomen. Antikraak wonen is een stuk goedkoper dan een ‘normale’ woning huren. Bij antikraak betaal je meestal niet meer een paar honderd euro per maand.
  • Aanbod van woonruimte is groot. Vooral in steden zijn er veel mogelijk om antikraak te wonen. Dit zorgt ervoor dat je als bewoner vaak een woning krijgt die centraal gelegen is.
  • Bijzondere locaties. Zoals al eerder genoemd kan bijna elk pand omgetoverd worden tot een antikraak woning. Dit resulteert in unieke woonlocaties. Dit kunnen zelfs locaties zijn die normaal gesproken niet te betalen zijn.
  • Veel ruimte. Door de bijzondere locaties zorgt dit er vaak voor dat bewoners een grote leefruimte hebben.
  • Het proces is snel. De leegstandbeheerder heeft vaak het contract al bij zich tijdens de bezichtiging. Als je als bewoner dus tevreden bent over de ruimte, kun je meestal meteen de sleutel krijgen.  

Antikraak wonen is handig voor mensen die tussen een verhuizing in zitten, omdat de oplevering van hun nieuwe woning langer duurt dan gepland. Handig voor studenten, voor mensen die even wat minder te besteden hebben en voor startende ondernemers.

Naast voordelen voor de bewoners zijn er ook voordelen aan antikraak verbonden voor een pandeigenaar. Door de woonruimte als antikraak aan te bieden zorgt dit ervoor dat de pandeigenaar flexibel blijft.

Tijdens de periode van antikraak zorgen de bewoners voor het pand en wordt de omgeving goed in de gaten gehouden. Als pandeigenaar voorkom je hiermee onnodige kosten en een waardeverlies in de periode van leegstand.

Hoe kom je in aanmerking voor een woning?

Om in aanmerking te komen voor een antikraak woning kan je je inschrijven bij een leegstandsbeheerder.  De voorwaarde waaraan je moet voldoen kunnen per leegstandsbeheerder verschillen. Het is goed om hier eerst onderzoek naar te doen of je in aanmerking kan komen. Een voorbeeld van een vastgoedbeheerder die actief is in heel Nederland is, Voorkomleegstand. 

Nadelen van antikraak

Er zijn dus genoeg voordelen van antikraak wonen voor zowel de bewoner als de pandeigenaar. Echter zijn er ook een paar punten waar bewoners rekening mee moeten houden.

  • Zekerheid. Bij antikraak wonen is de grootste belemmering een stukje zekerheid. Als bewoner heb je meer zekerheid bij tijdelijke verhuur dan bij bruikleen, maar je hebt geen vast contract.
  • Contract. Zoals al eerder benoemd krijg je als bewoner een bruikleencontract en geen huurcontract. Dit houdt in dat je als bewoner geen huurbescherming krijgt. Je kan geen aanspraak maken op de huurcommissie
  • Opzegtermijn. Daarnaast is het opzegtermijn relatief kort. Je hebt als bewoner geen recht op een vervangende woning, dus zou je als bewoner snel een nieuwe woonruimte moeten zoeken.
  • Uitzetting. De pandeigenaar kan je uit de woning zetten. 
  • Beschadigingen. Wanneer er beschadigingen aan het pand komen, zijn de kosten om dit te repareren voor de bewoner. 
  • Vakantie. Wanneer je als bewoner voor een langere tijd op vakantie gaat, mag de leegstandbeheerder jouw woonruimte aan iemand anders geven.
  • In de basis geen woning. Zoals eerder benoemd heeft antikraak unieke locaties. Dit zijn dus ook locaties die op voorhand minder geschikt zijn als woonruimte. De pandeigenaar is niet verplicht om het wooncomfort te verbeteren.
  • Huisdieren. Tijdens het bewonen van een antikraak woning is het niet toegestaan om huisdieren te hebben.
  • Minderjarige. Het is niet toegestaan om minderjarige te plaatsen in een antikraak woonruimte
  • Maximum inkomen. Bij tijdelijke verhuur is er een maximum gesteld aan hoeveel een bewoner mag verdienen. Niet iedereen kan dus in aanmerking komen.

Samenvatting

Bijna elk pand kan omgetoverd worden tot een antikraak woning. Denk hierbij aan scholen, ziekenhuizen en hotels. Tijdelijke verhuur en bruikleen zijn de verschillende vormen van antikraak wonen. Beiden hebben andere regels en procedures.

Er zijn veel voordelen van antikraak wonen voor zowel de bewoner als de pandeigenaar. Wel is het voor de bewoners goed om ook de punten te bekijken waar ze rekening mee moeten houden. 

14 dagen gratis

Geen opzegtermijn

Geen betaalgegevens nodig

Maak nu kennis met Qaasaa en ervaar zelf het gemak.

De eerste 14 dagen gebruik je Qaasaa volledig op onze kosten en mag je gebruik maken van alle functies. Na 14 dagen betaal je een vast bedrag. Geen onverwachte kosten en maandelijks opzegbaar.

Vraag meer informatie aan of begin met het gebruiken van Qaasaa, voor 14 dagen gratis. Vul je gegevens in en we nemen zo snel mogelijk contact met je op. 100% vrijblijvend!

Plan een demo en ontdek de gemakken van Qaasaa.

De eerste 14 dagen gebruik je Qaasaa volledig op onze kosten en mag je gebruik maken van alle functies. Na 14 dagen betaal je een vast bedrag. Geen onverwachte kosten en maandelijks opzegbaar.

Vul je gegevens in en dan nemen wij contact op voor een afspraak op de door jouw gekozen datum. We laten jouw dan ziet hoe Qaasaa werkt!

Maak nu kennis met Qaasaa en ervaar zelf het gemak.

De eerste 14 dagen gebruik je Qaasaa volledig op onze kosten en mag je gebruik maken van alle functies. Na 14 dagen betaal je een vast bedrag. Geen onverwachte kosten en maandelijks opzegbaar.

Vraag meer informatie aan of plan direct een demo in. Vul je gegevens in en we nemen zo snel mogelijk contact met je op. 100% vrijblijvend!