De huurcommissie in de vrije sector

huurcommissie

Hoewel de Huurcommissie vooral bekend staat voor zijn dienstverlening in de sociale huursector, kunnen ze, zowel huurder als verhuurder, ook helpen bij problemen in de vrije huursector. Maar bij welke problemen kun je ze nou inschakelen en wat kunnen ze voor jou betekenen? Dit en meer lees je in dit blog.

Wat is de Huurcommissie?

De Huurcommissie is een organisatie die in de eerste plaats conflicten tussen huurders en verhuurders probeert op te lossen. Het doel van de commissie, is om te zorgen voor een gezond evenwicht tussen de belangen van verhuurders en huurders.

Zo kunnen ze ook advies geven aan huurders/verhuurders als zij tegen problemen aanlopen, zoals: 

De woonomstandigheden overtreden de huurwet. De huidige toestand is niet in orde of de sanitaire voorziening werkt niet naar behoren.

De Huurcommissie kan je ook helpen bij de huurprijzen in de sociale sector. Als je als huurder vindt dat je te veel huur betaald, dan kun je vragen om een uitspraak over de huurprijs. In de uitspraak moeten ze bepalen of de aangerekende huurprijs marktconform is. 

Als jij als verhuurder vindt dat je huurder te weinig huur betaalt, kun je de commissie ook vragen hierover een uitspraak te doen. Als er echter geen minimum of maximum huurprijs in de wet is vastgelegd, wat het geval is in de vrije sector, kan de commissie geen uitspraak doen over de hoogte van de huur.

De Huurcommissie kan uitspraken doen over de volgende dingen:

  • De huurprijs, huurverhoging en huurverlaging;
  • Servicekosten, prijzen van nutsbedrijven en de energieprestatievergoeding;
  • Onderhoud en verbetering van de woning.

Wat kan de Huurcommissie doen voor huurders in de vrije sector?

Zoals eerder genoemd kan de Huurcommissie voor de particuliere huursector geen uitspraken doen of adviezen geven over de huurprijs. Toch kunnen ze genoeg doen voor huurders in de vrije sector. Zo kan je bijvoorbeeld om advies vragen voor de huurprijs bij een nieuw huurcontract.

Vaak wordt in een huurcontract opgenomen om de Huurcommissie in te schakelen bij mogelijke problemen tussen huurder en verhuurder. Indien dit niet is opgenomen in het contract moeten beide partijen instemmen om deze partij in te schakelen. 

huurcommissie inschakelen vrije sector

Een huurder kan (in overeenkomst met de verhuurder) de huurcommissie inschakelen voor:

  • Onderhoud en gebreken aan de woning;
  • Advies over kosten van nutsbedrijven en servicekosten;
  • Energieprestatievergoeding.

Procedure in de vrije sector kan nooit eindigen met een wettelijk voorschrift, maar is altijd een advies van de Huurcommissie. Dit is een onpartijdig advies over hoe de huurder en verhuurder het probleem het beste kunnen oplossen. Of dit advies dan ook wordt nageleefd, ligt aan de verhuurder en huurder.

Wat doet de commissie voor vrije sector verhuurders?

Ook als verhuurder in de vrije sector kun je de Huurcommissie benaderen voor adviezen over eventuele problemen of conflicten met de huurder. Dit moet wel altijd in overleg. Daarom kiezen veel huurders ervoor om het op te nemen in het huurcontract. 

Heeft jouw huurder bezwaar gemaakt over de verhoging die je hebt voorgesteld? Of is hij of zij het niet eens met de jaarrekening van de nutsbedrijven? Dan kan je de Huurcommissie inschakelen. 

Zij zorgen ervoor dat jij als verhuurder, met hun kennis en expertise, conflicten op een goede manier oplost. 

Dit bespaart je vaak veel tijd en een verstoorde verhouding. Vooral wanneer je nieuw bent in de wereld van verhuur. De Huurcommissie streeft ernaar om een goed lopende overeenkomst tussen huurder en verhuurder te bewaren en dat is een streven waar alle verhuurders achter kunnen staan.

Hopelijk heb je nu inzicht over wat de Huurcommissie doet, voor wie ze dit doen en waarom ze dit doen. Wanneer je huurder of verhuurder bent in de vrije sector kan de Huurcommissie je adviezen geven over dingen waar je tegenaan loopt.

Als verhuurder wil je een goede band behouden met je huurder en andersom is dit natuurlijk niet anders. De Huurcommissie kan je hierbij helpen. Als verhuurder is het dan ook een goed idee om de mogelijkheid om de Huurcommissie in te schakelen, mee te nemen wanneer je een huurcontract opstelt. Ook al ben je huurder of verhuurder van een vrije sector woning, de Huurcommissie kan wel degelijk iets voor je betekenen.

14 dagen gratis

Geen opzegtermijn

Geen betaalgegevens nodig

Maak nu kennis met Qaasaa en ervaar zelf het gemak.

De eerste 14 dagen gebruik je Qaasaa volledig op onze kosten en mag je gebruik maken van alle functies. Na 14 dagen betaal je een vast bedrag. Geen onverwachte kosten en maandelijks opzegbaar.

Vraag meer informatie aan of begin met het gebruiken van Qaasaa, voor 14 dagen gratis. Vul je gegevens in en we nemen zo snel mogelijk contact met je op. 100% vrijblijvend!

Plan een demo en ontdek de gemakken van Qaasaa.

De eerste 14 dagen gebruik je Qaasaa volledig op onze kosten en mag je gebruik maken van alle functies. Na 14 dagen betaal je een vast bedrag. Geen onverwachte kosten en maandelijks opzegbaar.

Vul je gegevens in en dan nemen wij contact op voor een afspraak op de door jouw gekozen datum. We laten jouw dan ziet hoe Qaasaa werkt!

Maak nu kennis met Qaasaa en ervaar zelf het gemak.

De eerste 14 dagen gebruik je Qaasaa volledig op onze kosten en mag je gebruik maken van alle functies. Na 14 dagen betaal je een vast bedrag. Geen onverwachte kosten en maandelijks opzegbaar.

Vraag meer informatie aan of plan direct een demo in. Vul je gegevens in en we nemen zo snel mogelijk contact met je op. 100% vrijblijvend!