Wanneer mag je onderverhuren?

onderverhuren

Jouw huurder neemt contact met jou op met de vraag of de woonruimte onderverhuurd mag worden. Maar mag dat zomaar en welke regels zitten verbonden aan het onderverhuren van een woonruimte? Je leest het in dit blog.

Wanneer kan je onderverhuren

Voordat we dieper op de stof in gaan, wat betekent onderverhuur precies? Wanneer je als eigenaar van vastgoed de ruimte verhuurd aan een kandidaat en er een huurcontract wordt aangeboden wordt er gesproken over een huurder. Wanneer deze huurder (een deel van) de woonruimte verhuurt aan een derde partij wordt er gesproken over een onderhuurder. Onderverhuur wordt ook wel huisbewaking genoemd.

Een woonruimte zomaar onderverhuren, is niet toegestaan volgens de wet. Hierin kunnen wel enkele uitzondering worden gemaakt. Als huurder kun je nooit je een woonruimte onderverhuren zonder toestemming van de verhuurder. Wanneer in het huurcontract is opgenomen dat onderverhuur niet is toegestaan, is het ook uitgesloten. Het is dan wel mogelijk om als huurder de verhuurder om een ontheffing aan te vragen. 

Wat je moet weten als huurder

Als huurder ben jij verantwoordelijk voor je onderhuurder. Het is raadzaam om de afspraken betreft de huurprijs, het gebruik van je spullen, de periode, gas/water/elektra vast te leggen in een daarvoor bestemd huurcontract.

Naast het contract, is het goed om een inspectie rapportage te maken door middel van foto’s en video’s. Op deze manier kan er aan het einde geen onduidelijkheden ontstaan over de eventuele schade.

Het is goed om te weten dat de onderhuurder ook recht heeft op huurbescherming. De huurbescherming geldt voor het contract tussen jou (hoofdhuurder) en de onderhuurder.

Wat je moet weten als verhuurder

Voor de verhuurder verandert er weinig als een huurder wil onderverhuren. Er wordt namelijk geen contract gesloten tussen de verhuurder en de onderhuurder. Het zou kunnen dat bij enige defecten van de woning de onderhuurder contact opneemt met de verhuurder. 

Naast het onderverhuren van woonruimte, is het voor een huurder ook toegestaan om een bedrijfsruimte, kantoorruimte of winkelruimte te verhuren. Ook hierbij geldt dat dit alleen kan als er akkoord is gegeven.

onderverhuur

Wanneer mag onderverhuur niet?

Zoals al eerder kort is benoemd, mag er niet worden onderverhuurd wanneer de verhuurder daar geen toestemming voor geeft. Wanneer je verhuurder heeft verteld dat onderverhuur niet is toegestaan en je gaat als huurder toch onderverhuren, kan dit grote consequenties hebben. Er is dan sprake van illegaal onderverhuren van de woonruimte. De verhuurder kan dan naar de rechter gaan om de huurovereenkomst te ontbinden op basis van wanprestatie. De verhuurder kan de huurder een schadevergoeding laten betalen.  

De boetes voor het illegaal onderverhuren van een sociale huurwoning kan oplopen tot 83.000 euro.  De onderhuurder van de woning is daarentegen niet strafbaar.

Hoe je onderhuur het beste aanpakt

Allereerst is het belangrijk om te onthouden dat je niet zomaar je appartement op Airbnb kunt zetten en hopen op het beste. Er zijn regels voor korte termijnverhuur.

Je moet eerst contact opnemen met de huisbaas of verhuurbedrijf. Als zij nee zeggen, dan houdt het al op.

Verhuren terwijl je op vakantie bent is een vaak voorkomende redenen voor onderverhuur. Het is waarschijnlijk iets waar je huisbaas of verhuurbedrijf niet blij mee zal zijn. Als je toch toestemming krijgt, maak dan aantekeningen van de exacte datum waarvoor je wilt onderverhuren. Als je dat niet doet, kunnen ze beweren dat je je appartement het hele jaar illegaal hebt verhuurd. 

Zorg er ook voor dat ze schriftelijk hun toestemming geven – het is niet genoeg om je huisbaas dit alleen mondeling te vertellen; zorg dat je iets op papier krijgt. En wees duidelijk over het bedrag dat je betaald krijgt voor de huur van uw woning – dit zal hen helpen te beoordelen of zij al dan niet belastingen over de transactie moeten betalen.

Samenvatting

Eigenlijk kunnen we dus zeggen dat er onderverhuurd mag worden zolang de verhuurder hier toestemming voor heeft gegeven. Dit is natuurlijk niet altijd van toepassing en als huurder mag je dit niet zelf beslissen. Het is van groot belang dit van tevoren goed af te spreken en het liefst ook schriftelijk. Anders heb je gebrek aan bewijs. 

14 dagen gratis

Geen opzegtermijn

Geen betaalgegevens nodig

Maak nu kennis met Qaasaa en ervaar zelf het gemak.

De eerste 14 dagen gebruik je Qaasaa volledig op onze kosten en mag je gebruik maken van alle functies. Na 14 dagen betaal je een vast bedrag. Geen onverwachte kosten en maandelijks opzegbaar.

Vraag meer informatie aan of begin met het gebruiken van Qaasaa, voor 14 dagen gratis. Vul je gegevens in en we nemen zo snel mogelijk contact met je op. 100% vrijblijvend!

Plan een demo en ontdek de gemakken van Qaasaa.

De eerste 14 dagen gebruik je Qaasaa volledig op onze kosten en mag je gebruik maken van alle functies. Na 14 dagen betaal je een vast bedrag. Geen onverwachte kosten en maandelijks opzegbaar.

Vul je gegevens in en dan nemen wij contact op voor een afspraak op de door jouw gekozen datum. We laten jouw dan ziet hoe Qaasaa werkt!

Maak nu kennis met Qaasaa en ervaar zelf het gemak.

De eerste 14 dagen gebruik je Qaasaa volledig op onze kosten en mag je gebruik maken van alle functies. Na 14 dagen betaal je een vast bedrag. Geen onverwachte kosten en maandelijks opzegbaar.

Vraag meer informatie aan of plan direct een demo in. Vul je gegevens in en we nemen zo snel mogelijk contact met je op. 100% vrijblijvend!