Het begrip duurzaamheid, je hoort het steeds vaker voorbij komen. Als je denkt aan duurzaam vastgoed denk je waarschijnlijk aan zonnepanelen en een goed geïsoleerd huis. Duurzaam vastgoed is meer dan dat, maar wat is duurzaam vastgoed en wat zijn de mogelijkheden? Wij nemen je daarin mee in dit blog.
Wat is duurzaam vastgoed?
Duurzaam vastgoed is onroerend goed, zoals huizen of kantoorpanden, welke op zo’n manier zijn ontworpen dat bijvoorbeeld de woning duurzaam om kan gaan met energie en warmte.
Daarnaast heeft duurzaamheid ook te maken met de locatie waar het vastgoed is gevestigd, dit is een zeer belangrijk punt. Als kantoren of woningen ‘in the middle of nowhere’ staan en de huidige huurders/ eigenaren verlaten het pand, dan zal het moeilijk zijn om hier nieuwe huurders of kopers voor te vinden. Daarnaast zal het reizen naar de locatie voor veel kilometers zorgen. Het is daarom ook niet gek om te denken dat het gevolg leegstand kan zijn. En een leegstaand pand is zeker niet duurzaam.
Het verduurzamen van vastgoed zelf wordt ook steeds belangrijker. De overheid denkt hier ook zo over, duurzaam vastgoed wordt de nieuwe norm. Dit geldt voor zowel commercieel- als voor maatschappelijk vastgoed. Zo is er wet- en regelgeving opgesteld om de CO2- uitstoot te verminderen. Uit onderzoek is gebleken dat ongeveer 40% van de CO2- uitstoot in Nederland afkomstig is van woningen, winkels en kantoorpanden. Om dit percentage terug te dringen wordt een energielabel voor bedrijven verplicht. In 2023 moeten grote kantoorpanden zijn voorzien van een energielabel C. In 2030 wordt verwacht dat dit zelf A wordt. Dit om aan de afspraken van het klimaatakkoord te voldoen.
Als er wordt gekeken naar woningen dan is het verduurzamen hiervan iets waar je als eigenaar veel grip op hebt. De overheid wil dit stimuleren en biedt voor veel aanpassingen betreffende duurzaamheid een regeling en subsidie aan. Per gemeente zijn er ook nog verschillende financiële regelingen om duurzame aanpassingen te realiseren. De regelingen en subsidies wijzigen wel elk jaar, houd hier rekening mee.
Hoe kun je jouw vastgoed verduurzamen?
Er zijn vele manieren waarop je jouw woning of kantoorpand kan verduurzamen. Hieronder zijn verschillende tips voor je uitgewerkt:
- Van gloeilampen overgaan op led lampen, led lampen zijn tegenwoordig een stuk zuiniger in vergelijking met de gloeilamp.
- Van traditonele (gas) CV ketel naar biomassa ketel of warmtepompen overstappen. Een tradiotnele CV ketel werkt namelijk op gas. Niet heel duurzaam dus, de verwachting is dat deze CV ketel in de toekomst ook zal verdwijnen. Plaats indien mogelijk een warmtepomp, dit kan net zoals een airco je huis verwarmen en verkoelen, maar is een stukje duurzamer.
- Opvangen van regenwater, dit kan middels groendaken en ook kan het regenwater afgevoerd worden naar een plek waar het langzaam in de grond kan zakken.
- Het goed isoleren van de woning, door het isoleren van het dak, de wanden, de vloer en het plaatsen van dubbel glas zijn eenvoudige manieren om je huis goed te isoleren.
- Het vervangen van oude elektronische apparaten of het vervangen van apparaten die nog goed werken, klinkt niet heel duurzaam. Toch kan het vervangen hiervan je geld opleveren. Oude apparaten verbruiken namelijk veel stroom.
- Zonnepanelen toevoegen, door het plaatsen van zonnepanelen op je huis kan je flink op de energierekening besparen. Lees meer over zonnepanelen in onze blog: ‘Zonnepanelen plaatsen op je huurhuis, mag dat?’
Naast bovenstaande punten bestaat er ook een ‘groene hypotheek’. Hierbij biedt de bank handvatten om je huis te verduurzamen. Normaliter mag een hypotheek 100% van het getaxeerde bedrag dekken. Ga je de woning verduurzamen? Dan kan de hypotheek 106% van het bedrag dekken. Je maandelijkse lasten worden daarmee wel hoger. Echter zijn de aanpassingen die je maakt om de woning te verduurzamen in de meeste gevallen hoger!
Wat levert het verduurzamen van je vastgoed op?
Waar is het verduurzamen van je woning nu precies goed voor? In eerste instantie is het goed voor het milieu. Hiervoor zijn er ook klimaatdoelen opgesteld. Het verduurzamen van je woning zorgt ervoor dat je direct minder CO2 uitstoot en minder last zal hebben van tocht of hitte in huis.
Naast het milieu zorgt het ook voor flink meer waardevermeerdering van de woning of kantoorpand. Het pand zal beter verkopen naarmate het flink verduurzaamd is. Naast de waardevermeerdering van je woning brengt het ook voor de eigenaar zelf een grote meerwaarde met zich mee. Dit heeft vooral betrekking op de rekening. Het verduurzamen van je woning zorgt ervoor dat je energierekening lager wordt, en wie wil dat nou niet!?
Samenvatting
Het verduurzamen van vastgoed is iets wat je steeds vaker hoort en gaat horen. Om de klimaatdoelen in 2030 te halen zullen er een aantal aanpassingen moeten plaatsvinden betreffende de CO2 uitstoot. Bedrijven zijn vanaf 2023 verplicht om energielabel C te hebben. Naast de uitstoot valt ook de locatie onder duurzaamheid. Wanneer het vastgoed helemaal verkeerd ligt zal dit moeilijker zijn om te verhuren/ verkopen.
Er zijn veel tips die je kan toepassen om zowel je huis als kantoor te verduurzamen. Dit is goed voor zowel het milieu als je eigen portemonnee.