Zonnepanelen plaatsen op je huurhuis, mag dat?

zonnepanelen plaatsen op huurhuis

Je hoort het woord ‘duurzaamheid’ steeds vaker voorbijkomen. Duurzaam wonen is in 2021 ook een trend. Zo zijn er nog nooit zoveel zonnepanelen verkocht in vergelijking met de afgelopen 5 jaar. Maar mag je als huurder/ verhuurder zomaar zonnepanelen op je huurwoning plaatsen? En waar moet je als huurder/ verhuurder allemaal rekening mee houden? In dit blog wordt er antwoord gegeven op die vragen.

Zonnepanelen plaatsen als huurder

Wanneer je als huurder duurzamer wil wonen en zonnepanelen wil plaatsen, is dit mogelijk. Wel moet je schriftelijk toestemming vragen aan de verhuurder als je dit wil doorvoeren. Er zijn twee mogelijke oplossingen om de panelen te laten plaatsen: 

  1. Als huurder betaal je zelf de kosten voor het plaatsen van de zonnepanelen
  2. De verhuurder wil de kosten betalen 

Wanneer de verhuurder jou toestemming heeft gegeven om op eigen kosten de zonnepanelen op je huurwoning te laten plaatsen, is het niet de bedoeling dat de huurprijs hierdoor omhoog gaat. Het is raadzaam om een afspraak te maken met de verhuurder dat wanneer je gaat verhuizen de verhuurder de zonnepanelen van je overneemt. Het is ook mogelijk dat je een afspraak van overname maakt met de volgende huurder. Leg de afspraken hierover schriftelijk en officieel vast, zodat er later geen verwarring ontstaat. 

Het is belangrijk om te weten dat de verhuurder alleen verantwoordelijk is voor de ‘standaarduitrusting’ van de woning. Zonnepanelen worden niet gezien als standaarduitrusting. Dit betekent dat jij als huurder zelf verantwoordelijk bent voor het onderhoud van de panelen.

Waar moet je op letten?

Om te beginnen is het belangrijk om te kijken hoeveel panelen je daadwerkelijk nodig hebt. Er zijn verschillende soorten panelen op de markt te verkrijgen. Ieder type heeft zijn voor- en nadelen. Het is daarom van belang om goed onderzoek te doen. Let hierbij op de volgende punten:

  1. Efficiency van het paneel
  2. Capaciteit van het paneel
  3. Afmeting van het paneel
  4. De prijs van het paneel

Er zijn vanuit de overheid verschillende financiële regelingen voor de aanschaf en het gebruik van zonnepanelen. Zo kan je de BTW over de aanschaf terugvragen en zijn er verschillende soorten leningen die je kunt aanvragen.

zonnepanelen plaatsen als verhuurder

Zonnepanelen plaatsen als verhuurder

Wanneer je als verhuurder zonnepanelen wil plaatsen op je huurhuis zal je daar een huurverhoging tegenover willen, aangezien de energiekosten van de huurder zal gaan dalen. Hierover moet je natuurlijk eerst in overleg gaan met de huidige huurders, aangezien dit niet is opgenomen in de huurovereenkomst. Je moet hier aparte afspraken over maken.

Er zit hierin ook een verschil tussen sociale huur en huren in de vrije sector, lees hier meer over in onze blog: huurverhoging 2021.

In de sociale sector wordt de huurprijs bepaald aan de hand van een puntensysteem. Wanneer er door het plaatsen van zonnepanelen er een beter energielabel komt, zal het puntensysteem ook hoger uitvallen. In dit geval mag de huur verhoogd worden.

Wanneer je een woning verhuurt in de vrije sector, geldt het puntensysteem niet. Dit betekent dat je zelf de huur zou mogen verhogen. Nogmaals, dit moet wel eerst overeen zijn gekomen met de huurder. Door middel van een addendum/allonge kan je dit schriftelijk regelen met de huurder van de desbetreffende woning, door een bijlage toe te voegen aan het huurcontract. Beide partijen moeten hiervoor tekenen.

Ook voor de verhuurder geldt bij aanschaf van zonnepanelen dat er gebruik gemaakt kan worden van verschillende financiële regelingen. Het is raadzaam om hier goed en verder onderzoek naar te doen. 

Hoe rendabel is het voor jou als verhuurder?

De vraag of het rendabel is om zonnepanelen te plaatsen als verhuurder, kan bevestigend worden beantwoord. Als je kijkt naar de levensverwachting van zonnepanelen dan is dat gemiddeld 25 jaar.

De afbetaaltijd is daarentegen ongeveer 6 à 7 jaar, ook wel retour on investment genoemd. Dit jaartal kan mogelijk lager uitvallen wanneer je gebruik maakt van financiële regelingen zoals eerder benoemd. 

Dit betekent dat wanneer de afbetaaltijd voorbij is, je geld gaat verdienen aan de zonnepanelen. Voor zowel huurder als verhuurder is dit dus erg interessant. 

De bovenstaande berekening is voor ieder huis anders. Bereken je retour on investment zelf en weet wanneer jij kan gaan verdienen op je zonnepanelen.

Samenvatting

Wanneer je als huurder interesse hebt in zonnepanelen op je huurwoning, zijn hier twee verschillende opties voor. Natuurlijk bespreek je dit eerst met de verhuurder.  Je kan kiezen om zelf te betalen voor de zonnepanelen en maakt een afspraak met de verhuurder dat als je gaat verhuizen de verhuurder deze van je overneemt, of je spreekt af dat de verhuurder deze gaat betalen. In het laatste geval kan je wel een huurverhoging verwachten. 

Daarnaast kan je natuurlijk ook als verhuurder de keuze maken om zonnepanelen plaatsen. Wanneer door het plaatsen van zonnepanelen het energielabel stijgt kan je de huurprijs verhogen. Voor beide partijen zijn zonnepanelen rendabel, omdat de investering snel terug verdient wordt vergeleken met de gemiddelde terugverdientijd.

14 dagen gratis

Geen opzegtermijn

Geen betaalgegevens nodig

Maak nu kennis met Qaasaa en ervaar zelf het gemak.

De eerste 14 dagen gebruik je Qaasaa volledig op onze kosten en mag je gebruik maken van alle functies. Na 14 dagen betaal je een vast bedrag. Geen onverwachte kosten en maandelijks opzegbaar.

Vraag meer informatie aan of begin met het gebruiken van Qaasaa, voor 14 dagen gratis. Vul je gegevens in en we nemen zo snel mogelijk contact met je op. 100% vrijblijvend!

Plan een demo en ontdek de gemakken van Qaasaa.

De eerste 14 dagen gebruik je Qaasaa volledig op onze kosten en mag je gebruik maken van alle functies. Na 14 dagen betaal je een vast bedrag. Geen onverwachte kosten en maandelijks opzegbaar.

Vul je gegevens in en dan nemen wij contact op voor een afspraak op de door jouw gekozen datum. We laten jouw dan ziet hoe Qaasaa werkt!

Maak nu kennis met Qaasaa en ervaar zelf het gemak.

De eerste 14 dagen gebruik je Qaasaa volledig op onze kosten en mag je gebruik maken van alle functies. Na 14 dagen betaal je een vast bedrag. Geen onverwachte kosten en maandelijks opzegbaar.

Vraag meer informatie aan of plan direct een demo in. Vul je gegevens in en we nemen zo snel mogelijk contact met je op. 100% vrijblijvend!