Overlast van de buren, wat kan ik doen?

Overlast buren

Geven jouw buren vaak overlast? Lig je vaak wakker van harde muziek of irriteer je je altijd aan de spelende kinderen in de straat? Overlast van de buren, wat kan je doen? In dit blog lees je wat er onder overlast valt, wat je er zelf aan kunt doen en welke maatregelen er getroffen kunnen worden.

Wanneer is het overlast?

Er zijn verschillende soorten manieren om overlast voor de buren te creëren. Zo kun je bijvoorbeeld last hebben van:

  • Conflicten tussen buren;
  • Geluidsoverlast;
  • Vervuiling of verwaarlozing van een woning of de tuin van de woning;
  • Overlast van huisdieren;
  • Drugsgerelateerde overlast.

Geluidsoverlast is de meest voorkomende vorm van overlast. Echter is hier soms nog verdeeldheid over, want wanneer is iets geluidsoverlast en wanneer behoort het tot de categorie leefgeluiden? Leefgeluiden zijn geluiden van bewoners die buren meestal toch vervelend vinden. Voorbeelden van leefgeluiden zijn: spelende kinderen, stofzuigen, dichtslaande deuren, hoesten, snurken of het schuiven van meubilair. Het vervelende is dat het vaak subjectief is of iemand er last van heeft. Zolang de buren niet te regelmatig te hard geluid maken is er prima mee te leven. Het is pas overlast als iemand met opzet meubilair schuift, expres de muziek harder zet of altijd de deuren dichtgooit. Het is daarmee ook lastig om dit te meten, want er staat niets concreets over in de wet. Harde geluiden worden ‘s nachts vermeden, maar dat wil niet zeggen dat er tussen acht uur ‘s ochtends en elf uur ‘s avonds wél elk weekend harde muziek gedraaid mag worden. 

Geluidsoverlast

Wat kun je zelf doen tegen overlast? 

Voorkomen is beter dan genezen! Om conflicten of onenigheid te voorkomen kun je zorgen dat er begrip en respect wordt gecreëerd. Je kunt allereerst kennismaken met jouw buren, daarnaast kun je van te voren aangeven als je geluidsoverlast gaat maken (doordat je gaat klussen of een feestje geeft). Probeer ook de muziek niet te hard te zetten en zorg dat jouw woongedeelte schoon en verzorgd is. Mocht er toch te veel overlast zijn, probeer dan altijd eerst samen met jouw buren tot een compromis te komen, want vaak helpt een vriendelijk gesprek eerder dan een klacht. Zorg dat je goede afspraken maakt met jouw buren over de geluiden die ze maken. Je kunt bijvoorbeeld vragen of ze een kleed neerleggen wat het geluid dempt of zelf oordoppen kopen, zodat je niet wakker wordt in de nacht. Mochten jullie hier niet uitkomen of blijft de geluidsoverlast ondragelijk? Dan kan je jouw verhuurder of woningcorporatie raadplegen en hun vragen om maatregelen te treffen. Zij kunnen jouw buren hierop aanspreken of kijken naar betere isolatie manieren. Als je een koopwoning binnen een gebouw hebt kun je de Vereniging van Eigenaren (VVE) vragen om hulp. Lees meer over de VVE is onze blog: Wat is de VvE en ben je automatisch lid? Als de overlast dan nog aanhoudt kun je een melding maken bij de buurtbemiddelaar, de gemeente, of de politie. 

Wet en regelgeving

Als je er niet uit komt samen met jouw buren en naar de politie gaan net een stap te ver is, kun je de buurtbemiddeling inschakelen. De buurtbemiddeling bestaat uit vrijwilligers die hiervoor opgeleid zijn. Zij helpen bewoners om conflicten op te lossen, zodat dit niet verder uit de hand loopt. Deze vrijwilligers hebben een geheimhoudingsplicht en zijn natuurlijk onafhankelijk. Hierdoor komen de twee partijen hopelijk tot een oplossing en wordt er voorkomen dat de ruzie te hoog oploopt. Is de ruzie al te ver gegaan, dan is er andere ondersteuning nodig van bijvoorbeeld de politie. Mocht zelfs dit niet voor een oplossing zorgen, kun je overwegen om naar de rechter te stappen (hier zitten wel kosten aan verbonden). De rechter beslist dan of de wet overtreden wordt, dit hangt af van de mate van de overlast en de hoe vaak dit voor komt. In veel gemeenten is overlast volgens de Algemene Plaatselijke Verordening (APV) strafbaar. Als er inderdaad een wet overtreden wordt, kunnen er sancties of verboden komen voor jouw buren. Denk hierbij aan bijvoorbeeld een verbod op het draaien van muziek tussen bepaalde tijden of het verbieden van geluid maken boven een bepaald aantal decibel.

Samenvatting 

Als jouw buren voor overlast zorgen, zoals geluidsoverlast, probeer dan altijd eerst gezamenlijk te kijken naar hoe je dit op kunt lossen. Mocht dit niet werken en blijft de overlast aanhouden, maak dan een melding bij jouw verhuurder, gemeente of VVE. In het ergste geval stap je naar de politie of de rechter toe, die dan verdere maatregelen treffen.

14 dagen gratis

Geen opzegtermijn

Geen betaalgegevens nodig

Maak nu kennis met Qaasaa en ervaar zelf het gemak.

De eerste 14 dagen gebruik je Qaasaa volledig op onze kosten en mag je gebruik maken van alle functies. Na 14 dagen betaal je een vast bedrag. Geen onverwachte kosten en maandelijks opzegbaar.

Vraag meer informatie aan of begin met het gebruiken van Qaasaa, voor 14 dagen gratis. Vul je gegevens in en we nemen zo snel mogelijk contact met je op. 100% vrijblijvend!

Plan een demo en ontdek de gemakken van Qaasaa.

De eerste 14 dagen gebruik je Qaasaa volledig op onze kosten en mag je gebruik maken van alle functies. Na 14 dagen betaal je een vast bedrag. Geen onverwachte kosten en maandelijks opzegbaar.

Vul je gegevens in en dan nemen wij contact op voor een afspraak op de door jouw gekozen datum. We laten jouw dan ziet hoe Qaasaa werkt!

Maak nu kennis met Qaasaa en ervaar zelf het gemak.

De eerste 14 dagen gebruik je Qaasaa volledig op onze kosten en mag je gebruik maken van alle functies. Na 14 dagen betaal je een vast bedrag. Geen onverwachte kosten en maandelijks opzegbaar.

Vraag meer informatie aan of plan direct een demo in. Vul je gegevens in en we nemen zo snel mogelijk contact met je op. 100% vrijblijvend!