De huurprijzen die je op Funda of Pararius ziet staan bij een woning, zijn niet zomaar bedacht. Hier zit een compleet puntensysteem achter. Hoe meer punten een woning heeft, hoe hoger de huurprijs mag worden. Wie dit bedacht heeft en hoe je in puntenaantal omhoog kunt gaan lees je in dit blog.
De Huurcommissie
De Huurcommissie is opgesteld door de overheid. Het is een belangrijk orgaan in Nederland, want zij lossen onenigheden op over woonruimtes tussen huurders en verhuurders in de sociale sector. In 1917 werden er 59 regionale Huurcommissies opgesteld. Dit omdat de huurprijzen te erg stegen, door een tekort aan materiaal. Gepaard met de commissies werden er ook een aantal huurwetten opgesteld die zorgden voor wet en regelgeving op dit gebied. Op 1 april in 2010 werden deze Huurcommissies samengevoegd tot één officiële Huurcommissie.
Vaak zijn er onenigheden over het bedrag wat de huurder moet betalen voor de woonruimte. De Huurcommissie kan in zo’n geval met het puntensysteem nagaan of de huurprijs te hoog ingeschat is of niet. Daarnaast doen ze ook uitspraken over servicekosten, huurverhogingen, eventuele huurtoeslag of overige administratieve/juridische zaken. In het algemeen is de huurcommissie dus verantwoordelijk voor alle huurzaken betreft woningen.
Tot slot kan de Huurcommissie ook ingeschakeld worden voor woningen in de vrije sector. Echter mogen ze dan alleen een advies geven over het conflict. Dit advies is niet bindend, dit houdt in dat de huurder en/of de verhuurder hier niets mee hoeft te doen. De huurder en de verhuurder moeten daarna zelf tot een oplossing komen.
Woningwaarderingsstelsel
Het woningwaarderingsstelsel (WWS) is een puntensysteem om de waarde van een woning in te schatten. Dit is bedacht door de Huurcommissie. Hiermee stellen ze de maximale huurprijs vast. Daarnaast wordt het ook gebruikt om te bepalen of een woning in de vrije of sociale sector valt. Bij een totaal aantal punten onder de 142 valt de woning in de sociale sector. De sociale sector is voor mensen die een laag inkomen hebben. Verhuurders kunnen anno 2022 maximaal € 763,47 voor een huurwoning vragen. Door dit maximum blijven de woningen in de sociale sector betaalbaar. Zo blijft het mogelijk voor iedereen om een woning te vinden. In één van onze andere blogs kun je meer lezen over de huurprijzen en de totstandkoming: Huurprijzen 2022.
Wanneer er onenigheid is over de huurprijs tussen de verhuurder en de huurder, wordt er door de Huurcommissie gekeken naar de puntentelling. Aan de hand van dit systeem wordt er gekeken of de huurprijs redelijk is. Omdat niet iedere woning gelijk beoordeeld kan worden, zijn er drie verschillende puntensystemen:
- zelfstandige woonruimten (woningen met een eigen ingang, keuken en toilet);
- onzelfstandige woonruimten (kamers);
- woonwagens en standplaatsen.
Van de sociale sector naar de vrije sector
Als je in puntenaantal omhoog wil gaan kun je ervoor zorgen dat je van de sociale sector naar de vrije sector gaat met jouw woning. Zodra een woning in de vrije sector valt, zit daar namelijk geen maximum huurbedrag aan verbonden. Bij de puntentelling van het woningwaarderingssysteem is de energieregeling en duurzaamheid erg belangrijk. Isoleren is dan ook de beste aanpak voor het verhogen van het puntenaantal. Dit kan onder andere door:
- het aanbrengen van zonnepanelen;
- het aanbrengen van dakisolatie;
- het aanbrengen van vloerisolatie;
- het installeren van een goede Cv-ketel;
- het bekleden van gevels aan de binnenkant van de woning;
- het aanbrengen van glasfolie op enkelglas of dubbelglas.
Door de woning te isoleren kun je al 40% van het aantal punten behalen wat je nodig hebt om een woning in de vrije sector te plaatsen (142 punten). Ook kun je op andere manieren in punten verhogen, dit is ook in onze ander blog: De huurverhoging in 2021, wat is er veranderd? te lezen.
Voordat je een huis gaat kopen om te verhuren, kun je door een gespecialiseerd bedrijf, een zogenaamde ‘quickscan’ laten doen. Dit om te checken of de woning de vrije sector haalt met het aantal punten. Zo weet je of je nog moet verbouwen, om aan het minimum aantal punten te voldoen.
Samenvatting
De Huurcommissie zorgt voor het oplossen van conflicten tussen huurder en verhuurder in de sociale sector. Ze kunnen advies geven als er conflicten zijn in de vrije sector, dit is echter niet bindend. De Huurcommissie heeft het Woningwaarderingssysteem bedacht om huurprijzen te bepalen en om te kijken of een woning in de sociale of vrije sector valt. Om van de sociale sector naar de vrije sector te gaan moet je boven de 142 punten zitten. Dit kan onder andere door het goed isoleren van de woning. Als je woning in de vrije sector valt, zijn er geen maximum huurprijzen, daarom willen veel investeerders boven de 142 punten uitkomen.