De huurverhoging in 2021, wat is er veranderd?

Huurverhoging 2021

De huur kan ieder jaar met een bepaald percentage verhoogd worden. Het centraal bureau van statistiek (CBS) stelt dit percentage vast. Alles over huurprijzen en huurverhoging wordt besproken in dit blog.

Hoe worden huurprijzen bepaald?

Er wordt gesproken van twee verschillende soorten huur: 

  1. Sociale huur 
  2. Huur in de vrije sector 

Voor de twee verschillende soorten huur gelden aparte regels. We beginnen met de sociale huur. Sociale huur is er voor mensen die niet genoeg inkomen hebben om een huis te kopen of te huren in de vrije sector. Daarom is er een huurgrens voor de kale huur van een woning. Dit wordt ook wel de liberalisatiegrens genoemd.

De kale huurprijs is de prijs zonder bijkomende kosten zoals servicekosten. Elk jaar kan dit bedrag fluctueren. Zo staat in 2021 de huurgrens op € 752,33. De overheid bepaald met hoeveel procent er een verhoging mag plaatsvinden. 

De kale huur wordt bepaald aan de hand van een puntentelling. Elk onderdeel van de woning krijgt een aantal punten. Zo worden er punten verdeeld aan: 

  • Grootte van de kamer
  • Het aantal huurders van een woning
  • De keuken
  • De badkamer
  • Eigen wastafel 

Wanneer een woning eenmaal een sociale huurwoning is, blijft dit ook zo. Ongeacht of door de huurverhoging het niet meer aan de huurgrens voldoet. 

Als huurder kan je recht hebben op huurtoeslag. Daarnaast is het ook belangrijk om te weten dat je niet zomaar recht hebt om een sociale huurwoning. In de grote steden zijn hier vaak lange wachtlijsten voor. Als huurder dien je jezelf in te schrijven bij de gemeente. De gemeente bepaald uiteindelijk wie er recht heeft op de huurwoning. 

Huur in de vrije sector

Huren in de vrije sector komt veel vaker voor dan sociale huur. Wanneer de huur hoger is dan de jaarlijkse huurgrens, in 2021 € 752,33, spreek je van huren in de vrije sector. 

Zoals de naam eigenlijk al zegt, is de sector ‘vrij’. Zij zijn niet verbonden aan een huurgrens of huurverhogingen. Een huurverhoging kan alleen als dat contractueel is opgenomen. De verhuurder mag zelf bepalen hoe hoog de huur wordt, de huur is dus niet verbonden aan een puntentelling zoals bij de sociale huur.

Wanneer je als huurder de huurprijs te hoog vindt, kan je de verhuurder vragen je huur te verlagen. De verhuurder is niet verplicht hier gehoor aan te geven.

huurverhoging

Huurverhoging in 2021

In 2021 zijn er aan aantal uitzonderingen geweest met betrekking tot de huurverhoging. Vanaf 1 juli 2021 tot 30 juni 2022 mogen er geen verhogingen plaatsvinden van de kale huur van sociale huurwoningen. Daarentegen mogen wel de servicekosten omhoog. De verhuurder moet dan wel kunnen bewijzen waarom de servicekosten zullen stijgen. 

De onthouding van de huurverhoging geldt ook voor een kamer, woonwagen of woonwagenstandplaats tot 30 juni 2022. 

Voor de vrije sector is er ook een nieuwe regel opgesteld. Zo zit er een maximum percentage aan de huurprijsverhoging in de vrije sector. Het percentage is vastgesteld op 1% plus de inflatie van het jaar. Voor het jaar 2021 is het totaal dus 2,4%. Deze regel is opgesteld voor de komende 3 jaar dus tot 1 mei 2024.

Ook voor de vrije sector geldt dat de servicekosten wel verhoogd worden met meer dan 2,4%. 

Waarom zijn deze wetten aangenomen?

Deze wetten zijn aangenomen om wonen betaalbaar te houden voor grote groepen huurders. Door de wetten komen meer gezinnen in aanmerking voor een sociale huurwoning. Daarnaast kunnen verhuurders maatwerk toepassen, waarmee ze huurders financieel tegemoet kunnen komen door bijvoorbeeld een tijdelijke huurkorting.

Een huurverhoging mag elke dag van het jaar plaatsvinden. Het voorstel van de verhuurder moet wel twee maanden van tevoren gemeld worden aan de huurder. Op 1 juli wordt door de overheid vastgestelde maximale verhoging percentage doorgevoerd voor sociale huur. De meeste huurverhogingen vinden dan ook per 1 juli plaats.

Een huurverhoging van de vrije sector mag ook elke dag van het jaar plaatsvinden. Wel moet dit zijn opgenomen in het huurcontract. Voor beide soorten geldt dat de huur maar één keer per 12 maanden verhoogd mag worden.

Samenvatting 

Er is dus een verschil in hoe de huurprijs wordt bepaald van de sociale huur en die van de vrije sector. Wanneer een woning eenmaal een sociale huurwoning is, blijft dit ook zo ongeacht de jaarlijkse huurverhoging. In de vrije sector werkt dit anders. Daar mag de verhuurder bepalen met hoeveel hij de huur wil verhogen. Wel moet dit in het huurcontract zijn opgenomen. 

In 2021 zijn er nieuwe wetten omtrent de huurverhoging aangenomen. Dit om ervoor te zorgen dat grote groepen huurders betaalbaarder kunnen wonen. Door de nieuwe wet komen ook meer gezinnen in aanmerking voor een sociale huurwoning. In de vrije sector kan de verhuurder bijvoorbeeld huurkorting geven aan de huurder. De wetten zijn maar voor een bepaalde tijd aangenomen.

Volg Qaasaa op FacebookLinkedin en Instagram

14 dagen gratis

Geen opzegtermijn

Geen betaalgegevens nodig

Maak nu kennis met Qaasaa en ervaar zelf het gemak.

De eerste 14 dagen gebruik je Qaasaa volledig op onze kosten en mag je gebruik maken van alle functies. Na 14 dagen betaal je een vast bedrag. Geen onverwachte kosten en maandelijks opzegbaar.

Vraag meer informatie aan of begin met het gebruiken van Qaasaa, voor 14 dagen gratis. Vul je gegevens in en we nemen zo snel mogelijk contact met je op. 100% vrijblijvend!

Plan een demo en ontdek de gemakken van Qaasaa.

De eerste 14 dagen gebruik je Qaasaa volledig op onze kosten en mag je gebruik maken van alle functies. Na 14 dagen betaal je een vast bedrag. Geen onverwachte kosten en maandelijks opzegbaar.

Vul je gegevens in en dan nemen wij contact op voor een afspraak op de door jouw gekozen datum. We laten jouw dan ziet hoe Qaasaa werkt!

Maak nu kennis met Qaasaa en ervaar zelf het gemak.

De eerste 14 dagen gebruik je Qaasaa volledig op onze kosten en mag je gebruik maken van alle functies. Na 14 dagen betaal je een vast bedrag. Geen onverwachte kosten en maandelijks opzegbaar.

Vraag meer informatie aan of plan direct een demo in. Vul je gegevens in en we nemen zo snel mogelijk contact met je op. 100% vrijblijvend!