Het is je vast niet ontgaan, de hoeveelheid klus busjes op de weg. Veel woning in Nederland worden verbouwd. Zelf heb je misschien ook wel de interesse om jouw woning te verbouwen. Dit brengt aardig wat kosten met zich mee. Maar het financieren van een verbouwing, wat zijn de mogelijkheden? We leggen het je uit in dit blog.
Waarom investeren in een verbouwing?
Wanneer je interesse hebt in het verbouwen van je woning is het goed om te weten wat precies de voordelen zijn van een verbouwing. Het voornaamste doel van een verbouwing is om het woongenot te vergroten. Naast het vergroten van het woongenot, kan een verbouwing ook nog andere functies hebben. De verbouwing kan zorgen voor:
- Het verduurzamen van de woning. Door bijvoorbeeld zonnepanelen of dubbelglas te plaatsen kunnen er kosten worden bespaard op de energierekening. Lees hier meer over in onze blog: Zonnepanelen plaatsen op je huurhuis, mag dat?
- Uitbreiding van het woonoppervlakte. Een uitbouw zorgt ervoor dat er meer woonoppervlakte gecreëerd wordt. Dit zal zorgen voor een stijging van de woningwaarde.
- Renoveren. Door een woning te renoveren wordt een gedeelte of het geheel vernieuwd. Een renovatie zorgt ervoor dat bijvoorbeeld een verouderde woning wordt geoptimaliseerd naar de tijd van nu.
Een verbouwing van een woonruimte zorgt er meestal voor dat de waarde van de woning stijgt of dat een waardedaling wordt voorkomen. Dit geldt ook voor een huurhuis. Een verbouwing in een huurhuis kan er voor zorgen dat de huurprijs per maand stijgt. Lees meer over hoe je een verbouwing het beste kan aanpakken in onze blog: Hoe je de waarde van jouw woning kan verhogen.
Welke manieren zijn er om een verbouwing te financieren?
Spaarrekening
Er zijn verschillende manieren waarop een verbouwing gefinancierd kan worden. De eerste mogelijkheid is om aanspraak te maken op een eventuele spaarrekening. Momenteel is de rente die de banken geven op een spaarrekening laag. Dit maakt het aantrekkelijk om gebruik te maken van het vermogen op een spaarrekening. Door het investeren in jouw woning kan je meeliften op de huizenprijsstijgingen. Een beroep doen op de spaarrekening is ook interessant als jouw vermogen hoger is dan de grens die is gesteld aan box-3.
Tweede hypotheek
Een tweede optie is om een verbouwing te financieren met een tweede hypotheek op de woning. Wanneer de waarde van de woning en het inkomen het toestaat kan er bij de bank een tweede hypotheek worden aangevraagd. De rente van de tweede hypotheek is aftrekbaar zolang het gaat om een verbouwing van het hoofdverblijf.
Hypotheek verhogen
De derde optie is om de hypotheek te laten verhogen. Wanneer je een woning koopt is er de mogelijkheid om bij de notaris het hypotheekbedrag hoger te laten inschrijven bij het kadaster. Door dit te laten doen wordt er ruimte gecreëerd om extra geld te lenen om een woning te kunnen verbouwen.
Lenen
De vierde optie is het aanvragen van een lening om een verbouwing te kunnen financieren. Door te kiezen voor een lening, bijvoorbeeld doorlopend krediet of WOZ- krediet, zijn de kosten gemiddeld gezien wat lager. Dit komt omdat de woning niet getaxeerd hoeft te worden en voor de aanvraag van de lening is het niet nodig om naar de notaris te gaan. Het is wel van belang om te weten dat de rente op de hypotheek gemiddeld wat hoger is in vergelijking met de rente op een hypotheek. Daarnaast heb je minder keuze in de vormen van aflossing.
Wanneer je twijfelt over de mogelijkheden hoe je jouw verbouwing kan financieren, is het mogelijk om advies te vragen bij een hypotheekadviseur.
Samenvatting
Wanneer je interesse hebt in het verbouwen van je woning is het goed om te weten wat precies de voordelen zijn van een verbouwing. Naast het vergroten van het woongenot, kan een verbouwing ook nog andere functies hebben, zoals het verduurzamen van de woning. Een verbouwing van de woning zorgt vaak voor waardestijging van het huis. Indien van toepassing kan dit ook doorberekend worden in de huurprijs. Er zijn verschillende manieren waarop een verbouwing gefinancierd kan worden. Dit kan worden gedaan door het inzetten van spaargeld, het aanvragen van een tweede hypotheek, huidige hypotheek te verhogen of door het aanvragen van een lening.