Om tijd te besparen wil je je vastgoed laten beheren door een vastgoedbeheerder. Dit zorgt voor een last van je schouders, je hoeft namelijk dan niet meer het financiële en technische plaatje te verzorgen. Vaak onderhoudt de vastgoedbeheerder ook het contact met de verhuurders. Of zorgen ze voor nieuwe huurders als de huidige huurder jouw pand verlaat. Er zijn verschillende bedrijven die vastgoed voor je beheren. Deze verschillen in prijs en/of services. Lees in dit blog waar je op kan selecteren en wanneer een vastgoedbeheerder betrouwbaar is.
Selectiepunten
Mocht je nog twijfelen of je jouw vastgoed zelf wil beheren of dat je dit uit wil laten besteden kun je onze blog lezen. Als je jouw vastgoed graag wil laten beheren door een vastgoedbeheerder zijn er een aantal punten waarop een vastgoedbeheerder geselecteerd kan worden. Het hangt ervan af waar jouw voorkeur ligt en waar jij waarde aan hecht. Hieronder worden de mogelijkheden van de selectiepunten: communicatie, contact, taken uitbesteden en verhuur verder uitgelegd.
Communicatie
De communicatie tussen jou en de vastgoedbeheerder moet optimaal zijn. Daarom is dit zeker een selectiepunt wat meegenomen moet worden bij het kiezen van een vastgoedbeheerder. Zo is het namelijk belangrijk dat wanneer je belt naar de vastgoedbeheerder, de telefoon opgenomen wordt door een goed opgeleide professional. Diegene moet jouw vragen of die van huurders goed kunnen beantwoorden met de juiste kennis. Ook moet de vastgoedbeheerder beschikbaar zijn buiten de kantooruren om en/of in het weekend. Mocht dit niet het geval zijn moeten de gegevens van jouw vastgoed wel 24/7 beschikbaar zijn. Tegenwoordig in het digitale tijdperk waar we in leven is dit niet meer dan normaal.
Contact
Het contact met de huurders is ook een belangrijk selectiepunt. Het vastgoedbeheerbedrijf vertegenwoordigd namelijk wel het gezicht van jouw panden. De huurders komen in eerste instantie in contact met hen. Dus het contact naar de huurders toe moet perfect zijn.
Taken uitbesteden
Daarnaast is het goed om van te voren te kijken of de beheerder bereid is om alle interacties met de huurders af te handelen. Denk daarbij aan het opstellen van contracten en ondertekenen. Onderhoudsvragen behandelen en afhandelen, maar ook het beantwoorden van vragen over mogelijke verbouwingen. Als de beheerder deze taken overneemt en afhandelt zorgt dit voor een hoop minder stress, werk en administratie. Zorg wel dat je alvorens goede afspraken maakt over het uitbesteden van bepaalde taken.
Verhuur
Voor het verhuren van jouw vastgoed kun je ook je vastgoedbeheerder inschakelen. Zij zijn vaak ervaren met huurders zoeken, vastgoed op online platformen zetten, bezichtigen en het selecteren van geschikte huurders. Daarnaast is het dan ook hun verantwoordelijkheid om een nieuwe huurder te zoeken, mochten de huidige huurders opzeggen. Daarnaast hebben vastgoedbeheerders ook de netwerken en mogelijkheden om snel nieuwe huurders te vinden, waardoor het proces versneld gaat. Tot slot kun je door de professionals geadviseerd worden over bijvoorbeeld de huurprijs, het aantrekkelijker maken van de woning of contractregels.
Hoe weet je of een vastgoedbeheerder betrouwbaar is?
Een vastgoedbeheerder is eigenlijk een tussenpersoon. Ze kijken naar de belangen van de huurder en van de verhuurder. Maar hoe weet je of je een vastgoedbeheerder kunt vertrouwen? Dat kun je zien aan drie kenmerken:
- Specialistische kennis. Een betrouwbare vastgoedbeheerder bezit specialistische kennis over dit deel van de onroerend goed sector. Particuliere beleggers of institutionele beleggers bezitten vaak onroerend goed, maar zijn niet gespecialiseerd in vastgoedbeheer. Het is dan lastig om de panden goed te onderhouden en beheren. Het is daarom verstandig om het beheer van je panden uit te besteden aan een ervaren bedrijf, met de juiste kennis.
- Management. Een betrouwbare vastgoedbeheerder verzorgt natuurlijk het management. Van administratie, contact, inning van de huur of zelfs tot begeleiding van het onderhoud. Je kunt zelf aangeven welke diensten je daarin zelf wil blijven doen of welke je juist graag uitbesteed wil hebben.
- Recensies of ervaringen. Los van de bovenstaande punten kun je natuurlijk ook altijd recensies opzoeken over de vastgoedbeheerder die jij op het oog hebt.
- Branchevereniging. Er zijn meerdere manieren waarop je kunt controleren of een vastgoedbeheerder betrouwbaar is. Soms is het lastig om te controleren of het een betrouwbare beheerder is. Daarom kun je ook altijd nog checken of de vastgoedbeheerder lid is van de branchevereniging Vastgoed Management Nederland.
Samenvatting
Als je het beheer van jouw vastgoed wil laten uitbesteden is het handig om daar een passende vastgoedbeheerder voor te vinden. Deze kun je selecteren op de manier van communiceren naar jouw en naar de huurders toe, de contact mogelijkheden en taken betreft de verhuur die ze over kunnen nemen. Daarnaast is het ook handig om te kijken of de vastgoedbeheerder die je op het oog hebt, betrouwbaar is. Dit kun je controleren door te kijken of ze specialistische kennis bezitten en een juist management hebben. Maar ook door recensies te lezen en te kijken of ze ingeschreven staan bij een branchevereniging.