Vastgoed zelf beheren of uitbesteden?

vastgoed beheren

Als vastgoedbelegger heb je meerdere panden in bezit. Je hebt jezelf vast wel eens afgevraagd of je je vastgoed zelf moet beheren of beter kunt uitbesteden. Wat is het verschil tussen het zelf beheren en een derde partij inhuren? Welke kosten zijn aan beide opties verbonden? In deze blog geven we jou antwoord op deze vragen.

Vastgoedbeheer

Het is van belang om te weten wat beheren van vastgoed precies inhoudt, voordat er dieper op in wordt gegaan.

Het beheren van vastgoed, is het hebben van verantwoordelijkheid over je panden. Denk hierbij aan het onderhoud van het pand en zorg dragen, zodat het bewoonbaar is. Als verhuurder ben je aansprakelijk voor grote reparaties en moet je beschikbaar zijn om de huurder te woord te staan bij vragen en problemen.

Er zijn een aantal punten waar je rekening mee dient te houden bij het beheren van een pand. Er kan een onderscheid gemaakt worden in:

1. Commercieel beheer

Het commercieel beheer is een begrip in de vastgoedwereld. Hiermee bedoelen we dat het pand doorlopend verhuurd wordt en de taken die daarbij komen kijken. Denk hierbij aan het adverteren van het pand, screenen van kandidaten en het opstellen van huurovereenkomsten.

2. Technisch beheer

Onder technisch beheer worden alle vragen en reparatieverzoeken die digitaal en via de telefoon binnenkomen verstaan. Daarnaast moeten er begin- en eind inspectie rapportages worden opgesteld.

Het technisch beheer van een goed onderhouden pand, valt over het algemeen erg mee. 

3. Financieel beheer

Bij het financieel beheer spreken we over alle administratieve zaken die zijn gekoppeld aan het verhuren van een pand. Er zijn verschillende zaken waar je rekening mee dient te houden, zoals: 

  • Maandelijks innen van de huur
  • Huurachterstanden; hieronder vallen het verzorgen van aanmaningen en het inschakelen van een gerechtsdeurwaarder.
  • Jaarlijkse huurverhoging doorvoeren
  • Gemeentelijke belastingen

vastgoedbeheerder

Wat kan een vastgoedbeheerder voor je betekenen?   

Als je besluit om je vastgoedbeheer uit te besteden, hoe kom je dan aan een vastgoedbeheerder en wat doen ze voor jou? 

De meeste verhuurmakelaars bieden ook de service om het commercieel-, technisch- en financieel beheer van je over te nemen. Zij zullen dag en nacht beschikbaar zijn om vragen, reparatieverzoeken en calamiteiten op te lossen. 

Met de verhuurmakelaar kunnen afspraken worden gemaakt in hoeverre de eigenaar betrokken wilt zijn in het beheer. Wil je liever een mail ontvangen met welke reparatie verzoeken er zijn aangevraagd? Of kies je ervoor het achteraf op een factuur te zien? Naast verhuurmakelaars zijn er ook bedrijven die zich alleen focussen op het technisch- en financieel beheer van het pand.

Uiteraard kan je het beheer van je panden ook zelf doen. Als je beginnende bent op de vastgoedmarkt, is het aan te raden om dit ook echt te doen. Dit geeft jou een beter inzicht in de benodigdheden om je pand met succes te verhuren.

Qaasaa kan je hier goed in ondersteunen. In het softwaresysteem wordt alles omtrent panden en huurders inzichtelijk gemaakt.  Op deze manier kan er efficiënt te werk worden gegaan, waardoor je uiteindelijk tijd en kosten bespaard. Doordat alle communicatie via Qaasaa kan verlopen, ontstaat er één communicatiekanaal waarin eerdere berichten bewaard blijven. 

Voor het zelf beheren van een pand, wordt er aangeraden om panden in de buurt te hebben. Dit scheelt veel reistijd in het geval dat er inspecties over reparaties nodig zijn. Daarnaast is het aan te raden om te beleggen in een pand in wat een goede staat is. Dit verkleint de kans op reparatie verzoeken.

Kosten vastgoedbeheer

Kosten vastgoed beheren

Een belangrijk aspect van het hebben van vastgoed, zijn de kosten die hierbij komen kijken. In deze alinea zal het kostenplaatje van het zelf beheren van vastgoed of het uitbesteden worden vergeleken. 

Zelf beheren

Het beheer van een pand zelf uitvoeren, is goedkoper dan aanspraak doen op een derde partij. Om tijd en kosten hierin te besparen is het raadzaam om te werken met een vastgoedbeheer software. Bij Qaasaa zijn de kosten €4,- per actieve unit. Dit houdt in dat er pas betaald hoeft te worden als er een huurder in het pand zit. 

Lees ook onze blog: Hoe bespaar je tijd en kosten met vastgoedbeheer?

Uitbesteden

Bij het uitbesteden van de werkzaamheden komen er verschillende kosten bij kijken. Vaak worden er aparte kosten berekend voor het commercieel-, technisch-, en financieel beheer. De totale kosten lopen hierdoor sneller op dan het zelf beheren van vastgoed. Deze kosten verschillen per verhuurmakelaar of professioneel bedrijf.

Een voordeel van het uitbesteden, is dat het geen tot tijd kost om het pand te beheren. Verder hoeft de eigenaar niet constant beschikbaar te zijn voor de huurders. 

Uiteraard heeft het bezitten van vastgoed ook nadelen. Denk hierbij aan bijvoorbeeld:

  • Geen geschikte huurder in het pand
  • Huur wordt niet (of niet op tijd) betaald
  • Het pand heeft meer onderhoud nodig dan verwacht

Houdt dus altijd de nadelen in de gaten en zorg dat het financieel haalbaar is. Doe van te voren goed onderzoek! 

Dus, vastgoed liever zelf beheren of uitbesteden?  

Het is goedkoper om je vastgoed zelf te beheren dan het uit te besteden. Vooral in de beginfase (beginners), is het raadzaam dit zelf te doen. Hiermee krijg je een goed inzicht in alle werkzaamheden of benodigdheden die hierbij komen kijken. 

Uiteraard kost het wel meer tijd om vastgoed zelf te beheren. Mocht je hier niet de tijd voor hebben of willen nemen kun je er altijd voor kiezen het uit te besteden aan een professioneel bedrijf. Zij nemen alle zorgen voor jou uit handen. 

Ben je geïnteresseerd om je beheer zelf te doen met hulp van Qaasaa? Neem dan contact met ons op voor meer informatie! 

Volg Qaasaa op FacebookLinkedin en Instagram

14 dagen gratis

Geen opzegtermijn

Geen betaalgegevens nodig

Maak nu kennis met Qaasaa en ervaar zelf het gemak.

De eerste 14 dagen gebruik je Qaasaa volledig op onze kosten en mag je gebruik maken van alle functies. Na 14 dagen betaal je een vast bedrag. Geen onverwachte kosten en maandelijks opzegbaar.

Vraag meer informatie aan of begin met het gebruiken van Qaasaa, voor 14 dagen gratis. Vul je gegevens in en we nemen zo snel mogelijk contact met je op. 100% vrijblijvend!

Plan een demo en ontdek de gemakken van Qaasaa.

De eerste 14 dagen gebruik je Qaasaa volledig op onze kosten en mag je gebruik maken van alle functies. Na 14 dagen betaal je een vast bedrag. Geen onverwachte kosten en maandelijks opzegbaar.

Vul je gegevens in en dan nemen wij contact op voor een afspraak op de door jouw gekozen datum. We laten jouw dan ziet hoe Qaasaa werkt!

Maak nu kennis met Qaasaa en ervaar zelf het gemak.

De eerste 14 dagen gebruik je Qaasaa volledig op onze kosten en mag je gebruik maken van alle functies. Na 14 dagen betaal je een vast bedrag. Geen onverwachte kosten en maandelijks opzegbaar.

Vraag meer informatie aan of plan direct een demo in. Vul je gegevens in en we nemen zo snel mogelijk contact met je op. 100% vrijblijvend!