Beleggen voor beginners

Beleggen in vastgoed

We hebben allemaal een keer ons eerste beleggingsobject gekocht. Een spannende tijd waarin je weken en soms maanden op zoek bent naar die ene parel. Waar moet je nu goed op letten als je gaat beleggen in vastgoed? In deze blog zullen we je een aantal tips geven en je behoeden voor een aantal risico’s.

Beleggen in vastgoed

Beleggen in vastgoed is al lange tijd één van de grootste beleggingscategorieën. Al jaren is de huizenmarkt in de lift en daardoor aantrekkelijk om in te investeren. De vraag naar woonruimte, is groter dan het aanbod en daardoor kan je relatief eenvoudig een huurder vinden voor jouw eerste beleggingsobject.

Uiteraard kan het ook voorkomen dat de waarde van je belegging daalt als gevolg van bijvoorbeeld een recessie of crisis. Geen paniek, want op lange termijn is vastgoed altijd een waardevolle investering gebleken.

Er zijn veel voordelen om te investeren in vastgoed. Met een goed opgebouwde portefeuille kan je als belegger een uitstekend rendement behalen met voorspelbare cashflow. Daarnaast kan je bij diverse geldverstrekkers een beleggingshypotheek verkrijgen met bijvoorbeeld 20% eigen vermogen. Met het gebruik van deze hefboomwerking kan je meer vreemd vermogen aantrekken en zodoende het potentiële rendement van je investering verhogen.

Het beleggen in vastgoed kan bovendien ook zorgeloos zijn. Als je object in een goede technische staat is en je hebt een goede huurder, dan zal je naast het normale onderhoud en communicatie niet veel tijd kwijt zijn aan het beheer. Zorg wel dat je altijd een goed overzicht behoudt en de basis goed hebt ingericht, zodat je eenvoudig meer objecten kan toevoegen en kan genieten van de zorgeloze rendementen. Met Qaasaa beschik jij over een tool waarmee je dit overzicht hebt!

Nog even de voordelen van beleggen in vastgoed op een rij:

 • Met vastgoed behaal je een positieve cashflow;
 • Je kan gebruik maken van de hefboomwerking;
 • Er is een zeer grote kans op waardevermeerdering;
 • Je hebt tal van fiscale voordelen;
 • Huuropbrengsten bewegen mee met de inflatie.

Tips voor beginners

Als je de keuze hebt gemaakt om te beginnen met beleggen in vastgoed, dan heb je er inmiddels al veel over gelezen. Er zijn veel artikelen en boeken beschikbaar waarin de basis om te leren beleggen wordt uitgelegd. Het blijft uiteindelijk wel een belegging waarbij kennis en ervaring telt. Als je jezelf nog niet zeker genoeg voelt bij bepaalde aspecten, zoals bijvoorbeeld een huurovereenkomst met de huurder, schakel dan een professional in. Zij kunnen je voorzien van de mogelijkheden en behoeden voor de risico’s.

Start met het leren kennen van de markt. Op welke doelgroep wil jij je focussen? Studenten en kamerverhuur hebben bijvoorbeeld hele andere woonwensen dan een expat (iemand die tijdelijk in het buitenland woont). Ook gebruik je andere type huurovereenkomsten. Huurrecht is dwingend en je zult je moeten houden aan de geldende Nederlandse wet- en regelgeving.

Wat zijn de fiscale gevolgen?

Aan het bezitten van vastgoed hangen diverse fiscale gevolgen en het is verstandig om die vooraf in kaart te brengen. Spreid je vermogen over meerdere panden en maak gebruik van de hefboomwerking in plaats van het te investeren in 1 object. Denk ook na of je naast vastgoed wilt investeren in bijvoorbeeld aandelen, obligaties of cryptovaluta.

Na aankoop en verhuur krijg je te maken met beheer en onderhoud. Denk van tevoren na hoe je dit wilt aanpakken. Ga je dit zelf doen of trek je een vastgoedbeheerder aan die deze taken van je overneemt?

Risico's van beleggen

Wat zijn de risico’s van beleggen?

Uiteraard zijn er ook risico’s verbonden aan het beleggen in vastgoed. We lichten er een aantal toe om op te letten wanneer je overweegt om een vastgoedbelegging te kopen.

1. De markt blijft dynamisch en daardoor onvoorspelbaar

Als je investeert in vastgoed, ga je er vanuit dat het later meer geld gaat opleveren. Dit is niet altijd het geval. Het komt ook wel eens voor dat de investering in waarde daalt. Hier zijn verschillende oorzaken voor te benoemen, zoals de vraag, het aanbod, de rente en de economie. Het is geen investering waarmee makkelijk gespeeld kan worden, het is raadzaam om de beleggingen goed in de gaten te houden.

2. De verkeerde locatie

Voordat je gaat investeren in vastgoed, is het van belang goed te onderzoeken welke locaties verstandig zijn. De locatie heeft namelijk een positieve invloed op de uiteindelijke winst.

3. De cashflow is negatief

Een negatieve cashflow houdt in dat er onderaan de streep meer geld is uitgegaan dan is binnengekomen. Dat resulteert in verlies. Er zijn een aantal factoren die kunnen zorgen voor een negatieve cashflow:

 • Object vraagt veel onderhoud;
 • Object staat te lang leeg;
 • Huurprijs is te laag;
 • De financieringskosten zijn te hoog.

Om geen negatieve cashflow te hebben, is het van belang om goed na te denken over de investering. Door te kijken naar de inkomsten, uitgaven en de locatie van de woning kun je de risico’s beperken.

4. Object staat te lang leeg

Er is altijd een risico als objecten te lang leeg staan, dus zorg ervoor dat de objecten in je portefeuille verhuurd worden. Om leegstand te voorkomen, is zoals eerder benoemd, de locatie erg belangrijk.

5. Geen geschikte huurders

Het is raadzaam om kandidaten eerst te screenen, voordat deze geplaatst worden. Vraag naar een huurders- en werkgeversverklaring. Check de verklaringen ook bij de organisaties of particulieren.

Een probleemhuurder kan voor veel hoofdpijn en kosten zorgen. Hieronder de meest voorkomende problemen:

 • Wanbetalers;
 • Het niet melden van onderhoudsproblemen, wat niet ten goede is voor het object;
 • Niet verantwoordelijk met de woning omgaan.

6. Bijkomende kosten

Mocht het aangekochte object defecten bevatten, bijvoorbeeld asbest of houtrot, dan is dit zeer prijzig om te repareren. Voer daarom een inspectie uit voordat het object wordt gekocht. Het inhuren van een inspecteur die verborgen problemen kan achterhalen zal hierbij helpen.

Investering

Waardevolle investering

Op langere termijn is vastgoed altijd een waardevolle investering gebleken. Er zijn veel voordelen om te beginnen met beleggen in vastgoed. Met een goed opgebouwde portefeuille kan je als belegger een uitstekend rendement behalen met voorspelbare cashflow. Voordat je gaat beginnen met het beleggen in vastgoed, is het van belang om de markt goed te leren kennen. Houdt rekening met de fiscale gevolgen en de risico’s van beleggen. 

Volg Qaasaa op FacebookLinkedin en Instagram

14 dagen gratis

Geen opzegtermijn

Geen betaalgegevens nodig

Maak nu kennis met Qaasaa en ervaar zelf het gemak.

De eerste 14 dagen gebruik je Qaasaa volledig op onze kosten en mag je gebruik maken van alle functies. Na 14 dagen betaal je een vast bedrag. Geen onverwachte kosten en maandelijks opzegbaar.

Vraag meer informatie aan of begin met het gebruiken van Qaasaa, voor 14 dagen gratis. Vul je gegevens in en we nemen zo snel mogelijk contact met je op. 100% vrijblijvend!

Plan een demo en ontdek de gemakken van Qaasaa.

De eerste 14 dagen gebruik je Qaasaa volledig op onze kosten en mag je gebruik maken van alle functies. Na 14 dagen betaal je een vast bedrag. Geen onverwachte kosten en maandelijks opzegbaar.

Vul je gegevens in en dan nemen wij contact op voor een afspraak op de door jouw gekozen datum. We laten jouw dan ziet hoe Qaasaa werkt!

Maak nu kennis met Qaasaa en ervaar zelf het gemak.

De eerste 14 dagen gebruik je Qaasaa volledig op onze kosten en mag je gebruik maken van alle functies. Na 14 dagen betaal je een vast bedrag. Geen onverwachte kosten en maandelijks opzegbaar.

Vraag meer informatie aan of plan direct een demo in. Vul je gegevens in en we nemen zo snel mogelijk contact met je op. 100% vrijblijvend!