Hoe bespaar je tijd en kosten met vastgoedbeheer?

Vastgoedbeheer om kosten te besparen

Vastgoedbeheer kan veel tijd in beslag nemen. Uit verschillende onderzoeken is gebleken dat meer dan 65% van de vastgoedeigenaren hun eigen vastgoed beheren. De meeste vastgoedbeheerders in Nederland worden zelf huiseigenaren in plaats van in zee te gaan met een vastgoedbeheerder of een vastgoedbeheersysteem. Niks ten nadelen van het zelf beheren van vastgoed, maar het moet niet teveel tijd kosten.

Mocht je jouw kostbare tijd niet optimaliseren, zal je nooit in staat zijn om serieus geld te gaan verdienen. In dit artikel zijn zes verklaringen gegeven waarom het beheren van vastgoed zoveel tijd en geld kost.

Vastgoed beheren

Als vastgoedbeheerder zijn er verschillende kleine taken die je uitvoert die op zichzelf niet ontzettend veel tijd in beslag nemen, maar bij elkaar voor een dagvullend programma zorgen. 

Alvorens je de beslissing maakt over het kopen van een woning en deze beschikbaar te stellen voor de verhuur waarbij je het beheer in eigen hand neemt, is het belangrijk om jezelf af te vragen hoeveel jouw tijd waard is.

In dit artikel beschrijven we naast inzichten in de kosten en tijd die het zelf beheren van je vastgoed kost, ook op welke gebieden jij kunt winnen bij het beheren van vastgoed.

Voordelen zelf beheren van je vastgoed 

Er zijn drie redenen waarom vastgoedeigenaren het liefst zelf hun vastgoed beheren

 1. Transparantie; het kopen van een woning is een grote investering.
  Wanneer je besluit je object te gaan verhuren zit hier vaak eigen vermogen in. Eigenaren willen daarom alles weten wat er gebeurt. Bureaus die je kunt inhuren hebben vaak een groter portefeuille, waardoor ze geen tijd hebben om je constant op de hoogte te houden.
 2. Het vermijden van conflicten omtrent de portefeuille.
  Bij het uitbesteden van het vinden van een geschikte kandidaat, heeft het bureau meerdere leegstaande objecten. Als een geschikte kandidaat vraagt om verschillende opties, is dit niet in het voordeel van de eigenaar.
 3. De vergoedingsstructuur.
  Het kost veel geld om dit uit te besteden aan een beheerder.

Hoeveel tijd is er nodig om je vastgoed te beheren? 

De richtlijn die geldt voor de sector, is dat een vastgoedeigenaar per maand ongeveer 4 uur kwijt is aan het beheren van een woning. Deze 4 uur berekend met 12 maanden kom je uit op 48 uur per woning per jaar.

Dezelfde tijd wordt ongeveer besteedt aan het verhuren van het object, het vinden van een geschikte huurder en het incasseren van de huur. Mocht je meerdere objecten in je portefeuille hebben zitten, ben je hier dus een behoorlijke tijd mee bezig.

Welke kosten zijn er verbonden aan het beheren van vastgoed?

Zoals hierboven besproken kost het zelf beheren van je vastgoed je ongeveer twee weken per jaar. Een software systeem kan veel van deze tijd van je overnemen, dit kan zelfs meer dan 60% zijn van je tijd zijn. 

Samenwerken met een vastgoedbeheerder brengt kosten met zich mee. Zij hebben namelijk verschillende processen en software gestroomlijnd lopen, om op deze manier tijd te besparen. Er kan onderscheid gemaakt worden in drie verschillende soorten kosten die vastgoedbeheerders in rekening brengen:

Het eerste punt is de huurprijs. Deze vergoeding zal je eenmalig betalen voor het adverteren van een object en vinden van een geschikte huurder om deze vervolgens in de woning te plaatsen. Hiervoor wordt een vergoeding gevraagd wat varieert van 50 tot zelf 100% van de gevraagde huur per maand. 

Het tweede punt is het beheervergoeding. Er zal vanuit de vastgoedbeheerder maandelijkse kosten worden gerekend om de dagelijkse gang van zaken van het object te controleren. Deze kosten kunnen tussen de 6% tot 10% van de maandelijkse huur zijn.

Het laatste punt zijn de bijkomende kosten. Het komt voor dat beheerders naast de bovengenoemde kosten nog andere kosten in rekening brengen. De meest voorkomende kosten die hieronder vallen zijn: 

 • Late vergoedingen
 • Verlengingskosten
 • Ontruimingskosten

Tijd besparen met vastgoedbeheer software 

Dit antwoord verschilt natuurlijk per vastgoedbeheer softwaresysteem, maar uit ervaring is gebleken dat het beheerproces veel tijd in beslag kan nemen als dit niet met een systeem wordt bijgehouden.

Onder het beheerproces valt bijvoorbeeld het uitzetten en registreren van inspecties. Hieronder staan puntsgewijs opgesomd hoe jij tijd kan besparen in vijf verschillende stappen. 

 1. Adverteer op de websites die het best gerangschikt zijn, denk hierbij aan Funda of Pararius.
 2. Biedt geen open huis of privé bezichtiging aan, door met meerdere kandidaten te bezichtigen bespaar je tijd en is het geen probleem als een kandidaat de afspraak annuleert.
 3. Werk geautomatiseerd, door je administratie digitaal te doen, ben je op een duurzame en efficiënter bezig.
 4. Werk met een systeem waarbij huurders een probleem of serviceverzoek kunnen indienen, hierdoor heb je overzichtelijk wat er bij welke huurder uitgevoerd moet worden.
 5. Maak de financiële afhandeling digitaal, hierdoor kunnen er geen miscommunicaties ontstaan en weten beiden partijen waar ze aan toe zijn.

Welke stappen kan ik nog meer ondernemen om geld te besparen? 

Het werken met een software systeem is dus de grootste tip. Daarnaast zijn er nog twee andere manieren om geld te besparen, namelijk:

 1. Het inhuren van een Leasing Agent, je kan een erkend bedrijf inhuren die jou ondersteunt bij huur voorstellen en inspecties
 2. Het inhuren van een onderhoudscoördinator, je kan iemand inhuren die de telefoon opneemt en het onderhoud regelt. Dit zal voor rust zorgen en ben je niet verantwoordelijk voor het beantwoorden van calamiteiten.

Een samenvatting in drie zinnen

Voor vastgoedeigenaren is bekend dat de meerderheid geen volledige service wil, maar ze willen wel hulp! De oplossing varieert natuurlijk op basis van voorkeuren, de meeste zijn wel enthousiast over een softwaresysteem. Digitalisering zal de administratieve taken automatiseren.

Volg Qaasaa op FacebookLinkedin en Instagram

14 dagen gratis

Geen opzegtermijn

Geen betaalgegevens nodig

Maak nu kennis met Qaasaa en ervaar zelf het gemak.

De eerste 14 dagen gebruik je Qaasaa volledig op onze kosten en mag je gebruik maken van alle functies. Na 14 dagen betaal je een vast bedrag. Geen onverwachte kosten en maandelijks opzegbaar.

Vraag meer informatie aan of begin met het gebruiken van Qaasaa, voor 14 dagen gratis. Vul je gegevens in en we nemen zo snel mogelijk contact met je op. 100% vrijblijvend!

Plan een demo en ontdek de gemakken van Qaasaa.

De eerste 14 dagen gebruik je Qaasaa volledig op onze kosten en mag je gebruik maken van alle functies. Na 14 dagen betaal je een vast bedrag. Geen onverwachte kosten en maandelijks opzegbaar.

Vul je gegevens in en dan nemen wij contact op voor een afspraak op de door jouw gekozen datum. We laten jouw dan ziet hoe Qaasaa werkt!

Maak nu kennis met Qaasaa en ervaar zelf het gemak.

De eerste 14 dagen gebruik je Qaasaa volledig op onze kosten en mag je gebruik maken van alle functies. Na 14 dagen betaal je een vast bedrag. Geen onverwachte kosten en maandelijks opzegbaar.

Vraag meer informatie aan of plan direct een demo in. Vul je gegevens in en we nemen zo snel mogelijk contact met je op. 100% vrijblijvend!