Je loopt een aantal maanden achter met de huur, je hebt al een aantal herinneringsmails gekregen van jouw verhuurder. En op een gegeven moment wordt er een incassobureau ingeschakeld. Alleen wat is het verschil tussen een incassobureau en een deurwaarder? En wanneer is het zover dat er echt een deurwaarder op de stoep staat?
Wat is het verschil tussen een deurwaarder en een incassobureau?
Incassobureaus en deurwaarders, zorgen ervoor dat degene die nog geld krijgt (de schuldeisers) hun geld krijgen waar zij recht op hebben van degene met de betaalachterstand (de schuldenaren).
Een incassobureau heeft, in tegenstelling tot een deurwaarder, geen enkele bevoegdheid om wettelijk schuldenaren te dwingen om te betalen. Ze mogen slechts verzoeken uitbrengen. Daarom mailen en bellen incassobureaus meerdere keren per week/dag om ervoor te zorgen dat er betaald wordt. Een incassobureau lijkt misschien laagdrempeliger en daarom zijn schuldenaren hier vaak minder van onder de indruk.
Een deurwaarder is veel daadkrachtiger, ze schrijven vaak maar twee brieven, bellen één keer en starten daarna direct een gerechtelijke procedure. Als de schuldenaar weigert te betalen mag de deurwaarder, beslag leggen op zijn vermogen, inkomen of roerende- en onroerende zaken. Dit mag desnoods tegen de wil van diegene in. Op deze manier kan het bedrag dat nog verschuldigd is toch voldaan worden. De deurwaarder is ook de enige persoon in Nederland die dit mag doen. Door middel van deze beslaglegging kan het geld geïncasseerd worden, waar de schuldeiser recht op heeft. De deurwaarder mag echt een zogenoemd ‘bevel’ uitdelen tot een betaling, deze vergaande bevoegdheden komen door de Gerechtsdeurwaarderswet.
Het schuldregelingstraject
Als je als huurder een huurachterstand hebt, is dit vervelend voor jouw huisbaas. Dit zijn vaak lastige situaties, waarin de huurbaas graag zijn geld wil en de huurder wellicht in de problemen zit. In sommige situaties kan dit wel eens leiden tot het beëindigen van het huurcontract. Hier kun je eventueel meer over lezen in één van onze andere blogs ‘omgaan met een lastige huurder’. Maar los van het beëindigen van het huurcontract kan er natuurlijk ook een incassobureau worden ingeschakeld.
Het incassotraject bestaat uit twee fases, het voor-gerechtelijke traject en het na-gerechtelijke traject. De eerste fase bestaat uit het sturen van aanmaningen via de post of via de mail, aan degene die nog moet betalen of in de schulden staat. Na het vonnis gaat fase twee in en komen er wettelijke dwangmaatregelen bij kijken, waar alleen een deurwaarder de bevoegdheden voor heeft.
Deurwaarders bellen de schuldenaar één keer op en sturen vaak twee brieven. Als de schuldenaar dan niet betaalt starten zij een gerechtelijke procedure namens de schuldeiser. Dan krijgt de schuldenaar de kans om zijn of haar verhaal tegen de rechter te vertellen en daarna doet de rechter een uitspraak. Tot slot kan slechts alleen de deurwaarder het verschuldigde bedrag gaan incasseren. Incassobureaus hebben die bevoegdheid niet.
Wat moet ik doen als er een deurwaarder echt voor de deur staat?
Als je te maken krijgt met een deurwaarder en je twijfelt of het wel echt een deurwaarder is, kun je vragen om legitimatie. Ook als je een brief of mail krijgt van een gerechtsdeurwaarder kun je dit nakijken op de website. Zodra iemand niet te vinden is op deze site of een buitenlands bankrekeningnummer heeft, kun je contact opnemen met de Koninklijke Beroepsorganisatie van Gerechtsdeurwaarders (KBvG).
Mocht de deurwaarder terecht bij je op de stoep staan probeer dan vooral mee te werken. Luister goed naar wat hij of zij te zeggen heeft. Je kan natuurlijk altijd om extra uitleg vragen. Het besluit om een deurwaarder in te schakelen komt namelijk niet uit het niets. Verzet of verstop je niet, dan komt er alleen nog maar meer ellende bij kijken. Uiteindelijk komt de gerechtsdeurwaarder terug met een slotenmaker of zelfs een politieagent. Probeer daarom altijd op tijd te betalen, om een betalingsregeling te verzoeken of te zoeken naar een schuldhulpverlening om deze toestanden te voorkomen. Geef ook op tijd aan bij jouw huisbaas als je in de problemen zit en zoek contact met familie of vrienden, zodat zij jou kunnen begeleiden in deze situatie.
Samenvatting
Het verschil tussen een incassobureau heeft in tegenstelling tot een deurwaarder geen wettelijke bevoegdheid om schuldenaren te dwingen tot betalingen. Na een aantal aanmaningen wordt er meestal overgegaan op een deurwaarder. Een deurwaarder probeert dan nog éénmalig of tweemalig contact te zoeken en start daarna een gerechtelijke procedure. Als de schuldenaar uiteindelijk nog steeds niet betaalt, mag de deurwaarder beslag leggen op het vermogen, inkomen of roerende- en onroerende zaken. Zorg er dus altijd voor dat je tijdig je huur betaald of op tijd in contact komt met jouw huisbaas. Hierdoor voorkom je veel onnodige vervelende consequenties.