Een kantoorpand verhuren, wat zijn de voordelen?

Kantoorpand verhuren

In plaats van het verhuren van een woonhuis, kiezen veel beleggers er voor om een kantoorpand te verhuren. Maar hoe werkt het, wat zijn de voor- en nadelen? We leggen het kort uit.

De voordelen van het verhuren van een kantoor

Beleggers houden van kantoorruimte. Je kunt een gebouw verhuren zonder zelf het eigenlijke werk te doen en veel gemakkelijker dan bij een huis. Bovendien gebruiken beleggers kantoorruimte vaak om hun portefeuille te diversifiëren en minder risico te nemen door in verschillende sectoren te investeren.

Een belangrijk pluspunt is dat kantoren op termijn een goede waarde bieden. Het is dus zinvol om een kantoorgebouw te kopen in plaats van te huren. De reden is eenvoudig: met elk jaar dat verstrijkt, zou vastgoed in waarde moeten stijgen – vooral als je hebt gekozen voor een locatie met een hoog groeipotentieel. In het algemeen gaan de huurprijzen al jaren omhoog. Deze trend zal zich in de toekomst waarschijnlijk voortzetten en daar kan je met een kantoorpand van profiteren.

Het verhuren van een kantoorgebouw is in sommige gevallen lucratiever dan het verhuren van een woning. Dat komt omdat je over de huur van een kantoor geen BTW hoeft te betalen.

Ook hoeft de verhuurder geen roerende voorheffing af te dragen over de huurprijs. Bovendien zijn de verhuurkosten lager dan de onderhoudskosten van een woning, is er geen inkomstenbelasting verschuldigd bij de verhuur van een kantoor en zijn de maandelijkse huurprijzen vaak hoger dan voor een woonruimte.

Huurders willen bijvoorbeeld betere panden met allerlei extra’s zoals vergaderzalen, dakterrassen of minder dure maar niettemin belangrijke zaken, zoals snelle internettoegang die zeldzamer zijn in woonwijken dan in zakenwijken waar de vraag naar dergelijke goederen groot is.

Volgens deskundigen zijn kantoorgebouwen een goede investering voor professionals die zich veilig willen stellen door huurinkomsten. De verhuurder is niet afhankelijk van één of twee grote huurders, maar verhuurt het hele gebouw.

Voor en nadelen kantoorruimte

De nadelen van het verhuren van een kantoor

Wat zijn de nadelen van het verhuren van een kantoorruimte?

Eerst en vooral, moeten beleggers zich ervan bewust zijn dat het verhuren van kantoren een investering op lange termijn is. Ook al verdien je onmiddellijk geld, toch moet de investering in verschillende jaren of zelfs decennia worden terugverdiend.

Ten tweede zijn de kosten voor huur en beheer relatief hoog in vergelijking met andere beleggingsobjecten. Bovendien is een kantoorruimte vaak een duur type vastgoed, omdat de vraag naar kantoorruimte in de meeste steden over het algemeen stabiel blijft of toeneemt, maar daardoor stijgen ook de huurprijzen.

Ook zijn er juridische kosten verbonden aan het verhuren van kantoren. Ten slotte is er het risico van onderbreking (bv. door renovatie of verhuizing van kantoren). Het kan enige tijd duren voordat je weer huurders vindt als de vorige huurders besluiten te verhuizen. Om deze redenen raden deskundigen beleggers aan zorgvuldig te overwegen of kantoren echt het juiste beleggingspand zijn voor hen.

Er komt veel kijken bij het kopen en verhuren van een kantoorpand. Het is dus van belang dat je van tevoren goed onderzoek hebt gedaan en weet waar je aan begint.

Belangrijke tips voor het verhuren van een kantoorpand

Wat is belangrijk om weten over het verhuren van een kantoorpand? Je moet in ieder geval aandacht besteden aan het volgende:

  • Bij de keuze van een kantoorpand als investeringsobject moet je rekening houden met de ligging en de omgeving. Het moet gelegen zijn in een drukke straat of in de buurt van andere kantoren. Indien mogelijk moet het in een ‘zakenwijk’ liggen.
  • De oppervlakte en het aantal verdiepingen mogen niet te groot zijn, om ervoor te zorgen dat er altijd mensen zullen werken. Een kantoorgebouw met slechts één of twee huurders is ook lastiger te verhuren dan een kantoorgebouw met drie tot vijf huurders.
  • Wat zeer belangrijk is bij het verhuren van een kantoorgebouw: het huurcontract. Verhuurder en huurder moeten elkaar kunnen vertrouwen en in alle opzichten voor beide partijen voldoende zekerheid bieden, zoals het voorzien in een koopoptie of dwangsommen bij voortijdige beëindiging van het contract.
  • Net als bij het verhuren van een huis: naast de huurprijs betaalt de verhuurder diverse kosten. Bijvoorbeeld de onderhoudskosten. De fiscus berekent deze op basis van een veronderstelde huurperiode van tien jaar. Als die te kort is, moet je btw terugbetalen.
  • Een kantoorpand zonder huurders is meestal moeilijker te verkopen dan een huis, omdat het onroerend goed als riskant wordt beschouwd en een hoge aankoopprijs vereist.

Samenvatting

Investeren in een kantoorpand is zeker aantrekkelijk, het rendement is hoog en er zit veel groei in. Deskundigen zeggen dat kantoorgebouwen een goede investering zijn voor professionals die zich veilig willen stellen door huurinkomsten.

Waar voordelen zijn zullen ook nadelen zijn. Bij het verhuren van een kantoorpand, is vastgoed vaak duurder dan een woonhuis zowel in beheer als aanschaf. Toch is het zeker raadzaam om te investeren in kantoorruimte op een goed gelegen plek.  

Maak nu kennis met Qaasaa
en ervaar zelf het gemak.

of

14 dagen gratis

Geen opzegtermijn

Geen betaalgegevens nodig

Maak nu kennis met Qaasaa en ervaar zelf het gemak.

De eerste 14 dagen gebruik je Qaasaa volledig op onze kosten en mag je gebruik maken van alle functies. Na 14 dagen betaal je een vast bedrag. Geen onverwachte kosten en maandelijks opzegbaar.

Vraag meer informatie aan of plan direct een demo in. Vul je gegevens in en we nemen zo snel mogelijk contact met je op. 100% vrijblijvend!

Maak nu kennis met Qaasaa en ervaar zelf het gemak.

De eerste 14 dagen gebruik je Qaasaa volledig op onze kosten en mag je gebruik maken van alle functies. Na 14 dagen betaal je een vast bedrag. Geen onverwachte kosten en maandelijks opzegbaar.

Vraag meer informatie aan of begin met het gebruiken van Qaasaa, voor 14 dagen gratis. Vul je gegevens in en we nemen zo snel mogelijk contact met je op. 100% vrijblijvend!

Plan een demo en ontdek de gemakken van Qaasaa.

De eerste 14 dagen gebruik je Qaasaa volledig op onze kosten en mag je gebruik maken van alle functies. Na 14 dagen betaal je een vast bedrag. Geen onverwachte kosten en maandelijks opzegbaar.

Vul je gegevens in en dan nemen wij contact op voor een afspraak op de door jouw gekozen datum. We laten jouw dan ziet hoe Qaasaa werkt!