Het beheren van een winkelpand

Winkelpand beheren

Waarom zou je als belegger moeten investeren in een winkelpand? Wanneer je dit doet, waar moet je dan rekening mee houden? En is het handiger om te kopen of te huren? Al deze vragen komen aan bod in dit blog. 

Investeren in een winkelpand

Het investeren in een winkelpand is een andere manier van beleggen als je het vergelijkt met een woonruimte. Het is dus raadzaam om je hier eerst goed in te verdiepen. Wanneer je besluit te gaan investeren in een winkelpand, is de eerste stap om een winkelpand te vinden die je aanspreekt. Let hierbij op de volgende punten: 

  • Locatie: ga op zoek naar de juiste locatie. Je wilt als huurder zo goed mogelijk vindbaar zijn voor de consument. Wanneer je een locatie in de stad wilt, kijk dan naar panden in een drukke winkelstraat. Wil je liever een locatie in een dorp, ga dan aan de hoofdweg van het dorp zitten. Wanneer je als belegger hier rekening mee houdt, zul je het pand sneller kunnen verhuren.
  • Ruimte: ga op zoek naar een pand met de juiste ruimte. Als het pand een aparte indeling heeft, is het moeilijker om hier mee aan de slag te gaan. Houdt daarnaast rekening met voldoende magazijnruimte. Iedere ondernemer heeft ruimte nodig om zijn spullen op te bergen. 
  • Gebreken: Voordat je gaat investeren in een winkelpand, is het belangrijk om te kijken naar de verborgen gebreken van het pand. Aangezien dit best lastig kan zijn, is het raadzaam om een expert in te schakelen. 

De tweede stap is de financiering rond krijgen. Je moet over voldoende eigen vermogen beschikken om een winkelpand te kunnen kopen. De financiering via een bank of overige kredietverstrekking rond krijgen is natuurlijk ook mogelijk. Je betaalt dan maandelijkse rente over de lening. Als belegger is het fijn als je de rente op die lening kan terugverdienen door middel van de juiste huurprijs. 

Waarom kiezen beleggers ervoor om te investeren in een winkelpand?

Beleggers kiezen ervoor om te investeren in een winkelpand voor de huuropbrengsten. Wanneer het goed gaat met de economie kan er een goed rendement uit de investering worden gehaald. Daarnaast wordt op termijn de waarde van het pand steeds hoger. Wanneer je als belegger besluit om het pand vervolgens te verkopen maak je hier ook nog winst over. 

Is het beter om een winkelpand te huren of te kopen? 

Voordat je als belegger de keuze maakt om een winkelpand te kopen, is het belangrijk om de voor- en nadelen tegenover elkaar af te wegen.

Voordelen: 

Het investeren in vastgoed is een stabiele belegging als je het op de lange termijn bekijkt. Zoals al eerder benoemd heb je maandelijkse huurinkomsten. 

Nadelen: 

Als eigenaar van een winkelpand, ben je verantwoordelijk voor het groot onderhoud. Je moet dit niet alleen financieren, maar ook faciliteren.

Daarnaast vinden er regelmatig schommelingen plaats in de economie. Je huuropbrengst en waardevermeerdering van het pand zijn afhankelijk van deze schommelingen. Als winkelpand eigenaar concurreer je ook met de webwinkels die steeds meer een opmars maken in het dagelijks gebruik van de consument. 

investeren in een winkelpand

Wat kan je als beste doen als ondernemer, een winkelpand kopen of huren?

Wanneer je een startende ondernemer bent zou huren een betere optie zijn dan kopen. Dit omdat je dan flexibeler bent, zeker als je kan zorgen voor een contract van drie jaar of korter. Mochten de bedrijfsresultaten dan tegenvallen zit je niet lang vast aan kosten voor het pand.

Hoe beheer je een winkelpand?

Het beheren van een winkelpand verschilt niet veel van een woonruimte. Als beheerder van een winkelpand ben je verantwoordelijk voor: 

  • Onderhoud
  • Innen van de huur
  • Administratieve werkzaamheden
  • Contactpersoon voor storingen en andere defecten
  • Doen van begin en eind inspecties
  • Vinden van een geschikte huurder

Op juridisch vlak zit er wel degelijk een verschil tussen het beheren van een winkelpand en een woonruimte. Dit zie je voornamelijk terug in het huurcontract. Wanneer je het huurcontract opstelt voor een winkelpand let dan op de volgende punten: 

  • Zondagen: er heeft een verruiming van de winkeltijdenwet plaatsgevonden. Als eigenaar kan je hierdoor een boete opleggen aan je huurder als de huurder de winkel niet wilt openen op zondagen. Je kan dit al clausule meenemen in de bijzondere bepalingen. 
  • Totaal oppervlakte: een aantal onderdelen van een gebouw mogen niet meegerekend worden als het verhuurbaar vloeroppervlakte. Denk hierbij aan trapgaten en liften
  • Technische staat: het is verplicht om de technische staat van het pand te vermelden in de huurovereenkomst. 
  • Reclame: als verhuurder van het pand kan je verschillende beperkingen opleggen betreft reclame. Denk hierbij aan lichtreclame en andere reclame die van buitenaf zichtbaar is. 

Om juridisch volledig aan de eisen te voldoen is het raadzaam om een expert in te schakelen.

Veel lege winkelpanden door de pandemie

Door de corona pandemie is Nederland vaker in lockdown gegaan. Niet essentiële winkels moesten hun deuren sluiten. Consumenten werden verplicht om hun goederen via webwinkels te bestellen. Het resultaat hiervan was dat sommige fysieke winkels dit financieel niet aan konden. Hierdoor zijn er veel winkelpanden leeg komen te staan.

Dit biedt veel kansen voor vastgoedbeleggers. Zij kunnen op dit moment winkelpanden goedkoper kopen. Het is mogelijk om dit pand vervolgens om te toveren naar bijvoorbeeld een woonruimte. Aangezien er veel vraag is naar woonruimtes zal het pand snel verhuurd worden.

Zo schat NVM-business dat de komende jaren ongeveer 6500 winkelpanden getransformeerd gaan worden naar woningen. Hiervoor is er wel een verandering van het bestemmingsplan van de winkel nodig, dit is de grootste uitdaging hiervan.

Als er wordt gekeken naar de toekomst wordt er verwacht, zoals net genoemd, dat er veel ombouw naar woonruimtes zullen plaatsvinden. Daarnaast zullen kleine winkelpanden nog wel nodig zijn. De vraag naar grote winkelpanden van meer dan 250 m2 zal nihil zijn. 

Samenvatting

Investeren in een winkelpand is als belegger een goede optie. Er zal vooral vraag zijn naar kleine winkelpanden. Voordat je gaat investeren in een winkelpand, is het verstandig rekening te houden met; de ligging, ruimte en de technische gebreken. De toekomst voor winkelpanden zullen vooral liggen in de transformatie naar woonruimtes.

14 dagen gratis

Geen opzegtermijn

Geen betaalgegevens nodig

Maak nu kennis met Qaasaa en ervaar zelf het gemak.

De eerste 14 dagen gebruik je Qaasaa volledig op onze kosten en mag je gebruik maken van alle functies. Na 14 dagen betaal je een vast bedrag. Geen onverwachte kosten en maandelijks opzegbaar.

Vraag meer informatie aan of begin met het gebruiken van Qaasaa, voor 14 dagen gratis. Vul je gegevens in en we nemen zo snel mogelijk contact met je op. 100% vrijblijvend!

Plan een demo en ontdek de gemakken van Qaasaa.

De eerste 14 dagen gebruik je Qaasaa volledig op onze kosten en mag je gebruik maken van alle functies. Na 14 dagen betaal je een vast bedrag. Geen onverwachte kosten en maandelijks opzegbaar.

Vul je gegevens in en dan nemen wij contact op voor een afspraak op de door jouw gekozen datum. We laten jouw dan ziet hoe Qaasaa werkt!

Maak nu kennis met Qaasaa en ervaar zelf het gemak.

De eerste 14 dagen gebruik je Qaasaa volledig op onze kosten en mag je gebruik maken van alle functies. Na 14 dagen betaal je een vast bedrag. Geen onverwachte kosten en maandelijks opzegbaar.

Vraag meer informatie aan of plan direct een demo in. Vul je gegevens in en we nemen zo snel mogelijk contact met je op. 100% vrijblijvend!