Vinden van een geschikte huurder

Het vinden van een geschikte huurder

Kijkend naar de huidige huizenmarkt, is er geen tekort aan huurders. Dit is als verhuurder natuurlijk enorm fijn, maar maakt het kiezen van een geschikte huurder voor je woning misschien wel moeilijker. Niemand zit te wachten op een lastige huurder, maar wat maakt een goede huurder? Je leest het in dit blog.

Een huurder zoeken

Je hebt een huis, appartement of bedrijfspand dat je wil verhuren. Dan is de volgende logische stap een huurder zoeken, maar hoe pak je dit nou het beste aan? Op verschillende manieren kan je jouw vastgoed adverteren. Zo kan je via een makelaar werken die al het werk voor je uit handen neemt. Het is ook mogelijk om zelf te adverteren. Dit is tegenwoordig goed te doen met het aantal veel bezochte woningwebsites die er bestaan. 

Het is echter wel belangrijk om het vastgoed goed te adverteren, want een goed verzorgde advertentie trekt de juiste mensen aan. Let op de volgende punten bij het adverteren van jouw vastgoed:

 • Zorg voor voldoende, scherpe en relevante afbeeldingen van het vastgoed. 
 • Probeer bij de beschrijving een goed beeld te geven van de soort ruimte, afmetingen, kamers van het vastgoed. 
 • Wat onderscheid jouw vastgoed van die van anderen? Heeft jouw woning mooie lichtinval? Hoge plafonds, of juist een knusse sfeer? 

Kortom, probeer jouw vastgoed zo aantrekkelijk mogelijk te maken voor potentiële huurders.

Kandidaten screenen

Wanneer je kandidaten hebt gevonden en wil gaan bezichtigen, kan je ervoor kiezen om aanwezig te zijn bij de bezichtigingen. Hierdoor kan je al een beeld krijgen over de huurders. Wat voor soort huurders trekt jouw vastgoed aan? De nadruk van de bezichtiging ligt natuurlijk bij het vastgoed zelf, maar het is het ideale moment om kennis te maken met geïnteresseerde huurders. 

Het belangrijkste wat je kan doen voor het vinden van de juiste huurder, is om de kandidaat vooraf te screenen. Dit schetst een goed beeld over de betrouwbaarheid van de potentiële huurder. Bij een screening is het belangrijk om te vragen naar wat documentatie. De belangrijkste documenten om in te zien zijn:

 • (Een kopie van) een identiteitsbewijs
 • Werkgeversverklaring
 • Laatste paar loonstroken
 • Een bankafschrift met daarop een loonstorting

Je kan bij een screening ook vragen om eerdere verhuurdersverklaringen. Houdt er rekening mee dat je volgens de AVG (Algemene Verordening Gegevensbescherming) deze documentatie alleen mag vragen aan de uiteindelijke huurder.

Waar moet een goede huurder aan voldoen?

Wanneer iemand een huis huurt, moet hij een overeenkomst met de verhuurder sluiten. Dit betekent dat de eigenaar van het vastgoed een aantal dingen eist van de huurder en in ruil daarvoor bepaalde dingen beloofd. Deze afspraken zijn opgenomen in wat een huur- of pachtovereenkomsten wordt genoemd. Deze overeenkomsten zijn niet altijd juridisch bindend, maar de meeste overeenkomsten bevatten een aantal bepalingen die ze desondanks geldig kunnen maken; bijvoorbeeld doordat ze door een andere partij worden ondertekend. 

Een typische huurovereenkomst bevat meestal informatie over het te betalen huurbedrag, wanneer de huur moet worden betaald en andere zaken, zoals de toezegging om het onderhoud van de woning te verzorgen (bijvoorbeeld kleine reparaties zoals slotenmaker kosten) enzovoort. Daarom volgt hier een lijst van dingen die een goede huurder moet doen, vooral als hij wil dat de overeenkomst soepel verloopt voor beide partijen.

 • Goede bereikbaarheid

Het is voor beide partijen ontzettend handig om korte lijnen met elkaar te hebben. Op die manier kunnen problemen of andere belangrijke mededelingen tijdig met elkaar worden overlegd. Een goede huurder is dus altijd bereikbaar.

 • Op tijd zijn met betalen

Dit is een no brainer. Je zit er niet op te wachten op een huurachterstand van je huurder. Een goede huurder betaalt dan ook de huur op tijd en uit zichzelf. 

 • Goed onderhoud van het vastgoed

Een goede huurder realiseert zich dat de huurwoning niet van hem is. Je wil natuurlijk altijd dat je vastgoed goed wordt onderhouden. Dit betekent niet alleen goede hygiëne, maar ook het uitvoeren van (kleine) reparaties.

 • Geen overlast

Er is een grote kans dat het vastgoed dat je wil verhuren buren heeft. Je zit dan ook niet te wachten op huurders die de buren tot overlast zijn. Een goede huurder zal er dan ook voor zorgen dat jij geen boze brieven van eventuele buren ontvangt.

Lees ook: Hoe ga je om met een lastige huurder? 

tips geschikte huurder

5 Tips voor het vinden van een goede huurder

1. Zorg dat je vastgoed verhuur klaar is.

Nette mensen zullen zich aangetrokken voelen door een goed verzorgde ruimte. Zorg dus dat het vastgoed goed in orde is, zowel op de advertentie foto’s, als op bezichtigingen.

2. Probeer potentiële huurders face tot face te ontmoeten.

Het klopt dat communicatie online erg makkelijk is, maar om iemand het beste in te schatten zijn face to face gesprekken nodig. 

3. Vraag eerst rond in de omgeving.

Het is geen geheim dat er veel mensen opzoek zijn naar een huurwoning. Het kan zomaar eens zijn dat iemand in jouw directe omgeving een huurpand zoekt. Dit is super, want zo heb je meteen een goed beeld van je huurder en weet je zeker dat de communicatie laagdrempelig blijft.

4. Screen huurders vooraf.

Zoals eerder genoemd is het screenen van huurders essentieel voor het vinden van de perfecte huurder. Een goed screening zegt namelijk enorm veel over de betrouwbaarheid van de huurder. Sla een screening dus nooit over.

5. Vraag naar de ervaring van andere verhuurders.

Het is nooit verkeerd om naar de mening of ervaring van andere verhuurders te vragen. Wat voor eisen stellen zij aan huurders? Hoe verloopt het contact met huurders? Hoe hebben ze eventuele problemen opgelost? Wees niet bang om vragen te stellen, want een goede voorbereiding is het halve werk.

 

Volg Qaasaa op FacebookLinkedin en Instagram

14 dagen gratis

Geen opzegtermijn

Geen betaalgegevens nodig

Maak nu kennis met Qaasaa en ervaar zelf het gemak.

De eerste 14 dagen gebruik je Qaasaa volledig op onze kosten en mag je gebruik maken van alle functies. Na 14 dagen betaal je een vast bedrag. Geen onverwachte kosten en maandelijks opzegbaar.

Vraag meer informatie aan of begin met het gebruiken van Qaasaa, voor 14 dagen gratis. Vul je gegevens in en we nemen zo snel mogelijk contact met je op. 100% vrijblijvend!

Plan een demo en ontdek de gemakken van Qaasaa.

De eerste 14 dagen gebruik je Qaasaa volledig op onze kosten en mag je gebruik maken van alle functies. Na 14 dagen betaal je een vast bedrag. Geen onverwachte kosten en maandelijks opzegbaar.

Vul je gegevens in en dan nemen wij contact op voor een afspraak op de door jouw gekozen datum. We laten jouw dan ziet hoe Qaasaa werkt!

Maak nu kennis met Qaasaa en ervaar zelf het gemak.

De eerste 14 dagen gebruik je Qaasaa volledig op onze kosten en mag je gebruik maken van alle functies. Na 14 dagen betaal je een vast bedrag. Geen onverwachte kosten en maandelijks opzegbaar.

Vraag meer informatie aan of plan direct een demo in. Vul je gegevens in en we nemen zo snel mogelijk contact met je op. 100% vrijblijvend!