Hoe werkt de geliberaliseerde huurprijs?

Geliberaliseerde huurprijs

Een geliberaliseerde huurprijs, wat betekent dat precies en hoe gaat het in zijn werk? Wat is het verschil tussen een geliberaliseerde huurprijs en de liberalisatiegrens? In dit blog geven wij antwoord op die vragen.

Hoe werkt een geliberaliseerde huurprijs?

Om te beginnen is het belangrijk als verhuurder om te weten dat er verschillende soorten huur zijn. Zo heb je woningen die onder de sociale huur vallen en je hebt woningen die vallen onder de vrije sector. Voor meer informatie over sociale huur en huren in de vrije sector lees onze blog: ”De huurverhoging 2021, wat is er veranderd?”

Elk soort huur heeft aparte regels. Maar wanneer valt iets onder sociale huur of huur in de vrije sector? Dat wordt bepaald aan de hand van de liberalisatiegrens.

De liberalisatiegrens is de grens dat bepaalt of een woning onder sociale huur of de vrije sector valt. De liberalisatiegrens in 2021 ligt op € 752,33 (kale huur). Dit betekent dat alles onder dit bedrag wordt gezien als woningen in de sociale sector. Wanneer dit het geval is kan je als huurder in aanmerking komen voor huursubsidie.

De liberalisatiegrens verandert elk jaar op 1 januari. Deze grens wordt door de overheid bepaald.

Huurprijs aan de hand van een puntenstelsel

De huurprijs van een sociale woning wordt bepaald aan de hand van een puntenstelsel. Aan elk onderdeel van de woning worden punten toegekend. Bijvoorbeeld: 

  • De grootte van de kamer
  • Badkamer
  • Keuken
  • Met hoeveel bewoners de badkamer en keuken gedeeld moeten worden
  • Of het een monumentaal pand is

Hoe meer punten de woning krijgt, hoe hoger de huurprijs wordt. Het puntenstelsel wordt ook wel woningwaarderingsstelsel genoemd.

Dit puntenstelsel is niet van toepassing bij woningen in de vrije sector. Als verhuurder mag je zelf bepalen wat de huurprijs wordt. Dit noem je een geliberaliseerde huurprijs. 

Is mijn huurprijs geliberaliseerd?

Woningen in de sociale huur hebben huurprijsbescherming. Dit is een bescherming tegen de huurprijs voor huurders die een woning huren in de sociale sector. Deze bescherming zorgt ervoor dat huurders bij ingang van het contract niet te veel huur betalen. 

Huurprijs geliberaliseerd

Hoe weet je of jouw huurprijs geliberaliseerd is?

Om als huurder erachter te komen of jouw huurprijs is geliberaliseerd, moet je naar de Huurcommissie en hen vragen om de huurprijs te beoordelen. Dit geldt alleen voor woningen in de sociale sector. Binnen zes maanden na ingangsdatum van je contract moet je dit melden bij de Huurcommissie.

Wanneer je na de eerste zes maanden geen beroep hebt gedaan op de Huurcommissie, is de liberalisatie van toepassing. Dit betekent niet dat je na zes maanden geen beroep meer kan doen op de Huurcommissie. De procedure gaat dan alleen anders in zijn werk. 

Binnen 6 maanden:

Wanneer je binnen de zes maanden na ingangsdatum van het contract een beroep doet op de huurcommissie, beoordelen zij of de huurprijs correct is. Zij gaan de correcte huurprijs voor jou berekenen. In deze berekening nemen ze eventuele gebreken en achterstallig onderhoud mee.

Als de huurcommissie heeft besloten dat de huurprijs te hoog is, is de verhuurder verplicht om je huur te verlagen. De uitspraak van de huurcommissie is dus bindend. De verlaging gaat in op de ingangsdatum van het contract. Na dit punt kan de huurcommissie je niet meer verder helpen. 

Als huurder ben je zelf verantwoordelijk voor het terugvragen van je te veel betaalde huur. In het geval de verhuurder weigert terug te betalen, kun je juridische stappen ondernemen. 

Na zes maanden:

Wanneer je na zes maanden van de ingangsdatum van het contract een beroep wil doen op de huurcommissie, loopt het proces anders. De eerste stap is dan om via een huurprijs check zelf te controleren of je te veel huur betaalt voor je woning. Mocht uit deze check blijken dat de huurprijs te hoog is, vraag dan schriftelijk een huurprijsverlaging aan bij de verhuurder.

Mocht de verhuurder hier niet mee akkoord gaan dan kan je de huurcommissie om ondersteuning vragen.

Stijging liberalisatiegrens 2021

Zoals al eerder benoemd verandert ieder jaar de liberalisatiegrens. Hierin is er ook nog een verschil hoe oud de bewoner is en of er een kind bij betrokken is.

Vanaf 2015 tot en met 2018 is de huurprijs € 710,68 geweest. Na 2018 is de huurprijs flink gaan stijgen:

  • 2019 € 720,42
  • 2020 € 737,14
  • 2021 € 752,33

Dit is een stijging van 5,9% als je kijkt vanaf 2015 tot 2021. Zoals al eerder benoemd bepaald de overheid deze veranderingen. De verwachting is dat in de toekomst de liberalisatiegrens verder zal stijgen. Als je in een sociale huurwoning woont, dan blijft dit ook zo. De stijgende liberalisatiegrens zou daar geen invloed op hebben. 

Bekijk de liberalisatiegrens aan de hand van jouw situatie. 

Samenvatting

Wanneer iets onder sociale huur valt of huur in de vrije sector is, wordt bepaald aan de hand van de liberalisatiegrens. Als de kale huur lager is dan de grens, valt het onder sociale huur en kan je recht hebben op huurtoeslag. In het geval dat de kale huur hoger is dan de liberalisatiegrens, huur je in de vrije sector. 

Wanneer je te denkt te veel huur te betalen voor de sociale huurwoning kan je de eerste zes maanden van je contract als huurder naar de huurcommissie. Zij zullen een uitspraak doen die bindend is. Wanneer je na zes maanden aanspraak wil doen op de huurcommissie bewandel je net een ander pad, er wordt meer eigen verantwoordelijkheid gevraagd.

De liberalisatiegrens verschilt meestal per jaar. De verwachting is dat de liberalisatiegrens alleen nog maar verder zal stijgen.

14 dagen gratis

Geen opzegtermijn

Geen betaalgegevens nodig

Maak nu kennis met Qaasaa en ervaar zelf het gemak.

De eerste 14 dagen gebruik je Qaasaa volledig op onze kosten en mag je gebruik maken van alle functies. Na 14 dagen betaal je een vast bedrag. Geen onverwachte kosten en maandelijks opzegbaar.

Vraag meer informatie aan of begin met het gebruiken van Qaasaa, voor 14 dagen gratis. Vul je gegevens in en we nemen zo snel mogelijk contact met je op. 100% vrijblijvend!

Plan een demo en ontdek de gemakken van Qaasaa.

De eerste 14 dagen gebruik je Qaasaa volledig op onze kosten en mag je gebruik maken van alle functies. Na 14 dagen betaal je een vast bedrag. Geen onverwachte kosten en maandelijks opzegbaar.

Vul je gegevens in en dan nemen wij contact op voor een afspraak op de door jouw gekozen datum. We laten jouw dan ziet hoe Qaasaa werkt!

Maak nu kennis met Qaasaa en ervaar zelf het gemak.

De eerste 14 dagen gebruik je Qaasaa volledig op onze kosten en mag je gebruik maken van alle functies. Na 14 dagen betaal je een vast bedrag. Geen onverwachte kosten en maandelijks opzegbaar.

Vraag meer informatie aan of plan direct een demo in. Vul je gegevens in en we nemen zo snel mogelijk contact met je op. 100% vrijblijvend!