Maatschappelijk vastgoed, wat houdt dat precies in? En is het interessant om hierin te investeren? Het antwoord op die vragen lees je in deze blog.
Wat is maatschappelijk vastgoed?
Maatschappelijk vastgoed is vastgoed wat een bijdrage levert aan de sociale cohesie en de participatie in een wijk. Daarnaast kan het ook dienen als een belangrijke voorziening dat aansluit bij de gezondheidsvraag van bewoners.
Een aantal voorbeelden van vastgoed wat hieronder valt:
- Buurthuizen
- Scholen
- Kerken
- Bibliotheken
- Sportcentra
- Opvangcentra
- Culturele centra
Vanuit de overheid zijn er strenge regels betreft welk vastgoed hieronder valt. Hierover kan je meer informatie vinden in de woningwet art. 45, Btiv art. 21, Btiv art 49, art, 49 bijlage 3.
Wanneer je interesse hebt om te investeren in maatschappelijk vastgoed, is het belangrijk om aan onder andere de volgende punten aandacht te besteden:
- De bereikbaarheid van de locatie
- Parkeervoorzieningen (gratis)
- Toegang tot openbaar vervoer
- Bestemmingsplan van de gemeente
- Het verzorgingsgebied
Commerciële activiteiten
Het is toegestaan om een gedeelte van dit vastgoed commercieel te verhuren. Dit is alleen toegestaan als de commerciële activiteiten niet meer dan 10% van het bruto vloeroppervlakte van het totale maatschappelijk vastgoed in beslag nemen. Hier moet je ook de gemeenschappelijke ruimte en parkeerruimte bij meerekenen.
Hoe groot het aanbod is, ligt aan veel verschillende factoren. Een economische crisis kan een oorzaak zijn van leegstand van maatschappelijk vastgoed. Maar ook kan een gemeente te maken krijgen met fusies, waardoor panden niet meer nodig zijn. Tot slot kunnen subsidies voor bepaalde faciliteiten worden stopgezet of worden voorzieningen samen gebracht in één gebouw.
Heb je interesse in het kopen van maatschappelijk vastgoed? Dan kan je naar een makelaar gaan die dit in zijn portefeuille heeft zitten. De makelaar helpt je verder in het proces.
De toekomst van maatschappelijk vastgoed
De verwachtingen voor de toekomst van maatschappelijk vastgoed, is dat het flink moet gaan verduurzamen. Nu is het nog zo dat het vaak in wat oudere gebouwen gevestigd zitten. Dit zorgt er dus voor dat de gebouwen veel energie gebruiken. Dit is nodig om de klimaatdoelstellingen in 2030 te behalen. Om dit te bereiken moeten veel gebouwen worden verbouwd. Voor deze verbouwing trekt de overheid €525 miljoen.
Tevens wordt het aanbod voor het ontzorgen van vastgoedeigenaren uitgebreid. Hiervoor is het ontzorgingsprogramma al gestart.
Daarnaast is ook de verwachting dat een groot deel van het maatschappelijk vastgoed zijn functie zal verliezen. Er wordt verwacht dat in 2030 ongeveer 20 miljoen m2 niet meer nodig zal zijn. De oorzaken hiervan zijn onder andere: veranderingen demografische ontwikkelingen, de verandering van behoeftes en bezuinigingen.
De grootste sector waarin er wordt verwacht dat ze hun maatschappelijke functie zullen verliezen, is de zorg en het onderwijs.
Wijziging woningwet 2022
Op 1 januari 2022 vindt er een wetswijziging plaats in de woningwet. Deze wijziging maakt het mogelijk om maatschappelijk vastgoed te verhuren aan ‘natuurlijke’ personen. Dit was voorheen nog niet mogelijk.
Hierbij geldt de voorwaarde dat de personen die dit huren, werkzaamheden verrichten uit maatschappelijk belang, zonder een commerciële doelstelling. De wetswijziging maakt het niet mogelijk om winst te maken.
Samenvatting
Dit type vastgoed is dus goed voor de sociale cohesie van de wijk waarin het vastgoed is geplaatst. Voorbeelden hiervan zijn scholen en kerken. Wanneer je interesse hebt in maatschappelijk vastgoed kan je via een makelaar het aanbod zien. Een makelaar helpt je met het aankopen hiervan en maakt je bewust van de dingen die daarbij komen kijken.
De verwachtingen van de toekomst zijn dat er flink verduurzaamd moet worden en dat veel vastgoed zijn functie zal verliezen.