Beleggen in vastgoed, het is een hot topic geweest het afgelopen jaar. Maar wat houdt beleggen precies in en waarom doen zoveel mensen dit?
Het investeren van geld in onroerend goed wordt beleggen genoemd. Het doel is om een rendement te behalen waardoor je uiteindelijk meer verdient dan dat je hebt geïnvesteerd. Het aantal beleggers groeide in 2020 tot het hoogste aantal van de eeuw. Covid-19 heeft hier een grote rol in gespeeld. Mensen hadden meer tijd om zich te verdiepen in het beleggen van vastgoed. Maar wat is voordeliger om te doen, sparen of beleggen? Deze vraag wordt beantwoord in de blog.
Sparen of beleggen?
Wat kan je het beste doen met je vermogen? Het antwoord op deze vraag is beide. Zoals je kan lezen in onze blog: beleggen voor beginners, is beleggen in vastgoed al een lange tijd één van de grootste beleggingscategorieën.
Zeker in het afgelopen jaar zit de huizenmarkt in een lift. In 2020 zijn er in Nederland een kwart miljoen nieuwe beleggers bijgekomen. 12% geeft aan interesse te hebben om te beleggen in 2021. Wat nu een kwart miljoen is, zou dus waarschijnlijk verder gaan groeien. Opvallend is dat de vastgoedbranche voorheen best een mannenwereld was, in de nieuwe groep vastgoedbeheerders zitten nu ook veel vrouwen.
Sparen VS beleggen
Sparen en beleggen kunnen natuurlijk heel goed een verband hebben met elkaar. Sommigen mensen zien het investeren in vastgoed ook als sparen. Aangezien sparen weinig rente oplevert, investeren ze hun geld en zien dat als hun spaarpot. Dit gebeurt steeds vaker aangezien sommige banken geen gunstige rente meer hebben. Sommigen banken geven zelfs een negatief rentepercentage voor het geld wat er op de bank staat.
Als we kijken naar de risico’s, is sparen natuurlijk een veiligere optie. Beleggen wordt door sommigen gezien als gokken. Soms kan het inderdaad gezien worden als gokken. Het kan gebeuren dat de waarde van je belegging ineens daalt als gevolg van een crisis. Dit kan enige problemen met zich meebrengen. Als je spaart, heb je dit risico niet. Met sparen is het wel het geval dat door de inflatie het geld op je rekening langzaam minder waard wordt.
Om zeker te zijn van je vermogen wordt er aangeraden om zowel te sparen op de bank als te beleggen. Op deze manier verspreid je het risico en kan het je geld opleveren.
Voordelen van beleggen in vastgoed
Voor iedereen die het vermogen heeft om te investeren in vastgoed, kan het een financieel voordeel hebben. Een aantal voordelen op een rij:
- Met vastgoed behaal je een positieve cashflow, doordat je elke maand huur ontvangt.
- Huuropbrengsten bewegen mee met inflatie, als de prijzen stijgen, stijgt de huurprijs ook. Dit moet dan wel contractueel zijn afgesproken.
- Fiscale voordelen, er zijn meerdere fiscale voordelen verbonden aan het beleggen in vastgoed
- Meerwaarde, doordat de grond in de loop van de jaren meer waard zou worden en er veel schaarste heerst, wordt jouw vastgoed in de loop van de tijd ook meer waard.
Naast dat er fiscale voordelen aan verbonden zijn, is er het afgelopen jaar ook een hoop veranderd als we kijken naar de vastgoedmarkt. Zo is de overdrachtsbelasting met 6% gestegen. Deze stijging zou ervoor zorgen dat starters op de woningmarkt sneller in aanmerking komen voor een koopwoning. De stijging is wel iets waar rekening mee gehouden moet worden wanneer je interesse hebt om te investeren in vastgoed.
Verschillende mogelijkheden
Er zijn twee verschillende mogelijkheden om te investeren in vastgoed: direct beleggen en indirect beleggen.
Direct beleggen wil zeggen dat je een pand hebt gekocht voor eigen beheer. Het pand kan een appartement, woonhuis maar ook een kantoorruimte zijn. Daarnaast is er ook nog indirect beleggen. Dit wil zeggen dat je een participatie koopt bij een vastgoedproject. Je beheert dan een deel van het project.
De tweede mogelijkheid is het meest zorgeloos. Je hoeft dan niet voor de huurders klaar te staan bij vragen en problemen. Al is de eerste mogelijkheid het meest populair onder particuliere vastgoedbeheerders.
Het is financieel voordeliger om als particulier zelf het beheer te doen, door middel van een vastgoedbeheer software, dan het inhuren van een partij die dit voor je verzorgd.
Wat levert op langer termijn meer winst op?
Als je kijkt naar wat het meest winstgevend zou zijn op de lange termijn, dan is dat investeren in vastgoed. Met een goed opgebouwde portefeuille kan je als belegger een uitstekend rendement behalen met voorspelbare cashflow.
Zoals eerder benoemd zitten hier wel meer risico’s aan verbonden in vergelijking met sparen. Er zijn zeker ook een aantal nadelen aan beleggen. Lees voor de nadelen onze blog beleggen voor beginners.
De risico’s kort op een rijtje:
- De markt blijft onvoorspelbaar
- Verkeerde locatie
- Een negatieve Cashflow
- Leegstand van het object
- Geen geschikte huurders
- Onverwachte kosten
- Stijging overdrachtsbelasting
Daarnaast kost beleggen ook meer tijd dan sparen.
Een van de voordelen van sparen is dat er bijna geen risico’s zijn. Wel zijn er enige kosten, zoals het openen of het hebben van een spaarrekening. Bij sparen weet je altijd precies waar je aan toe bent. Toch zijn er wel een aantal nadelen:
Nadelen van sparen zijn:
- Laag rendement, in vergelijking met beleggen is het rendement van sparen laag.
- Spaargeld wordt minder waard door de inflatie, de rente is niet positief, sommige banken geven een negatieve rente op spaargeld.
- Belasting in box 3, hoe meer vermogen je hebt hoe meer belasting je er over moet betalen.
Veiligheid, ook al werken de systemen van de banken vaak erg veilig. Kan niemand de veiligheid 100% garanderen.
In het kort
Beleggen levert meer geld op dan sparen. Aan beleggen zitten meer risico’s verbonden. Tevens kost beleggen meer tijd en geld in vergelijking met sparen. Sparen is veiliger en je weet waar je aan toe bent. Het rendement van sparen is wel een stuk lager en sommige banken geven al een negatieve rente op je spaargeld.
Wil jij beleggen in panden en dit vanaf het begin goed managen? Plan een demo in of vraag een proefpakket van 14 dagen aan!