Overbieden op een huurhuis, wat moet je weten?

Wanneer je een huis wilt kopen is het begrip overbieden je vast niet onbekend.  Overbieden kan bij een huurhuis toch wat gek in de oren klinken. De woningmarkt is zo oververhit dat het overbieden op een huurhuis niet gek is. Steeds meer huurders in de vrije sector krijgen hiermee te maken.

Hoe werkt overbieden op een huurhuis?​

Overbieden op een huurhuis, dat is iets wat steeds vaker voorkomt, maar hoe is dat ontstaan? Waarschijnlijk gebeurt overbieden op een huurhuis veel vaker en langer dan dat er bekend is. Maar sinds 2020 zijn er ook sites die zijn ontworpen om op een huurwoning te bieden. Dit idee is ontstaan vanuit de onvrede die de ontwerper van dit verhuurplatform zelf ervaarde toen hij zelf op zoek was naar een huurhuis. Het feit dat er veel kandidaten voor hetzelfde huurhuis kwamen kijken gaf al een vervelend gevoel, maar dat iedereen te horen kreeg dat hij of zij het niet geworden was omdat iemand anders een hoger bedrag had geboden dan de daadwerkelijke huurprijs, ervaarde hij als erg vervelend.

Hoe het werkt

Via het verhuurplatform kunnen verhuurders een woonruimte aanbieden. Hierbij moeten zij een ondergrens aangeven. Woningzoekenden kunnen via het platform een account aanmaken waarmee ze kunnen bieden op een huurhuis. Hierbij kunnen woningzoekenden in stappen van €25 reageren op een huurwoning. Het overbieden kan lang doorgaan, want er zit geen maximum overbieden aan verbonden. Het werkt onder het principe ‘ wat een gek ervoor geeft’. Wel moet de documentatie in orde zijn.

Is het legaal?

Het overbieden op een huurhuis is niet illegaal. Woningen in de vrije sector zijn niet verbonden aan een puntensystemen. Dit systeem zorgt ervoor dat de prijs van een huurwoning moet voldoen aan het aantal punten dat de woning behaalt. Dit is bij woningen in de vrije sector niet het geval. De huurprijs hoeft daarom niet aan voorwaarde te voldoen. Lees meer over het puntensysteem in onze blog: “hoe werkt de geliberaliseerde huurprijs?”

Er is weinig enthousiasme van zowel woningzoekenden als de woningbond op het overbieden. De woningbond zegt hierover dat het overbieden een uiting is van een woonsysteem dat niet werkt. Het overbieden op huurhuizen zorgt ervoor dat woningen in de vrije sector alleen maar nog duurder worden. De ervaring van de woningbond is dat mensen liever te duur wonen dan dat ze geen woonruimte hebben.

Wat betekent overbieden op huurwoningen voor verhuurders?​

Voor een beheerder of belegger klinkt het overbieden op een huurhuis natuurlijk erg goed. Hoe hoger de maandelijkse huur is hoe meer rendement zij kunnen maken. Daarnaast is het systeem in eerste instantie ook erg makkelijk voor de verhuurder. Wanneer de woning online wordt aangeboden kunnen woningzoekenden bieden op de woonruimte. Binnen 14 dagen nadat de verhuurder of beheerder zich heeft ingeschreven ontvangt hij een lijstje met gescreende huurders die bereid zijn om het hoogste bedrag te betalen. Wel zit hier natuurlijk een financieel plaatje aan verbonden. 

Het bovenstaande ziet er misschien heel mooi uit als verhuurder, maar of het iets is wat je als verhuurder echt moet overwegen, daar zijn de meningen over verdeeld. Zoals eerder benoemd zijn woningzoekenden en de woningbond niet enthousiast. Daar komt ook de huurdersvereniging bij. Zij vinden dat de huurprijzen in de vrije sector te hoog zijn en dat ook in de vrije sector een puntensysteem verplicht moet worden. Daarnaast weten de huurders die de woning hebben gekregen dat ze teveel betalen voor hun huurwoning en dus snel op zoek zullen gaan naar wat anders. Hierdoor houdt het optimale rendement dus niet heel lang stand. Je zou dan weer opnieuw kosten moeten maken om de woning aan te bieden op een site waarbij overbieden mogelijk is. 

Gaan de huurprijzen omhoog nu ze worden overboden?

Zoals al eerder genoemd geeft de woningbond aan dat door het overbieden de prijzen voor de huurmarkt alleen verder zal gaan stijgen. De Nederlandse Coöperatieve Vereniging van Makelaars en Taxateurs bevestigt dit, zij zeggen dat het een negatief effect heeft op de krapte/gekte van de  (huur)woningmarkt. Het overbieden heeft dus ook invloed op prijzen van andere huurhuizen. Voor alle mensen die hard op zoek zijn naar een huurwoning is deze ontwikkeling erg ingrijpend.

Toekomst

Of er echt een toekomst is in het overbieden op huurprijzen is nog niet te zeggen.De verwachting is, dat wanneer de woningcrisis afneemt, dat er dan ook een einde komt aan het overbieden op een huurhuis. Wel zal de woningcrisis nog even aanhouden, lees alles over de plannen om de woningcrisis aan te pakken in onze blog: dit wil het nieuwe kabinet veranderen aan de woningmarkt.


Samenvatting

Overbieden op een huurhuis, dat is iets wat in deze woningcrisis steeds vaker voorkomt. Er bestaan online verhuurplatforms waarbij het overbieden op een huurhuis mogelijk wordt gemaakt. Dat het overbieden mogelijk is vinden de woningbond en de Nederlandse Coöperatieve Vereniging van Makelaars en Taxateurs erg spijtig. Zij zeggen dat door het overbieden de huurprijzen nog hoger worden dan dat ze al zijn. Of dit principe lang stand zal houden daar zijn wat twijfels over en zal de toekomst moeten leren.

14 dagen gratis

Geen opzegtermijn

Geen betaalgegevens nodig

Maak nu kennis met Qaasaa en ervaar zelf het gemak.

De eerste 14 dagen gebruik je Qaasaa volledig op onze kosten en mag je gebruik maken van alle functies. Na 14 dagen betaal je een vast bedrag. Geen onverwachte kosten en maandelijks opzegbaar.

Vraag meer informatie aan of begin met het gebruiken van Qaasaa, voor 14 dagen gratis. Vul je gegevens in en we nemen zo snel mogelijk contact met je op. 100% vrijblijvend!

Plan een demo en ontdek de gemakken van Qaasaa.

De eerste 14 dagen gebruik je Qaasaa volledig op onze kosten en mag je gebruik maken van alle functies. Na 14 dagen betaal je een vast bedrag. Geen onverwachte kosten en maandelijks opzegbaar.

Vul je gegevens in en dan nemen wij contact op voor een afspraak op de door jouw gekozen datum. We laten jouw dan ziet hoe Qaasaa werkt!

Maak nu kennis met Qaasaa en ervaar zelf het gemak.

De eerste 14 dagen gebruik je Qaasaa volledig op onze kosten en mag je gebruik maken van alle functies. Na 14 dagen betaal je een vast bedrag. Geen onverwachte kosten en maandelijks opzegbaar.

Vraag meer informatie aan of plan direct een demo in. Vul je gegevens in en we nemen zo snel mogelijk contact met je op. 100% vrijblijvend!