Sparen levert tegenwoordig steeds minder geld op. Hierdoor wordt beleggen aantrekkelijker. In Nederland is er een stijging te zien van het aantal beleggers. Maar hoe groot is die stijging? Wanneer kan je beginnen met beleggen en wat is er nog meer veranderd waardoor beleggen nu makkelijk is dan ooit? Al deze vragen worden beantwoord in dit blog.
Aantal beleggers in de afgelopen jaren
Zoals al eerder benoemd levert sparen steeds minder geld op. Met de lage spaarrente en de huidige inflatie wordt er zelfs maandelijks aan koopkracht ingeleverd. Er worden andere manieren gezocht om vermogen op te bouwen, daarin is beleggen een populaire keuze.
In het afgelopen jaar zijn er 228.000 nieuwe beleggers bijgekomen. In totaal maakt dit dat er in Nederland bijna 2 miljoen beleggers zijn, in 2020 stond de teller nog op 1,75 miljoen beleggers.
Uit het onderzoek van de Consumentenmonitor Beleggen, de Autoriteit Financiële Markten (AFM), blijkt dat 41% van de respondenten aan heeft gegeven gestart te zijn met belegger door de lage rente, mogelijke negatieve rente, de motivatie is om te starten met beleggen. Daarnaast heeft Covid-19 ook invloed gehad op het aantal nieuwe beleggers.
Mensen hadden meer tijd en geld om zich te verdiepen in het beleggen. Naast een goed instapmoment maakt dit dat er veel nieuwe beleggers zijn bijgekomen. Het is opvallend dat de nieuwe beleggers in 2021 voornamelijk tussen de 18 en 34 jaar oud zijn.
Zij vormen 51% van het aantal nieuwe beleggers in 2021. De doelgroep van de beleggers worden niet alleen jonger, maar zijn ook steeds hoger opgeleid, daarnaast gaan steeds meer vrouwen beginnen met beleggen.
Waarom beleggen makkelijker wordt
Beleggen is niet meer wat het geweest is. De drempel om te starten met beleggen, is de laatste jaren steeds lager geworden. Beleggen is in deze jaren steeds makkelijker en goedkoper geworden. Dit heeft een aantal oorzaken:
- Veel informatie gemakkelijk beschikbaar; op het internet is veel informatie te vinden over hoe je het beste kan beginnen met beleggen, waar je als beginnende belegger rekening mee moet houden en hoe je het beste je portefeuille kan spreiden. Door het internet kan iedereen gemakkelijk leren beleggen. De snelste software zorgt ervoor dat iedereen live kan meekijken met wat de koers doet.
- Telefoon en apps; het live meekijken met wat de koers doet wordt voornamelijk via apps op een telefoon of tablet gedaan. Dit maakt het makkelijk om te anticiperen op een stijging of daling.
- Millennials; al eerder benoemd is dat er een grote stijging is geweest onder het aantal jonge beleggers. De millennials zijn vertrouwd om al hun benodigde kennis online te vinden en met elkaar te kunnen delen. Dit maakt dat beleggen leerzamer, socialer en aantrekkelijker wordt.
- Risico; de huidige belegger ziet zichzelf steeds vaker al een bovengemiddeld goede belegger, dit maakt dat ze meer risico’s durven nemen.
- Kleine inleg; bij sommigen bedrijven kun je al starten met beleggen vanaf één euro. Dit maakt het voor iedereen toegankelijker en gaan wordt er geoefend met beleggen.
- Transactiekosten zijn laag; door de komst van apps wordt beleggen steeds efficiënter. Hierdoor is er ruimte voor brokers om de transactiekosten te verlagen.
- Duurzaamheid; de nieuwe generatie is steeds meer bezig met duurzaamheid, ongeveer zeven op de tien beleggers geven aan dat dit een belangrijk onderdeel is in hun keuzes waarin ze beleggen. De keuzes voor hen worden steeds uitgebreider.
Door de zeven bovengenoemde punten is beleggen aantrekkelijker, makkelijker en goedkoper geworden. Dit is een goede ontwikkeling voor zowel oudere als nieuwe beleggers.
De toekomst van beleggen
Zoals hierboven beschreven is het steeds makkelijker en goedkoper om te beleggen. Maar hoe ziet de toekomst eruit voor het beleggen in de woningmarkt?
In 2022 wordt er verwacht dat de vraag naar vastgoed blijft groeien. De verwachtingen per deelmarkt verschillen wel. We zetten ze voor je op een rij.
- Huurwoningen: er wordt verwacht dat vastgoedbeleggers het rustig aan gaan doen in 2022. Dit komt omdat er vanuit de politiek meerdere nieuwe regelgevingen aankomen. Lees hier meer over in onze blog: alles wat je moet weten over zelfbewoningsplicht.
Daarnaast blijft de politiek aangeven dat er meer regulering gaat komen. Dit kan nieuwe en bestaande beleggingen schaden. Vorig jaar is er al een verhoging geweest in de overdrachtsbelasting. Voor een belegger die wil starten in vastgoed, maakt dit het minder aantrekkelijk. - Kantoren: door Covid-19 werd thuiswerken regelmatig een verplichting. Daarnaast is hybride werken ook steeds meer op de voorgrond getreden. Wanneer we de pandemie wat achter ons kunnen laten, wordt pas echt het effect en de nieuwe behoeftes van de medewerkers duidelijk. Met die nieuwe kennis zullen bedrijven naar hun huisvesting kijken, heb ik te veel kantoor oppervlakte?
Op 1 januari 2023 moeten de meeste kantoren over minimaal een energielabel C beschikken om gebruikt te worden. Momenteel voldoen veel kantoren daar niet aan. Dat betekent dat in 2022 bedrijven actie zullen moeten ondernemen.
- Bedrijfsruimte: De afgelopen jaren is het goed gegaan met de bedrijfsruimtemarkt. De verwachting is dat zolang de economische groei doorzet er geen reden is dat dit in 2022 zal veranderen.
- Winkels en horeca: Het zal je vast niet ontgaan zijn, maar de winkeliers en de horeca eigenaren hebben het zwaar. Door Covid-19 hebben zijn vaak voor langere tijd hun deuren moeten sluiten. Dit heeft voor veel ondernemers geleid tot faillissementen. Vastgoedbeleggers hebben daardoor steeds vaker een winkelpand in hun portefeuille zitten wat ze omtoveren tot woonruimte.
Samenvatting
Beleggen wordt steeds goedkoper en makkelijker. Dit is dan ook te zien aan het aantal nieuwe beleggers. In 2021 staat de teller bijna op 2 miljoen beleggers. Er zit voornamelijk een groei in het aantal beleggers tussen de 18 en 34 jaar. Doordat alle informatie en de koers via internet en apps beschikbaar zijn, is het makkelijker om in te stappen. Als er wordt gekeken naar de toekomst van het vastgoed verschilt dit per deelmarkt.