Waarom leegstandsbeheer belangrijk is

leegstandsbeheer en het belang ervan

Je bent het vast wel eens tegen gekomen, een leegstaand schoolgebouw of een leegstaand ziekenhuis. In de toekomst zijn er andere plannen met deze gebouwen, maar dat is nu nog niet aan de orde. De eigenaren kunnen dan kiezen voor leegstandbeheer. Maar wat houdt leegstandsbeheer precies in? Alle vragen over dit onderwerp worden beantwoord in deze blog.

Wat is leegstandsbeheer

Een leegstaand pand is zeer aantrekkelijk voor ongewenste bezoekers. Zo liggen: inbraak, kraak, diefstal, vandalisme of brandstichting altijd op de loer. Dit kan ervoor zorgen dat het pand in waarde daalt. 

Wanneer er een pand leeg komt te staan kan de vastgoedeigenaar, woningcorporatie of de gemeente er voor kiezen om gebruik te maken van leegstandsbeheer. Door middel van een leegstandsbeheerder kunnen ongewenste bezoekers buiten de deur worden gehouden. De leegstandbeheerder zorgt ervoor dat het pand wordt omgetoverd tot tijdelijke woon- of werkruimte. 

Voordelen van een leegstandbeheerder

Zoals al eerder benoemd, blijven ongewenste bezoekers buiten de deur door het werk van een leegstandbeheerder. Door het pand tijdelijk te laten verhuren als woon- of werkruimte, zorgen ze ervoor dat het pand onderhouden blijft. De huurders dragen de zorg om de kwaliteit van het pand te behouden. Het resultaat hiervan is dat het pand niet in verval raakt. Daarnaast zit er ook nog een maatschappelijk voordeel aan verbonden, je kan mensen tijdelijk een dak boven hun hoofd bieden die dat hard nodig hebben. 

Veel woonruimtes zijn geschikt voor leegstandsbeheer. Denk hierbij aan oude schoolgebouwen, ziekenhuizen, bedrijfspanden, hotels en winkels. Vastgoed wat tijdelijk leegstaat, omdat het pand over een paar maanden gesloopt of verbouwd gaat worden of dat de vergunning maar op zich laten wachten, kunnen allemaal profijt hebben van leegstandsbeheer.

Meer rendement uit vastgoed door leegstandsbeheer

Wanneer een pand leeg komt te staan, zijn hier toch nog vaste lasten aan verbonden. 

Denk bijvoorbeeld aan de energiekosten. Bij een leegstaand pand hoeft het voorschot niet betaald te worden, maar wel de vaste kosten van een energieleverancier. Dit is ook het geval voor de stookkosten. Daarnaast is bij leegstand, zoals net genoemd, de kans groot dat ongewenste bezoekers langskomen. Dit maakt dat het pand een verhoogd risico heeft, hier houdt de verzekeraar rekening mee. 

Door het inschakelen van een organisatie die voorkomt dat jouw vastgoed leeg komt te staan, maakt dit het voor een vastgoedeigenaar rendabel. De vaste lasten die gemaakt moesten worden omdat het pand leeg komt te staan, komen dan te vervallen.

Het inschakelen van de diensten van een leegstandbeheerder zijn vaak gratis. De huuropbrengst van het leegstaand vastgoed zullen naar de leegstandbeheerder gaan. In ruil daarvoor neemt de leegstandbeheerder alle zorgen voor de vastgoedeigenaar uit handen.

leegstandsbeheerder

Leegstandbeheer voor verschillende soorten vastgoed

Leegstandbeheer werkt in grote lijnen hetzelfde voor elk soort vastgoed. Het is belangrijk dat het pand geschikt is voor bewoners en voor meer dan een maand leeg staat. Per pand zal er wel apart gekeken moeten worden of het geschikt is als woon- of werkruimte.

Daarnaast zal er naar de gebreken en mogelijkheden worden gekeken. Mocht een pand niet geschikt zijn om te dienen als tijdelijke woon- of werkruimte, dan kan er ook een opslag van worden gemaakt. Hierdoor kan elke ruimte efficiënt en rendabel worden ingezet. 

Een voorbeeld van een leegstandbeheerder die actief is in heel Nederland, is VoorkomLeegstand.

Antikraak: een belangrijke vorm van leegstandsbeheer

Antikraak wonen, je hebt er vast wel eens van gehoord. Maar wat houdt het precies in? Antikraak wonen is een vorm van tijdelijke verhuur. 

Antikraak wonen kun je onderverdelen in twee soorten ‘verhuur’:

  • Tijdelijke verhuur: tijdelijke verhuur geeft meer zekerheid aan de bewoners. Bij deze vorm moet er op voorhand een vergunning worden aangevraagd bij de gemeente. Bij tijdelijke verhuur krijgt de bewoner van de woonruimte een contract wat voor minimaal een half jaar tot maximaal vijf jaar geldig is. Voor de verhuurder geldt er een opzegtermijn van drie maanden. De bewoner mag ook niet meer verdienen dan de gestelde inkomensgrens. Wel heeft de bewoner enige vorm van huurrechten. Bij deze vorm van verhuur gelden er strikte regels. 
  • Bruikleen: de regels voor bruikleen zijn een stuk minder streng in vergelijking tot tijdelijke verhuur. Bij bruikleen geldt er een minimaal termijn van 28 dagen. Het opzegtermijn van bruikleen is ook 28 dagen. Tot slot krijgt de bewoner geen huurcontract, maar een bruikleenovereenkomst. Dit betekent dat de bewoner geen huurrechten heeft. 

Antikraak wonen heeft ook een maatschappelijke functie. Het aanbieden van antikraak woningen, zorgt ervoor dat er een daling is in het aantal leegstaande gebouwen en een daling in het aantal mensen dat een woning zoekt. Lees alles over antikraak wonen in onze blog: de voor- en nadelen van antikraak wonen.

Samenvatting

Leegstaande panden zijn aantrekkelijk voor ongewenste gasten. Een leegstandbeheerder kan door het plaatsen van bewoners ervoor zorgen dat deze ongewenste gasten buiten de deur blijven. Zij doen dit door een pand om te toveren tot woon- of werkruimte. Door er bewoners in te plaatsen zorgt dit ook voor rendement voor de vastgoedeigenaar. Veel vaste lasten komen hierbij namelijk te vervallen. 

Er zijn twee verschillende vormen van antikraak wonen, tijdelijke verhuur en bruikleen. Beide soorten hebben hun eigen regels. Door panden tijdelijk aan te bieden voor antikraak, heeft dit een grote positieve maatschappelijke opbrengst.

14 dagen gratis

Geen opzegtermijn

Geen betaalgegevens nodig

Maak nu kennis met Qaasaa en ervaar zelf het gemak.

De eerste 14 dagen gebruik je Qaasaa volledig op onze kosten en mag je gebruik maken van alle functies. Na 14 dagen betaal je een vast bedrag. Geen onverwachte kosten en maandelijks opzegbaar.

Vraag meer informatie aan of begin met het gebruiken van Qaasaa, voor 14 dagen gratis. Vul je gegevens in en we nemen zo snel mogelijk contact met je op. 100% vrijblijvend!

Plan een demo en ontdek de gemakken van Qaasaa.

De eerste 14 dagen gebruik je Qaasaa volledig op onze kosten en mag je gebruik maken van alle functies. Na 14 dagen betaal je een vast bedrag. Geen onverwachte kosten en maandelijks opzegbaar.

Vul je gegevens in en dan nemen wij contact op voor een afspraak op de door jouw gekozen datum. We laten jouw dan ziet hoe Qaasaa werkt!

Maak nu kennis met Qaasaa en ervaar zelf het gemak.

De eerste 14 dagen gebruik je Qaasaa volledig op onze kosten en mag je gebruik maken van alle functies. Na 14 dagen betaal je een vast bedrag. Geen onverwachte kosten en maandelijks opzegbaar.

Vraag meer informatie aan of plan direct een demo in. Vul je gegevens in en we nemen zo snel mogelijk contact met je op. 100% vrijblijvend!