Wat doet een makelaar eigenlijk?

Makelaar

Wil je een huis kopen, je eigen huis verkopen of een pand huren? In al deze gevallen krijg je te maken met een makelaar. Een veel voorkomend beroep, maar wat doet een makelaar eigenlijk precies? Hoe wordt je makelaar en welke soorten makelaars zijn er allemaal? Je leest het in dit blog.

Een makelaar 

Een makelaar is eigenlijk de tussenpersoon bij het verhuren, verkopen of aankopen van woningen, bedrijfspanden, kantoren en al het andere onroerend goed. Een makelaar werkt meestal voor een makelaarskantoor of ze werken als zelfstandige. Tijdens het werk komen ze in aanmerking met kopers, verkopers, juristen, notarissen, architecten, verzekeraars, hypotheekadviseurs, maar ook accountmanagers of projectontwikkelaars. 

Hoe wordt je makelaar?

Om makelaar te worden kun je kiezen uit verschillende soorten opleidingsvormen. Je kunt een vierjarige opleiding in voltijd of deeltijd volgen. Maar je kunt ook kiezen voor een versnelde beroepsopleiding of een erkende thuisstudie.

Registers

Sinds 2001 is het niet meer verplicht om een diploma te halen om het beroep van een makelaar uit te voeren. Voorheen was het een beschermd beroep, maar nu kan iedereen het beroep uitvoeren van een makelaar. Om onderscheid te maken tussen de betrouwbare, officiële makelaars zijn er kwaliteitsregisters opgesteld. Echter, als je in een kwaliteitsregister ingeschreven wil staan moet je een makelaarsopleiding gevolgd hebben. Een makelaar die bij een register ingeschreven staat mag zich officieel Register Makelaar Taxateur noemen. Klanten kunnen er dan vanuit gaan dat deze makelaar betrouwbaar is, vakkennis heeft en ingeschreven staat in een register.

Makelaar

Welke soort makelaars zijn er?

We kunnen vier soorten makelaars onderscheiden: 

  • Een verkoopmakelaar helpt je bij het verkopen van je woning. Hij of zij is altijd op de hoogte van de marktsituatie en de huidige veranderingen. Ze kunnen je advies geven over een juiste verkoopprijs, verkoopstrategieën, het opstellen van het verkoopcontract. Maar ze leiden bijvoorbeeld ook de potentiële kopers rond in jouw woning.
  • Een verhuurmakelaar is een bemiddelaar bij het verhuren of huren van een woning, kamer of studio. Ze bieden de woongelegenheden aan, maar ze promoten de woning ook om potentiële huurders te vinden. Daarnaast zorgen ze ook voor het opstellen van de contracten voor verhuur en maken ze de eerste screening of de huurder voldoet aan alles eisen.
  • Een aankoopmakelaar helpt je bij het kopen van een woning of pand. Hij of zij helpt je bij het in kaart brengen van je wensen, het zoeken/selecteren van geschikte woningen, het regelen van bezichtigingen, onderhandelen, begeleiden en het bieden van ondersteuning na de oplevering van een woning.
  • Een BOG Makelaar werkt samen met beleggers en ondernemers die grote investeringen willen gaan doen. BOG staat voor bedrijfsonroerendgoed, daarom wordt deze makelaar ook wel een bedrijfsmakelaar genoemd. De taken zijn vrijwel hetzelfde als bij een verkoopmakelaar of een aankoopmakelaar. Alleen zijn deze dan gericht op bedrijfspanden, zoals kantoorruimten, winkels of bouwgrond.

Een taxateur en makelaar in één

Onder het kopje ‘Registers’ werd het woord taxateur al genoemd. Een taxateur stelt de marktconforme verkoopprijs of huurprijs van een pand vast. Er is al eerder een blog over wat een taxateur precies doet geschreven. Vele makelaars zijn ook werkzaam als taxateur. Dit komt omdat taxateurs en makelaars dezelfde opleiding volgen. Dit helpt ze in hun beroep, zo kunnen ze bijvoorbeeld advies geven over de verkoopprijs en de bouwkundige status. Ze verbreden hun kennis en hun service hiermee.

Wat is het verschil tussen een makelaar en een taxateur?

Ondanks dat ze dezelfde opleiding volgen zitten er verschillende taken verbonden aan de twee verschillende beroepen. Zo biedt een makelaar begeleiding aan de koper/verkoper van het onroerend goed. De makelaar is partijdig en onderhandelt in naam van zijn of haar opdrachtgever. Een taxateur is onpartijdig en geeft een deskundig oordeel over de waarde van het onroerend goed. Een makelaar mag daarom niet ook als taxateur optreden voor dezelfde klant. Dit mag niet omdat de makelaar partijdig is. De taxatie moet daarom uitgevoerd worden door een onafhankelijke partij.
Daarnaast is de taxateur een beschermd beroep in tegenstelling tot de makelaar. Een erkend taxateur moet ingeschreven staan bij het taxatieregister NRVT, Stichting Nederlands Register Vastgoed Taxateurs.

Samenvatting
Een makelaar is een tussenpersoon bij het verhuren, verkopen of aankopen van onroerend goed. Er zijn vier soorten makelaars: een verkoopmakelaar, een verhuurmakelaar, een aankoopmakelaar en een BOG makelaar. Om makelaar te worden dien je niet verplicht een opleiding te volgen. Maar als je officieel erkent wil worden als makelaar dien je wel een opleiding gevolgd te hebben. Dit is namelijk een voorwaarde om geregistreerd te worden in het officiële register. Als taxateur moet je ook ingeschreven staan in het taxatieregister, anders kun je dit beroep niet uitoefenen. Het grootste verschil tussen de makelaars en taxateurs is dat je als makelaar partijdig bent en als taxateur onpartijdig.

14 dagen gratis

Geen opzegtermijn

Geen betaalgegevens nodig

Maak nu kennis met Qaasaa en ervaar zelf het gemak.

De eerste 14 dagen gebruik je Qaasaa volledig op onze kosten en mag je gebruik maken van alle functies. Na 14 dagen betaal je een vast bedrag. Geen onverwachte kosten en maandelijks opzegbaar.

Vraag meer informatie aan of begin met het gebruiken van Qaasaa, voor 14 dagen gratis. Vul je gegevens in en we nemen zo snel mogelijk contact met je op. 100% vrijblijvend!

Plan een demo en ontdek de gemakken van Qaasaa.

De eerste 14 dagen gebruik je Qaasaa volledig op onze kosten en mag je gebruik maken van alle functies. Na 14 dagen betaal je een vast bedrag. Geen onverwachte kosten en maandelijks opzegbaar.

Vul je gegevens in en dan nemen wij contact op voor een afspraak op de door jouw gekozen datum. We laten jouw dan ziet hoe Qaasaa werkt!

Maak nu kennis met Qaasaa en ervaar zelf het gemak.

De eerste 14 dagen gebruik je Qaasaa volledig op onze kosten en mag je gebruik maken van alle functies. Na 14 dagen betaal je een vast bedrag. Geen onverwachte kosten en maandelijks opzegbaar.

Vraag meer informatie aan of plan direct een demo in. Vul je gegevens in en we nemen zo snel mogelijk contact met je op. 100% vrijblijvend!