Wat doet een taxateur?

Taxateur

Een taxateur, het woord klinkt je vast niet onbekend. Maar wat doet een taxateur precies en waarom is het opstellen van een taxatierapport is vele gevallen een goed idee?  Wij geven antwoord op de meeste vragen omtrent een taxateur worden in deze blog!

Wat doet een taxateur?

Een taxateur is een gediplomeerd onafhankelijk persoon. Het werk van een taxateur is om een taxatierapport te schrijven. In het rapport staat een professionele schatting over de waarde van een woning (dit is een momentopname). Het rapport kan gebruikt worden voor aan-en verkoopbeslissingen van vastgoed. Naast de waardeschatting van het vastgoed, beschrijft het rapport ook andere zaken. Zoals de onderhoudsstatus van de woning, de financiële gezondheid van de VVE, de kadaster gegevens en hoe energiezuinig de woning is. 

Het is mogelijk om eerst een bouwkundig rapport aan te vragen, voordat de taxateur komt. Dit kan onnodige kosten voorkomen.

Opstellen van een taxatierapport

Een taxateur baseert zijn taxatierapport op basis van een onderzoek. Als eerst kijkt de taxateur naar de eigenschappen van de woning. Denk hierbij aan:

  • Oppervlakte van het perceel (of meerdere percelen)

  • Oppervlakte van de woning

  • Onderhouds- en bouwkundige staat (binnen en buitenkant) van de woning  

Daarna kijkt de taxateur naar de staat van de gebruikte materialen en de afwerking. Er wordt gekeken naar het energielabel van de woning en de rechten van de woning worden uitgezocht. Denk bij recht aan het recht van overpad of het erfrecht. Ook moet er rekening gehouden worden met zaken zoals een dakkapel, uitbouw, overdekt terras en/of balkon. Tot slot wordt er gekeken naar een zelfde soort woning die recentelijk is verkocht. 

De taxateur verzamelt bovenstaande gegevens en op basis van die informatie wordt er een taxatierapport gemaakt.

Kosten taxatie

Wat kost een taxateur

Een taxateur is gemiddeld genomen één uur in de woning om de punten van het taxatierapport te beoordelen. Binnen drie tot tien werkdagen wordt het rapport opgesteld en gevalideerd door het NWWI. Bij akkoord wordt het rapport digitaal verstuurd naar de opdrachtgever en de hypotheekverstrekker.

De kosten voor een taxatierapport kunnen verschillen per makelaar en type woning (bijvoorbeeld wel of geen appartementsrecht). De prijs van de woning en de grootte van de woning hebben invloed op het taxatiebedrag. Gemiddeld kost het laten opstellen van een taxatierapport tussen de €500 en €1000,-.

Het is raadzaam om bij verschillende taxateurs een offerte op de vragen. 

Het is goed om te weten dat een taxateur niet de verkopend makelaar kan zijn. De geldverstrekker staat het niet toe om de verkopend makelaar ook de taxateur te laten zijn. De reden hiervan is omdat de makelaar een voordeel kan hebben bij de uitkomsten van het taxatierapport. De kosten voor het laten opmaken van een taxatierapport zijn eenmalig fiscaal aftrekbaar.

Is een taxatierapport verplicht?

Een taxatierapport is verplicht voor het verkrijgen van een hypotheek. Dit is verplicht zodat de geldverstrekker hun investering kan beschermen. Als de marktwaarde van het onroerend goed lager blijkt te zijn dan de verkoopprijs en de hypotheek niet volgens de gemaakte afspraken wordt afgelost, is de geldschieter niet in staat om het onroerend goed te verkopen voor een prijs die de hypotheek dekt. (In dat geval moet een koper het verschil in prijs uit spaargeld bijleggen.)

Een taxatie heb je in de onderstaande gevallen nodig:

  • Bij het kopen of het verkopen van een huis. (koper betaald het taxatierapport)
  • Bij het oversluiten van een hypotheek.

  • Bij het verhogen van een hypotheek, bijvoorbeeld door een verbouwing.

  • In het geval van een scheiding als bezittingen verdeeld moeten worden.

  • Wanneer de belastingdienst vraagt naar de waarde van je bezitten, dit kan nodig zijn voor het doen van belastingaangifte.

  • Wanneer je de herbouwwaarde van je vastgoed wilt weten.

  • Je bezwaar wilt aantekenen door de gemeente vastgestelde WOZ- waarde. Lees alles over de WOZ-  waarde in onze blog: wat je moet weten over de WOZ- waarde van je huis.

Samenvatting

Een taxateur is een gediplomeerd en onafhankelijk persoon. Het werk van een taxateur is om een taxatierapport te maken. In het rapport staat een professionele schatting over de waarde van een woning op dat moment. Gemiddeld kost het laten opstellen van een taxatierapport rond de 500 en 1000 euro. De kosten verschillen per taxateur dus is het raadzaam om meerdere offertes op te vragen. Een taxatierapport is verplicht voor het verkrijgen van een hypotheek. 

14 dagen gratis

Geen opzegtermijn

Geen betaalgegevens nodig

Maak nu kennis met Qaasaa en ervaar zelf het gemak.

De eerste 14 dagen gebruik je Qaasaa volledig op onze kosten en mag je gebruik maken van alle functies. Na 14 dagen betaal je een vast bedrag. Geen onverwachte kosten en maandelijks opzegbaar.

Vraag meer informatie aan of begin met het gebruiken van Qaasaa, voor 14 dagen gratis. Vul je gegevens in en we nemen zo snel mogelijk contact met je op. 100% vrijblijvend!

Plan een demo en ontdek de gemakken van Qaasaa.

De eerste 14 dagen gebruik je Qaasaa volledig op onze kosten en mag je gebruik maken van alle functies. Na 14 dagen betaal je een vast bedrag. Geen onverwachte kosten en maandelijks opzegbaar.

Vul je gegevens in en dan nemen wij contact op voor een afspraak op de door jouw gekozen datum. We laten jouw dan ziet hoe Qaasaa werkt!

Maak nu kennis met Qaasaa en ervaar zelf het gemak.

De eerste 14 dagen gebruik je Qaasaa volledig op onze kosten en mag je gebruik maken van alle functies. Na 14 dagen betaal je een vast bedrag. Geen onverwachte kosten en maandelijks opzegbaar.

Vraag meer informatie aan of plan direct een demo in. Vul je gegevens in en we nemen zo snel mogelijk contact met je op. 100% vrijblijvend!