Wat is een energielabel en welk energielabel heeft mijn woning? 

Energielabel

Verduurzamen, het is een onderwerp wat al vaker voorbij is gekomen. Bij het verduurzamen hoor je vaak dat een woning energiezuinig wordt gemaakt. Hierbij is een energielabel belangrijk. Maar wat is een energielabel en welk energielabel heeft jouw woning?

Wat is een energielabel

Wat is een energielabel: met een energielabel kan er aangetoond worden hoe energiezuinig een woning is. Bij een oudere woning ligt de streefwaarde lager dan bij een woning die nieuwer is. Woningeigenaren hebben de verplichting om bij de verkoop of de verhuur van een woning een energielabel beschikbaar te stellen. Wanneer je in een nieuwbouwwoning gaat wonen is het ook verplicht om een energielabel te hebben.

 

Een energielabel geeft informatie over de volgende aspecten: 

  • In welke mate een woning energie verbruikt, ook wel de energieprestatie genoemd. Hierbij zijn woningen met een A++++- label het meest energiezuinig. Woningen die het minst energiezuinig zijn krijgen een energielabel G.
  • Of de woning gemakkelijk aangepast kan worden, zodat de woning van het gas af kan. Waarbij er wordt gekeken of het dak, de vloer of de ramen extra geïsoleerd moeten worden. Dit om te controleren of er een elektrische warmtepomp of een aansluiting op een warmtenet geïnstalleerd kan worden. Wanneer een dak, raam of vloer optimaal is geïsoleerd, geeft het energielabel aan dat het voldoet aan de standaard voor een woningisolatie.
  • Wat er gedaan moet worden om de woning energiezuiniger te maken. Hierbij kan er worden gedacht aan het plaatsen van zonnepanelen. Lees alles over zonnepanelen op een huurhuis in onze blog: ‘Zonnepanelen plaatsen op je huurhuis, mag dat?’
Energielabel berekenen

Welk energielabel heeft mijn woning

Het kan zijn dat een jouw woning al een energielabel heeft. Deze blijft namelijk tien jaar geldig. Via energielabel  kan er bekeken worden wat voor energielabel de woning heeft. Mocht de woning nog geen energielabel hebben dan kan deze makkelijk worden aangevraagd door de onderstaande stappen uit te voeren: 

  • Vraag een offerte aan bij een energieadviseur.
  • Wanneer de offerte naar wens is, maak je een afspraak met de energieadviseur. De adviseur zal de woning inspecteren, het is van belang dat je hierbij aanwezig bent. Draag er zorg voor dat belangrijke informatie over de woning klaar ligt. Denk hierbij aan bouwtekeningen en facturen van verbetermaatregelen. De adviseur is gemiddeld één à twee uur bezig. Hierbij wordt er onder andere gekeken naar: het bouwjaar, type woning, het soort glas, isolatie, zonnepanelen/zonneboiler, soort verwarming en ventilatiesysteem.

Wanneer de energieadviseur alle benodigde informatie heeft verzameld wordt er een energieprestatie berekend. Deze berekening wordt vervolgens geregistreerd. Zelf ontvang je deze berekening met bijpassende aanbevelingen om verder te verduurzamen.

Mocht je verduurzamings aanpassingen hebben gedaan, dan kan je opnieuw een energie berekening laten uitvoeren. Lees alles over vastgoed verduurzamen in onze blog: ‘De mogelijkheden om je vastgoed te verduurzamen’.

Kosten voor het aanvragen  

Er is geen vaste prijs voor het aanvragen van een energielabel. Zo berekent de energieadviseur de prijs op basis van: het type woning, de documentatie en de tijd die nodig is om de woning te bekijken. 

Uitzonderingen 

Zoals eerder benoemd is het verplicht om een energielabel beschikbaar te stellen door woningeigenaren bij de verkoop of de verhuur van een woning. Er zijn enkele uitzondering op deze regel. Voor het onderstaande rijtje is het niet verplicht om een energielabel te hebben: 

  • Kamerverhuur. Wanneer er alleen losse kamers, zoals studentenkamers, worden verhuurd is het niet verplicht om een energielabel te hebben.
  • Monumenten. Wanneer het betreffende monument is beschermd volgens de Erfgoedwet of van een provinciale/ gemeentelijke monumentenverordening.
  • Religieuze gebouwen. Gebouwen die worden gebruikt voor religieuze activiteiten. Denk hierbij aan kerken en moskeeën.
  • Vrijstaande gebouwen. Wanneer de gebruiksoppervlakte tot 50 vierkante meter is.
  • Bedrijfspanden. Wanneer (agrarische) bedrijfspanden zijn bedoeld voor opslag of bewerking. Hierbij kan er worden gedacht aan fabriekshallen.
  • Gebouwen die niet langer dan twee jaar gebruikt worden. Hierbij kan er worden gedacht aan bouwketen, noodlokalen voor een school of noodwinkel.
  • Gebouwen waarbij het klimaat niet geregeld hoeft te worden, zoals schuren of garages
  • Recreatiewoningen. Wanneer de woning minder dan vier maanden per jaar gebruikt wordt. Dit met het verwachte energieverbruik van minder dan 25% van het verbruik als er permanent van de recreatiewoning gebruikt zal worden gemaakt.

Samenvatting

Met een energielabel kan er aangetoond worden hoe energiezuinig een woning is. Woningeigenaren hebben de verplichting om bij de verkoop of de verhuur van een woning een energielabel beschikbaar te stellen aan de betreffende koper of huurder. Een energielabel geef informatie over: de energieprestatie, of de woning gemakkelijk aangepast kan worden om van het gas af te gaan en wat er gedaan moet worden om de woning energiezuiniger te maken. Er zijn enkele uitzondering op de verplichting voor een energielabel. Denk hierbij aan kerken, kamerverhuur en garages.

 

14 dagen gratis

Geen opzegtermijn

Geen betaalgegevens nodig

Maak nu kennis met Qaasaa en ervaar zelf het gemak.

De eerste 14 dagen gebruik je Qaasaa volledig op onze kosten en mag je gebruik maken van alle functies. Na 14 dagen betaal je een vast bedrag. Geen onverwachte kosten en maandelijks opzegbaar.

Vraag meer informatie aan of begin met het gebruiken van Qaasaa, voor 14 dagen gratis. Vul je gegevens in en we nemen zo snel mogelijk contact met je op. 100% vrijblijvend!

Plan een demo en ontdek de gemakken van Qaasaa.

De eerste 14 dagen gebruik je Qaasaa volledig op onze kosten en mag je gebruik maken van alle functies. Na 14 dagen betaal je een vast bedrag. Geen onverwachte kosten en maandelijks opzegbaar.

Vul je gegevens in en dan nemen wij contact op voor een afspraak op de door jouw gekozen datum. We laten jouw dan ziet hoe Qaasaa werkt!

Maak nu kennis met Qaasaa en ervaar zelf het gemak.

De eerste 14 dagen gebruik je Qaasaa volledig op onze kosten en mag je gebruik maken van alle functies. Na 14 dagen betaal je een vast bedrag. Geen onverwachte kosten en maandelijks opzegbaar.

Vraag meer informatie aan of plan direct een demo in. Vul je gegevens in en we nemen zo snel mogelijk contact met je op. 100% vrijblijvend!