Woningdelers, wat mag wel en niet meer in Rotterdam?

Woningdelers

Veel studenten in Rotterdam kiezen ervoor om hun ouderlijk huis te verlaten en op zichzelf te gaan wonen. In je eentje een woning kopen of huren is vaak erg prijzig, dus een woning delen is vaak een goede oplossing. Dit scheelt natuurlijk geld en is ook nog eens gezellig. Maar hoe gemakkelijk vind je een woning om met meerdere studenten samen te wonen? En waar moet je op letten als verhuurder? Je leest het in dit blog.

Kamerverhuur

Kamerverhuur is het verhuren van kamers, een vorm van woonruimteverhuur. Dat wil zeggen dat het merendeel van de wettelijke regels ook van toepassing zijn op de verhuur van kamers. Bij kamerverhuur is er meestal sprake van het verhuren van onzelfstandige woonruimtes. Een onzelfstandige woonruimte is een woonruimte die geen eigen ingang heeft of niet op zichzelf kan functioneren als een woning. In zo’n woning ontbreken dan belangrijke voorzieningen zoals een keuken en een toilet. Vaak in studentenhuizen deel je de belangrijke voorzieningen met elkaar, maar heeft iedereen wel zijn eigen slaapkamer (onzelfstandige woonruimte). Een zelfstandige woonruimte heeft een eigen ingang, een eigen keuken en een toilet.

Waarom wordt er onderscheid gemaakt tussen een zelfstandige en onzelfstandige woonruimte? Dit komt omdat er verschillende rechten gelden, andere maximale huurprijzen en andere huurbescherming. Zo heeft een huurder bij een zelfstandige woning soms recht op huurtoeslag. Dit is bijvoorbeeld niet het geval bij een onzelfstandige woning. Daarnaast heb je bij kamerverhuur verschillende regels per gemeente. In de volgende kopjes wordt de aangepaste regeling van Rotterdam uitgelegd, betreft de de vergunningen. Hoe dit in zijn werk gaat, wie er verantwoordelijk is en wat de kosten zijn.

Woningdelers contract

Vergunningen

Sinds 1 juli 2021 zijn de regels voor het verhuren van kamers in Rotterdam strenger geworden. Je hebt nu een vergunning nodig als je met 3 of meer personen samen wil wonen. De gemeente wil hiermee voorkomen dat er meer woningen worden opgedeeld in kamers voor verhuur en daardoor niet meer beschikbaar zijn voor gezinnen. Daarnaast moet deze maatregel de prijsopdrijving van woningen in Rotterdam en de overlast door overbewoning voorkomen. In een aantal wijken in Rotterdam, zoals Oost- en West-Kralingen heeft de gemeente al langere tijd geen vergunningen meer afgegeven.

Voor alle situaties die voor 1 juli 2021 wel legaal waren, geldt er een overgangsregeling:

  • Zij kunnen een vergunning krijgen als zij al met 3 of meer personen woonde voor 30 juni 2021;
  • Voor kamerverhuur aan 4 of meer personen kunt u een vergunning krijgen als het om een bestaand studentenhuis gaat dat al bestond voor 1 januari 2020;
  • Ook mag er geen woonoverlast komen van de bewoners van het adres waarvoor de vergunning wordt aangevraagd;
  • Tot slot kunnen deze vergunningen met betrekking tot de overgangsregeling aangevraagd worden tot 1 september 2022.

Voor kamerverhuur aan 2 personen hoeft er geen vergunning aangevraagd te worden. Ook gezinnen hoeven geen vergunning aan te vragen.

Hoe vraag ik een vergunning voor kamerverhuur aan?

Een vergunning voor kamerverhuur in Rotterdam vraag je aan via de website van de Gemeente Rotterdam. Je moet inloggen met jouw eigen DigiD en op die manier kun je een vergunning aanvragen. De behandeling van de aanvraag duurt maximaal 8 weken.

Ligt deze verantwoordelijkheid bij de verhuurder of de huurder?

De verhuurder heeft de plicht om een vergunning aan te vragen voordat hij de kamers wil verhuren aan studenten. Als huurder hoef je hier dus niets voor te regelen. Waar een verhuurder nog meer rekening mee moet houden lees je in een andere blog van ons: Is particulier vastgoed verhuren iets voor jou?

Hoeveel kost zo’n vergunning en wie gaat dat betalen?

Een vergunning voor kamerverhuur in de overgangsregeling voor bestaande situaties kost € 50,00. Het in behandeling nemen van een vergunning voor kamerverhuur voor een woning die dit nog niet heeft, een nieuwe situatie, kost € 509,00. De kosten zijn voor de verhuurder, want die heeft voor kamerverhuur gekozen.

Hoe lang blijft zo’n vergunning dan geldig?

De vergunning blijft geldig zolang de woning kamergewijs verhuurd blijft. De vergunning blijft ook geldig als de woning van eigenaar veranderd. Als de woning verhuurd wordt aan een gezin dan vervalt de vergunning. De gemeente kan een vergunning echter wel intrekken. Dit gebeurd wanneer er sprake is van (heftige) overlast voor de omgeving.

Samenvatting

Bij kamerverhuur is er meestal sprake van het verhuren van onzelfstandige woonruimtes. Vaak wonen studenten of starters in deze gedeelde woningen. Maar kamerverhuur in Rotterdam is iets wat de laatste jaren onder vuur ligt. Het drijft gezinnen weg uit de stad en de prijzen van de woningen lopen onnodig op. Daarom moeten verhuurders sinds 1 juli 2021 een vergunning aanvragen als ze een woning willen verhuren aan 3 of meer personen. Deze vergunning moet de verhuurder aanvragen bij de gemeente Rotterdam. Tot slot is de verhuurder verantwoordelijk voor de aanvraag en voor het kostenplaatje van de vergunning.

14 dagen gratis

Geen opzegtermijn

Geen betaalgegevens nodig

Maak nu kennis met Qaasaa en ervaar zelf het gemak.

De eerste 14 dagen gebruik je Qaasaa volledig op onze kosten en mag je gebruik maken van alle functies. Na 14 dagen betaal je een vast bedrag. Geen onverwachte kosten en maandelijks opzegbaar.

Vraag meer informatie aan of begin met het gebruiken van Qaasaa, voor 14 dagen gratis. Vul je gegevens in en we nemen zo snel mogelijk contact met je op. 100% vrijblijvend!

Plan een demo en ontdek de gemakken van Qaasaa.

De eerste 14 dagen gebruik je Qaasaa volledig op onze kosten en mag je gebruik maken van alle functies. Na 14 dagen betaal je een vast bedrag. Geen onverwachte kosten en maandelijks opzegbaar.

Vul je gegevens in en dan nemen wij contact op voor een afspraak op de door jouw gekozen datum. We laten jouw dan ziet hoe Qaasaa werkt!

Maak nu kennis met Qaasaa en ervaar zelf het gemak.

De eerste 14 dagen gebruik je Qaasaa volledig op onze kosten en mag je gebruik maken van alle functies. Na 14 dagen betaal je een vast bedrag. Geen onverwachte kosten en maandelijks opzegbaar.

Vraag meer informatie aan of plan direct een demo in. Vul je gegevens in en we nemen zo snel mogelijk contact met je op. 100% vrijblijvend!