Is particulier vastgoed verhuren iets voor jou?

vastgoed verhuren

Het genereren van passief inkomen zodat je remote kan werken. Anno 2022 is het een hot item. Een populaire vorm van passief inkomen is het beleggen in vastgoed. Hiermee kan je al snel een maandelijkse cashflow creëren. is particulier vastgoed verhuren iets voor jou? Wij zetten de belangrijkste punten voor je op een rij.

Waar moet je als verhuurder rekening mee houden?

Wanneer je besluit om te beleggen in vastgoed is dat bijna altijd een zakelijke afweging. Het hebben van een goed rendement is een belangrijke stimulans voor jou als verhuurder om een woonruimte te verhuren. 

Je zou kunnen denken dat je als verhuurder enkel maandelijks de huur moet innen. En dit is iets wat geautomatiseerd kan worden dus weinig werk. Maar dat werkt alleen zo in de perfecte situatie. Er moet een goede huurder in zitten die netjes met de woonruimte omgaat. Daarnaast moet de woonruimte geen gebreken hebben en de maandelijkse huur moet de kosten compenseren. 

Deze perfecte situatie komt niet vaak voor. Het beheren van een woonruimte kan veel tijd in beslag nemen. Denk hierbij aan het onderhouden van de woonruimte en zorg dragen, zodat het bewoonbaar is. Als verhuurder ben je aansprakelijk voor grote reparaties en moet je beschikbaar zijn om de huurder te woord te staan bij vragen en problemen. Lees meer over een huisbaas zijn in onze blog: ‘Waar een goede huisbaas aan moet voldoen’ Om deze huurder te vinden moet er een advertentie worden geschreven. Dan worden geschikte kandidaten uitgenodigd voor een bezichtiging en als je een huurder hebt gevonden, moet de huurder nog een contract krijgen. Waarbij je de jaarlijkse huurverhoging natuurlijk niet mag vergeten. Daarnaast kan je te maken krijgen met huurders die niet of te weinig huur betalen. Lees meer in onze blog: ‘Vinden van een geschikte huurder . Als de huurinkomsten niet voldoende zijn om (indien van toepassing de hypothecaire lening af te lossen) de bijkomende kosten te dekken, dan ben jij als verhuurder verantwoordelijk voor het verschil. 

Vastgoedbeheer software

Wanneer je besluit om zelf het beheer te doen is het aan te raden om gebruik te maken van vastgoedbeheer software. Door gebruik te maken van een dergelijk systeem kan je zorgen voor een groter passief inkomen. Neem gerust contact met ons op als je hier meer over wilt weten! 

Vastgoedbeheerder   

Wanneer je wel passief inkomen wilt maar geen zorg wil dragen voor het beheer kan je ervoor kiezen om gebruik te maken van een vastgoedbeheerder. Lees meer over wat een vastgoedbeheerder voor je kan betekenen in onze blog:  ‘Vastgoed zelf beheren of uitbesteden?’. Het uitbesteden van het beheer zorgt er wel voor dat je minder passief inkomen hebt.

passief inkomen huur

Hoe werkt het financieel?

Er zijn ook een aantal kosten waar jij als verhuurder rekening mee moet houden. Bijvoorbeeld wanneer je de woonruimte met een hypotheek hebt gekocht. Dan heb je kosten van de hypotheek waar je maandelijks rekening mee moet houden. Daarnaast is er ook een belangrijke verzekering die je niet mag vergeten. Denk hierbij aan de opstalverzekering. Dit is een verzekering die kosten door brand, storm, inbraak en waterschade dekt. De verzekering dekt de schade aan de woning zelf en alles wat aan de woning vast zit. 

Hoe zit dat belastingtechnisch? 

De belastingdienst ziet het beleggen van een particulier in vastgoed als privévermogen. Bij de inkomstenbelasting valt dit in box 3. Daarnaast betaal je over huurinkomsten en waardestijging van de woonruimte geen belasting. Daarom is het beleggen in vastgoed belastingtechnisch erg interessant. 

Wel moet je als verhuurder niet alles zelf willen doen. Een particulier dient namelijk passief te beleggen. Passief beleggen kan je doen door onderhoudswerkzaamheden van de woning uit te besteden. Wanneer je teveel doet als verhuurder kan je belastingdienst dit zien als actief beleggen of zelfs als ondernemen. Dit zou betekenen dat je niet in box 3 valt maar in box 1. Het gevolg daarvan is dat het rendement van je belegging veel lager uitvalt. 

Samenvatting

Passief inkomen genereren via vastgoed is zeker een aantrekkelijke beslissing. Als verhuurder moet je er wel rekening mee houden dat het beheren van vastgoed veel tijd kan kosten. Het vinden van een huurder, opstellen van een contract en het contact houden met de huurder kan door behulp met een vastgoedsoftware system vergemakkelijkt worden. Door het beheer zelf te doen kan er meer passief inkomen worden gegenereerd. Als je geen behoefte hebt om het beheer te doen kan je dit uitbesteden aan een vastgoedbeheerder. 

Als verhuurder is het van belang dat je een opstalverzekering afsluit voor de woonruimte en dat je passief blijft beleggen. Passief beleggen kan je doen door het onderhoud uit te besteden. Wanneer je alles zelf wilt doen kan de belastingdienst dat zien als actief beleggen waardoor je in plaats van box 3 naar box 1 gaat.

14 dagen gratis

Geen opzegtermijn

Geen betaalgegevens nodig

Maak nu kennis met Qaasaa en ervaar zelf het gemak.

De eerste 14 dagen gebruik je Qaasaa volledig op onze kosten en mag je gebruik maken van alle functies. Na 14 dagen betaal je een vast bedrag. Geen onverwachte kosten en maandelijks opzegbaar.

Vraag meer informatie aan of begin met het gebruiken van Qaasaa, voor 14 dagen gratis. Vul je gegevens in en we nemen zo snel mogelijk contact met je op. 100% vrijblijvend!

Plan een demo en ontdek de gemakken van Qaasaa.

De eerste 14 dagen gebruik je Qaasaa volledig op onze kosten en mag je gebruik maken van alle functies. Na 14 dagen betaal je een vast bedrag. Geen onverwachte kosten en maandelijks opzegbaar.

Vul je gegevens in en dan nemen wij contact op voor een afspraak op de door jouw gekozen datum. We laten jouw dan ziet hoe Qaasaa werkt!

Maak nu kennis met Qaasaa en ervaar zelf het gemak.

De eerste 14 dagen gebruik je Qaasaa volledig op onze kosten en mag je gebruik maken van alle functies. Na 14 dagen betaal je een vast bedrag. Geen onverwachte kosten en maandelijks opzegbaar.

Vraag meer informatie aan of plan direct een demo in. Vul je gegevens in en we nemen zo snel mogelijk contact met je op. 100% vrijblijvend!