Je woning in waarde laten stijgen, dat klinkt als woningeigenaar natuurlijk erg goed. Maar hoe kan je de waarde van je woning verhogen? Door verschillende investeringen kan de waarde van jouw woning flink omhoog gaan. Wat zijn dan de beste investeringen? Deze zetten wij voor jou op een rij!
Waarom extra investeren in je vastgoed
Als je denkt aan het verbouwen van je woning, denk je aan een flinke onderneming. De juiste partij vinden, vakmannen over de vloer en er gaat altijd wel wat mis. Dit kost veel tijd en geld. Toch kan een verbouwing op kleine schaal al een groot verschil maken, waardoor er nieuwe kansen gecreëerd worden. In alle gevallen is het prettig als jullie woonwensen werkelijkheid worden.
Wanneer er is besloten om de woning te gaan verbouwen kan dat verschillende functies hebben:
Verduurzaming van de woning
Wooncomfort vergroten
Kosten besparen
Uitbreiding van het oppervlakte
Vernieuwen door ouderdom of slijtage
Renoveren
De aanpassing die worden gemaakt in het vastgoed, zorgen er vaak voor dat er een waardestijging van de woning plaatsvindt.
Do’s en don’t voor een verbouwing
In welke verbouwing kan je het beste investeren, zodat je woning meer waard wordt? Dit zetten wij hieronder voor jou uiteen.
Vergroten van de oppervlakte. Het is je vast niet onbekend dat hoe meer woonoppervlakte een woning heeft, hoe meer geld de woning waard is. Een dakkapel plaatsen, uitbouwen of een serre creëren, zijn verbouwingen die naast het vergroten van het wooncomfort ook vierkante meters toevoegen aan de woning.
Verduurzaam je woning. Nu je steeds meer moet gaan betalen voor gas en elektriciteit, levert het verduurzamen van je woning vaak meer geld op. Het plaatsen van zonnepanelen kan hier een grote rol in spelen. Lees meer over zonnepanelen in onze blog: Zonnepanelen plaatsen op je huurhuis, mag dat?. Naast zonnepanelen speelt isolatie ook een belangrijke rol. Dit kan je doen door het plaatsen van van dubbelglas, het plaatsen van isolatie in de vloer, gevel en dak en een nieuwe CV ketel.
De eerste indruk. Wanneer de potentiële kopers op bezichtiging komen is het eerste wat zij zien de gevel. Daarom zegt met ook wel dat de gevel het visitekaartje is van de woning. Het opknappen van de gevel is een doeltreffend en een goedkope manier om de woningwaarde te verhogen.
Verbouwen van de badkamer. Het verbouwen van de badkamer kan een behoorlijke klus zijn. Daarnaast heeft iedereen een andere stijl en smaak. Toch levert het renoveren van je badkamer je tot 50% waardevermeerdering van de verbouwingskosten op. Naast de waardevermeerdering zorgt het ook voor meer wooncomfort.
Vernieuwen. Door ervoor te zorgen dat de woning er van binnen en buiten fris uitziet, kan het zorgen voor flink wat meerwaarde. Het opknappen van de kozijnen, het verven van een muur/houtwerk of het plaatsen van een nieuwe deur, zijn aanpassingen die simpel zijn. Maar wel een groot verschil kunnen maken.
Er zijn ook een aantal investeringen die de woningwaarde negatief beïnvloeden.
Het samenvoegen van slaapkamers. Wanneer je woning beschikt over twee prima slaapkamer, maak hier dan geen grote slaapkamer van. Een woning met twee slaapkamers is meer waard dat een woning met één grote slaapkamer.
Een vast zwembad in de tuin. Het plaatsen van een zwembad is een grote kostenpost en kan veel kopers afschrikken. Een zwembad heeft veel onderhoud nodig en neemt veel oppervlakte weg van de tuin. Daarnaast is het klimaat in Nederland ook minder goed om echt van een zwembad te kunnen genieten.
Het neerhalen van te veel muren. Het verwijderen van muren kan er voor zorgen dat er meer ruimte wordt gecreëerd in de woning. Echter kan het verwijderen van te veel muren juist voor het omgekeerde effect zorgen. De ruimte kan er kleiner door lijken, daarnaast hebben mensen graag meer een verdeling van de ruimte.
Houd hier rekening mee als je jouw woning wilt verbouwen.
Verbouwing en de huurprijs
Behalve dat je eigen woning meer waard wordt door aanpassingen, is het ook voordelig om je huurwoning te renoveren. Wanneer de woning, in zowel de sociale als de vrije sector, gerenoveerd wordt mag er meer huur gevraagd worden. Deze huurverhoging mag plaatsvinden naast de jaarlijkse huurverhoging. Wanneer je als verhuurder van plan bent op je verhuurde woning te renoveren, moet dit wel eerst in overleg met de huurder. Wanneer de huurder toestemming heeft gegeven om de woning te renoveren kan er meer huur worden gevraagd, anders niet. De renovatie moet er wel voor zorgen dat de huurder prettiger in de woning woont. Dit kan door het plaatsen van een tweede toilet of dubbelglas.
Bij sociale huur zal na de renovatie het aantal punten van de woning omhoog gaan. Lees meer over het puntensysteem in onze blog: Hoe werkt de geliberaliseerde huurprijs?. Aan de hand van de uitkomst van de punten wordt de nieuwe huurprijs bepaald. Voor vrije sector huur geldt het puntensysteem niet. Hierbij moet de huurverhoging in verhouding staan tot de kosten die zijn gemaakt voor de renovatie.
Wanneer het nodig is dat er onderhoud plaatsvind mag er geen huurverhoging plaatsvinden. Denk hierbij aan het plaatsen van nieuwe kozijnen, nieuw schilderwerk of reparaties.
Samenvatting
Door het investeren in het verbouwen van je woning kan het flink in waarde stijgen. Zo zijn het verduurzamen, creëren van meer oppervlakte en het opknappen van achterstallig onderhoud handelingen die voor waardevermeerdering zorgen. Er zijn ook punten zoals het plaatsen van een vast zwembad in de tuin die er voor zorgen dat de woning minder waard wordt.
Voor een verhuurder is het verbouwen van een huurhuis ook interessant. Als de verbouwing er voor zorgt dat de huurder er met meer gemak woont, zoals het plaatsen van een tweede toilet, mag er meer huur worden gevraagd. De huurprijsstijging mag niet plaatsvinden als het gaat om (groot) onderhoud.