De effecten van de woningcrisis

Woningcrisis

De woningcrisis blijft een onderwerp waar we niet omheen kunnen. Het is steeds moeilijker om een woning te kopen. De huizenprijzen stijgen de pan uit en er zijn veel gegadigden voor een woning. Als we zoveel woningen te kort komen, waarom worden er dan niet meer woningen gebouwd? Wat is de verwachting betreft de huizenprijzen en hoe zit het met de vastgoedbeleggers? Al deze vragen worden in dit blog beantwoord.

De oorzaak van de woningcrisis

De economische crisis van 2008 lijkt zo lang geleden, maar het heeft de economie jarenlang zwaar onder druk gezet. Dit was vooral te zien in de bouwsector. In deze jaren stopten zo’n 5000 bouwbedrijven met het bouwen van woningen en zochten 200.000 bouwvakkers, dat is ongeveer 40% van alle bouwvakkers, een andere baan.

Dit is de start geweest van de woningcrisis. Tot op de dag van vandaag is er nog steeds een personeelstekort in de bouw. Uit onderzoek is gebleken dat tot 2030, Nederland nog 900.000 woningen nodig heeft om de woningcrisis aan te pakken. Volgens de cijfers van het bouw institute EIB, zou het gaan om 650.000 huishoudens die in 2030 een woning nodig zouden hebben. Het zou vooral gaan om starterswoningen en woningen voor het middeninkomen. 

Nieuwbouw woningen

Binnenkort kunnen we in 33 gemeenten door heel Nederland 44.277 nieuwe woningen verwachten. Hiervoor is er vanuit ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties een bijdrage van €253 miljoen vrijgegeven. Dit is bedoeld voor projecten die moeilijk of wat langzamer tot stand komen doordat ze het financieel niet rond kunnen krijgen. Met als groter doel om de druk van de huizenmarkt af te nemen.

Maar dit zal niet genoeg zijn om het probleem betreft de huizenmarkt op te lossen. Waar ook zeker een gedeelte van het probleem ligt, is bij de bouwvergunningen. Veel projecten kunnen niet doorgaan. Dit komt door de wet- en regelgeving betreft: stikstof, pfas en geluidshinder. Daarnaast worden de grondstoffen voor het bouwen van een huis steeds duurder en is er nog steeds een tekort aan personeel. Dit heeft invloed op de huizenprijzen.

Toekomst van de huizenmarkt

Als we kijken naar hoe de toekomst eruit ziet dan is de verwachting dat het woningtekort in 2025 verder op zal lopen tot 420.000 woningen. Hiermee is ook meteen de verwachting dat er geen prijsdaling van koopwoningen zou zijn.

Als de vraag nog steeds veel groter is dan het aanbod, lijkt een prijsdaling onwaarschijnlijk. Er zijn natuurlijk ook externe factoren die hier invloed op hebben, zoals de wet- en regelgeving, koopkracht en immigranten. Na 2025 wordt er voorspelt dat de daling van een woningtekort zal plaatsvinden, dat zou het einde van de woningcrisis kunnen betekenen.

woningcrisis moeilijk huis te kopen

Steeds moeilijker om een woning te kopen

Zoals net al kort is benoemd blijven de huizenprijzen voor een koopwoning stijgen. Dit komt omdat materialen duurder worden en er een tekort is aan bouwvakkers. Daarnaast is de vraag veel groter dan het aanbod. De consument kijkt niet meer naar de waarde van het huis, maar naar hoeveel er geleend kan worden bij de bank. Dit zorgt ervoor dat er met een hoop geld wordt overboden op een huis. Vooral voor starters is het vinden van een koopwoning een behoorlijke uitdaging.

Uit onderzoek van de rijksoverheid is gebleken dat 92% van de respondenten die nu nog bij hun ouders wonen, het liefst een eigen huis zouden willen. 

Er zijn verschillende regelingen ingevoerd om het starters makkelijker te maken om in te stappen. Zo telt de studieschuld bij een lening minder mee, wordt het inkomen van een eventuele partner meegenomen en is de overdrachtsbelasting voor starters afgeschaft.

Volgens sommigen is dit niet de oplossing, omdat dan ook starters meer te besteden hebben waardoor de prijzen ook weer gaan stijgen. Dit heeft weer invloed op de volgende generatie starters.

In 2013 hebben de huizenprijzen voor koopwoningen een dieptepunt bereikt. Sinds 2013 is er sprake van een stijging, in november 2021 lag de index op het hoogste niveau ooit. Met het dal in 2013 zijn de prijzen in vergelijking met november 86% hoger. De stijging zal naar verwachting tot 2025 aanhouden.

Beleggen in de huizenmarkt steeds lastiger

Met de stijgende huizenprijzen is het voor de normale belegger steeds lastiger geworden om te beleggen in de woningmarkt. Het wordt hen vanuit de overheid steeds moeilijker gemaakt om te kunnen investeren in vastgoed.

Een voorbeeld van zo regeling is de zelfbewoningsplicht. Met de zelfbewoningsplicht ben je verplicht je nieuw gekochte vastgoed zelf te bewonen. Je kan hiermee dus een nieuw gekocht huis niet verhuren. Bij de zelfbewoningsplicht ben je dus verplicht een gekocht huis zelf te bewonen tot een bepaalde WOZ-waarde.

Naast de zelfbewoningsplicht kiezen veel gemeenten ook nog voor een antispeculatiebeding. Dit houdt in dat gekochte huizen niet binnen een bepaalde tijd doorverkocht mogen worden. Meestal ligt deze tijd rond de twee jaar. Lees alles over deze regelingen in onze blog: alles wat je moet weten over zelfbewoningsplicht.

Toekomst vastgoedbeleggen

Wanneer je het vermogen hebt om te beleggen, is gebleken dat het beleggen in vastgoed is op lange termijn altijd een goede investering is. Een aantal voordelen op een rij: 

  • Doordat je elke maand huur ontvangt, creëer je een positieve cashflow
  • Wanneer contractueel is afgesproken dat de huuropbrengsten meebeweegt met de inflatie, als de prijzen stijgen, stijgt de huurprijs ook.
  • Er zijn meerdere fiscale voordelen verbonden aan het beleggen in vastgoed.
  • Doordat de grond in de loop van de jaren meer waard zou worden en er veel schaarste heerst, wordt jouw vastgoed in de loop van de tijd ook meer waard.

Lees alles over de voordelen van beleggen in vastgoed in onze blog: wel of niet beleggen in vastgoed.

Corona en de huizenmarkt

Corona heeft in zekere mate invloed gehad op de huizenmarkt. De vraag naar woningen bleef even groot. Hierdoor is er geen daling geweest in de huizenprijzen of de vraag naar woningen. Corona en de lockdowns hebben er wel voor gezorgd dat mensen hun geld niet meer konden besteden zoals ze gewend waren. Dit heeft ervoor gezorgd dat ze meer geld te besteden hadden aan andere dingen, zoals het kopen van een huis.

Samenvatting

De woningcrisis is bij iedereen bekend. De verwachting is dat het woningtekort tot 2030 zou blijven aanhouden. In 2025 wordt verwacht dat er een daling zal plaatsvinden in de huizenprijzen. Het bouwen van nieuwe huizen is steeds meer een uitdaging geworden door de nieuwe wet- en regelgeving. Starters hebben het vooral lastig op de huidige markt. Ook al heeft de overheid hen proberen te helpen door een aantal versoepelingen door te voeren. 

De vastgoedbeleggers worden het steeds moeilijker gemaakt om te investeren in vastgoed. Dit komt voornamelijk door de zelfbewoningsplicht en het antispeculatiebeding. Wel blijft het investeren in vastgoed een goede investering.

14 dagen gratis

Geen opzegtermijn

Geen betaalgegevens nodig

Maak nu kennis met Qaasaa en ervaar zelf het gemak.

De eerste 14 dagen gebruik je Qaasaa volledig op onze kosten en mag je gebruik maken van alle functies. Na 14 dagen betaal je een vast bedrag. Geen onverwachte kosten en maandelijks opzegbaar.

Vraag meer informatie aan of begin met het gebruiken van Qaasaa, voor 14 dagen gratis. Vul je gegevens in en we nemen zo snel mogelijk contact met je op. 100% vrijblijvend!

Plan een demo en ontdek de gemakken van Qaasaa.

De eerste 14 dagen gebruik je Qaasaa volledig op onze kosten en mag je gebruik maken van alle functies. Na 14 dagen betaal je een vast bedrag. Geen onverwachte kosten en maandelijks opzegbaar.

Vul je gegevens in en dan nemen wij contact op voor een afspraak op de door jouw gekozen datum. We laten jouw dan ziet hoe Qaasaa werkt!

Maak nu kennis met Qaasaa en ervaar zelf het gemak.

De eerste 14 dagen gebruik je Qaasaa volledig op onze kosten en mag je gebruik maken van alle functies. Na 14 dagen betaal je een vast bedrag. Geen onverwachte kosten en maandelijks opzegbaar.

Vraag meer informatie aan of plan direct een demo in. Vul je gegevens in en we nemen zo snel mogelijk contact met je op. 100% vrijblijvend!