Waar een goede huisbaas aan moet voldoen

Een goede huisbaas

Wanneer ben je nu een goede huisbaas? Als je al huisbaas bent of huisbaas wilt worden, heb je een bepaalde verantwoordelijkheid tegenover je huurders. Maar wat komt er allemaal bij kijken om een goede huisbaas te kunnen zijn? In deze blog lees je over wat het betekent om een goede huisbaas te zijn.

Beheren van het vastgoed

Wanneer je een huisbaas bent, betekent dit dat je in het bezit bent van vastgoed en verantwoordelijk bent voor huurders. Het is van belang dat je als goede huisbaas rekening houdt met een aantal punten: 

  • Warmte, vooral in wat oudere gebouwen kan dit een groter probleem zijn. Door enkel glas of kieren in de ramen en deuren, kan het behoorlijk fris worden in de woonruimte. Als dan ook de verwarming niet naar behoren werkt kan dit als erg vervelend worden ervaren door jouw huurder. Het is van belang dat je dit van tevoren oplost door een check te doen in de woonruimte. Wanneer er klachten van de huurders binnen komen betreft dit onderwerp, neem je dit als huisbaas serieus.
  • Warm water, naast warmte is ook warm water van belang. Problemen met de ketel is een veel voorkomend probleem bij woonruimtes. Zorg er als huisbaas voor dat de ketel eens per jaar wordt gecontroleerd. Zo voorkom je onverwachte omstandigheden en kosten.
  • Ongedierte, vooral in grote steden in de wat oudere huizen, komt ongedierte vaker voor. Muizen, ratten of insecten vinden makkelijk hun weg in een verouderd huis. Ongedierte kunnen veel schade veroorzaken die niet altijd met het oog zichtbaar zijn. Daarnaast zorgt het voor een onprettige woonsituatie voor de huurder. Wanneer de woonruimte last heeft van ongedierte en de huurder zelf al de nodige maatregelen heeft getroffen, is het de taak van de huisbaas om nader te kijken naar oplossingen.
  • Reparatieverzoeken, wanneer je als huisbaas een reparatieverzoek van je huurder ontvangt, is het van belang hier serieus mee om te gaan. Als het dak lekt, problemen zijn met de bedrading en/of er scheuren in de muur/ vloer zijn, kan dit voor een hoop problemen zorgen als hier niet tijdig op ingespeeld wordt. 

Natuurlijk ben je als huisbaas niet verantwoordelijk voor elk klein probleem wat zich in de woning voordoet, bijvoorbeeld het vervangen van een lamp of het oplossen van een druppende kraan. De huurder zelf heeft ook verantwoordelijkheden. Dit noem je klein onderhoud. De Rijksoverheid heeft hiervoor een lijst opgesteld. Hierin is precies te zien waar de huurder zelf verantwoordelijk voor is.

Een goede huisbaas communiceert

Als huisbaas is het van belang dat je goed te bereiken bent voor de huurder. Op deze manier kan je snel antwoord geven op vragen van je huurders, maar ook actie ondernemen bij ernstige zaken. Door het meteen ondernemen van actie, kan je ervoor zorgen dat de eventuele schade zoveel mogelijk beperkt blijft. Denk hierbij aan het klappen van een leiding wat een grote lekkage kan veroorzaken.

tips voor huisbaas

Een goede huurovereenkomst

Een huurovereenkomst is voor zowel huurder als verhuurder zeer prettig. De huurovereenkomst kan je op twee verschillende manieren aanbieden. Een huurovereenkomst kan mondeling of schriftelijk worden afgesproken. Het is raadzaam om de huurovereenkomst altijd schriftelijk met de huurder te delen. Op deze manier hebben beide partijen een document om op terug te vallen. 

In de huurovereenkomst worden afspraken vastgelegd die kunnen gelden voor zowel de huurder als de huisbaas. Er staat bijvoorbeeld de afgesproken huurprijs, wanneer de huur betaald moet worden en wat de gevolgen zijn als je als huurder je niet aan deze afspraak houdt.

Het is ook raadzaam om een inspectie clausule op te nemen in de huurovereenkomst. Op deze manier kan je als huisbaas eens in de zoveel tijd de binnenkant van jouw woonruimte controleren. In de huurovereenkomst kunnen alle afspraken worden opgenomen die voor jouw als huisbaas van belang zijn. 

5 tips voor een huisbaas

Huisbaas zijn kan best een lastige klus zijn, zeker als je over meerdere woonruimtes beschikt en dus meerdere huurders hebt. Daarvoor hebben wij een aantal tips op een rij gezet. 

1. Wees professioneel

Als huisbaas is professionaliteit belangrijk. Jouw huurders vertrouwen op jou. Daarnaast wil jij als huisbaas natuurlijk dat jouw huurders voorzichtig met jouw vastgoed omgaan. 

2. Ken de wetten

Een huurder is in Nederland goed beschermt. Ken deze wetten en weet ook wat je eigen rechten daarin zijn. Als je dit op voorhand weet kan je hier rekening mee houden tijdens jouw handelen.

3. Maak goede afspraken

Spreek op voorhand met je huurders af wat je van hen verwacht en wat zij van jou kunnen verwachten. Kom de gemaakte afspraken dan ook na! 

4. Documentatie

Sla de communicatie betreft reparatieverzoeken en overige communicatie op. Door het bewaren van de communicatie tussen jou en jouw huurder, heb je altijd bestanden om op terug te vallen indien nodig. Daarnaast is het voor jezelf prettig om te weten wat er ook alweer was gebeurd. Wanneer je telefonisch contact hebt gehad met de huurder en daarin werden belangrijke punten besproken, stuur dan na het gesprek een mail naar de huurder met de besproken onderwerpen. 

5. Controleer je kandidaten

Wanneer je een ruimte opnieuw moet vullen en je hebt volgens jou de juiste kandidaat gevonden, is het belangrijk dat je de kandidaat screent. Kijk hierbij naar de legitimatie, werkgeversverklaring, salarisstrook en huurdersverklaring. Controleer altijd de werkgeversverklaring door de organisatie zelf te bellen, dit is hetzelfde geval met de huurdersverklaring. Op deze manier voorkom je dat je een huurder plaats die gefraudeerd heeft met zijn documentatie.

Samenvatting

Het beheren van vastgoed is niet altijd even makkelijk. Als huisbaas heb je een aantal verantwoordelijkheden om de woonruimte bewoonbaar te maken en te houden. Denk hierbij aan het zorgen voor warmte en warm water. Daarnaast is de juiste communicatie cruciaal voor een prettige tijd die jij als huisbaas hebt met jouw huurder. Een goede huurovereenkomst is hierin de eerst stap. Tot slot is professionaliteit gewenst en is het van belang dat je de wetten betreft het huurrecht goed kent.

14 dagen gratis

Geen opzegtermijn

Geen betaalgegevens nodig

Maak nu kennis met Qaasaa en ervaar zelf het gemak.

De eerste 14 dagen gebruik je Qaasaa volledig op onze kosten en mag je gebruik maken van alle functies. Na 14 dagen betaal je een vast bedrag. Geen onverwachte kosten en maandelijks opzegbaar.

Vraag meer informatie aan of begin met het gebruiken van Qaasaa, voor 14 dagen gratis. Vul je gegevens in en we nemen zo snel mogelijk contact met je op. 100% vrijblijvend!

Plan een demo en ontdek de gemakken van Qaasaa.

De eerste 14 dagen gebruik je Qaasaa volledig op onze kosten en mag je gebruik maken van alle functies. Na 14 dagen betaal je een vast bedrag. Geen onverwachte kosten en maandelijks opzegbaar.

Vul je gegevens in en dan nemen wij contact op voor een afspraak op de door jouw gekozen datum. We laten jouw dan ziet hoe Qaasaa werkt!

Maak nu kennis met Qaasaa en ervaar zelf het gemak.

De eerste 14 dagen gebruik je Qaasaa volledig op onze kosten en mag je gebruik maken van alle functies. Na 14 dagen betaal je een vast bedrag. Geen onverwachte kosten en maandelijks opzegbaar.

Vraag meer informatie aan of plan direct een demo in. Vul je gegevens in en we nemen zo snel mogelijk contact met je op. 100% vrijblijvend!