Huurwoningmarkt in de vrije sector verslechtert

verslechtering

De huurwoningmarkt in de vrije sector verslechtert. Dit komt omdat de doorstroming van huurwoningen in het eerste kwartaal van 2022 beduidend verminderd in vergelijking met hetzelfde kwartaal in 2021. Maar wat is er gebeurd in de vrije sector huur en wat voorspelt de markt verder? Wij beantwoorden deze vragen in dit blog!

Huren in de vrije sector 2022

Om te beginnen met wat huren in de vrije sector is. Een huurwoning valt onder de vrije sector wanneer de huur hoger is dan de liberalisatiegrens. In 2022 ligt de liberalisatiegrens op € 763,47. In de vrije sector kan de eigenaar van de woonruimte zelf bepalen welke huurprijs hij wil vragen. Bij sociale huurwoningen wordt de huurprijs bepaald aan de hand van een puntensysteem. Lees alles over de liberalisatie van een huurwoning in onze blog: Hoe werkt de geliberaliseerde huurprijs?.

Doorstroom huurwoningen

De doorstroomcijfers van huurwoningen in de vrije sector van het eerste kwartaal van 2022 zijn binnen. Uit deze cijfers is gebleken dat er bijna 30% minder woningen zijn verhuurd in vergelijking met dezelfde periode het jaar daarvoor. Deze daling is te zien bij zowel nieuwbouwwoningen als woningen die al bestonden. Ditzelfde onderzoek toont aan dat de vierkante meterprijs per nieuwe verhuring gemiddeld met 7,8% stijgt. Hiervan was de grootste prijsstijging te zien in de provincies Drenthe, Friesland, Zeeland en Limburg. In de grote steden zoals Den Haag en Amsterdam steeg de vierkante meterprijs minder hard. Rotterdam laat de hoogste prijsstijging zien van de grote steden. Dit blijkt uit onderzoek wat is gedaan door de NVM en VGM NL.

De voorzitter van de NVM zegt hierover dat het gebrek aan woningen, zowel huur- als koopwoningen, de reden is dat de doorstroom steeds lager wordt. Daarnaast zegt de voorzitter dat het gat tussen een woning huren en een woning kopen voor veel mensen onoverbrugbaar is geworden. Daarom blijven mensen vaker zitten waar ze zitten. 

De voorzitter van VGM NL zegt hierover dat de prijsstijging per vierkante meter in de provincies Drenthe, Friesland, Zeeland en Limburg laat zien dat de vraag naar woonruimte in heel Nederland groot is. De voorzitter zegt dat alleen wanneer de publieke en private sector gaan samenwerken vanuit een centrale regie, de doorstroming op de woningmarkt weer verbeterd kan worden.

Ontwikkelingen

De belangrijkste ontwikkelingen in Nederland

Naast dat de doorloop is verminderd en de vierkante meterprijs in sommige provincies is gestegen, zijn er nog een paar opmerkelijke ontwikkelingen. Alle data zetten wij hieronder voor jou uiteen. 

  • Van alle transacties van het afgelopen kwartaal valt 78% in het kale huursegment, 8% van de woningen is gemeubileerd en 14% van de woningen is gestoffeerd.
  • Als er wordt gekeken waar de grootste daling van de transacties te zien is, dan was deze met 30% het grootst bij een eengezinswoning. Bij een appartement wisselde 28% minder van huurder.
  • Het aandeel van nieuwbouw is iets lager dan de kwartalen hiervoor. Momenteel staat die op 14%.
  • Geen enkele provincie in Nederland had een daling van de vierkante meterprijs.

Drenthe had een prijsstijging van 11,7%, Friesland had een prijsstijging van 11,9%, Zeeland had een prijsstijging van 11,8% en Limburg had een prijsstijging van 13,7%.

  • Nieuwbouwwoningen zijn gemiddeld met 9 vierkante meter vergroot in vergelijking met een jaar eerder, toen bestond de woning uit gemiddeld 75 vierkante meter.

NVM en VGM NL baseren hun cijfers op ongeveer 50.000 huurtransacties in de vrije sector per jaar. Dit is ongeveer 50% van het marktaandeel.

Toekomst van het huren in de vrije sector

Als er wordt gekeken naar de toekomst van de huur in de vrije sector, is de verwachting dat de huurprijs verder zal gaan stijgen. Deze prijsstijging komt gedeeltelijk doordat we momenteel kampen met een stijging van de grond-, materiaal- en arbeidskosten.

Daarnaast komt de prijsstijging omdat het woningtekort aan blijft houden, waardoor er dus ook geen doorstroom kan plaatsvinden. Mensen blijven zitten waar ze zitten, omdat er geen alternatief is. 

Rutte IV heeft plannen gemaakt om de woningcrisis aan te pakken.  Lees alles over deze plannen in onze blog: ‘dit wil het nieuwe kabinet veranderen aan de woningmarkt’. 

Naast deze nieuwe plannen mogen de gemeenten sinds 1 januari 2022 een zelfbewoningsplicht invoeren. Dit betekent dat de koper van de woning er echt zelf moet gaan wonen.  Deze regel is bedacht zodat nieuwe kopers een kans hebben tegen grote vastgoedbeleggers. Lees meer over de zelfbewoningsplicht in onze blog: ‘ Alles wat je moet weten over de zelfbewoningsplicht.’ 

Samenvatting

De doorstroomcijfers van huurwoningen in de vrije sector van het eerste kwartaal van 2022 zijn binnen. Uit deze cijfers is gebleken dat er bijna 30% minder woningen zijn verhuurd in vergelijking met dezelfde periode het jaar daarvoor. Ditzelfde onderzoek toont aan dat de vierkante meterprijs per nieuwe verhuring gemiddeld met 7,8% stijgt. NVM en VGM NL baseren hun cijfers op ongeveer 50.000 huurtransacties in de vrije sector per jaar. Dit is ongeveer 50% van het marktaandeel. Als er wordt gekeken naar de toekomst van de huur in de vrije sector, is de verwachting dat de huurprijs verder zal gaan stijgen. Rutte IV heeft plannen gemaakt om de woningcrisis aan te pakken. Naast deze nieuwe plannen mogen de gemeenten sinds 1 januari 2022 een zelfbewoningsplicht invoeren



14 dagen gratis

Geen opzegtermijn

Geen betaalgegevens nodig

Maak nu kennis met Qaasaa en ervaar zelf het gemak.

De eerste 14 dagen gebruik je Qaasaa volledig op onze kosten en mag je gebruik maken van alle functies. Na 14 dagen betaal je een vast bedrag. Geen onverwachte kosten en maandelijks opzegbaar.

Vraag meer informatie aan of begin met het gebruiken van Qaasaa, voor 14 dagen gratis. Vul je gegevens in en we nemen zo snel mogelijk contact met je op. 100% vrijblijvend!

Plan een demo en ontdek de gemakken van Qaasaa.

De eerste 14 dagen gebruik je Qaasaa volledig op onze kosten en mag je gebruik maken van alle functies. Na 14 dagen betaal je een vast bedrag. Geen onverwachte kosten en maandelijks opzegbaar.

Vul je gegevens in en dan nemen wij contact op voor een afspraak op de door jouw gekozen datum. We laten jouw dan ziet hoe Qaasaa werkt!

Maak nu kennis met Qaasaa en ervaar zelf het gemak.

De eerste 14 dagen gebruik je Qaasaa volledig op onze kosten en mag je gebruik maken van alle functies. Na 14 dagen betaal je een vast bedrag. Geen onverwachte kosten en maandelijks opzegbaar.

Vraag meer informatie aan of plan direct een demo in. Vul je gegevens in en we nemen zo snel mogelijk contact met je op. 100% vrijblijvend!